Pankkikortissa on historiallinen jäänne, jolle jätetään pian hyvästit – seuraavaksi heipat pin-koodille?

Historiallinen jäänne tullee lähivuosina vähitellen poistumaan, vaikka toistaiseksi se pysyy korttien selkämyksessä.

Maksukorttien turvallisuutta kehitetään jatkuvasti.

18.8.2021 17:12

Maksukorteissa on edelleen magneettiraita, vaikka sen käyttö on nykyisin lähes olematonta.

Nyt luottokorttiyhtiö Mastercard on ilmoittanut, että se aikoo luopua magneettiraidasta debit- ja credit-korteissaan vuodesta 2024 lähtien. Tämä koskee aluksi Eurooppaa, missä modernit sirukortit ovat laajalti käytössä.

Mastercard-kortteja myöntävät Suomessa suurimmat pankit, kuten Nordea, OP ja Danske Bank.

Luottokorttien ohella magneettiraita on pysynyt toistaiseksi myös sirullisissa pankkikorteissa.

Suomessa sirukorttimaksamiseen siirryttiin noin vuosikymmen sitten yhtenäisen eurooppalaisen maksualueen eli SEPA:n myötä. Tällöin siirryttiin siruilla varustettujen korttien ja tunnuslukujen käyttöön.

Sen oli tarkoitus lisätä maksamisen turvallisuutta. Magneettijuovalla maksettaessa tietoja saatettiin kopioida rikollisiin tarkoituksiin.

Suomalaispankkien myöntämät kortit oli sirutettu vuoteen 2011 mennessä, jonka jälkeen magneettijuovamaksaminen käytännössä täällä päättyi.

Magneettijuovaa on tämän jälkeen tarvittu lähinnä ulkomailla sellaisissa paikoissa maksamiseen, missä sirulukijoita ei ole ollut käytössä.

Pankkikortit ovat Suomessa yleensä tiliin liitettyjä debit-kortteja, joilla voi maksaa ja nostaa käteistä sekä Suomessa että ulkomailla.

Magneettiraita on pysynyt pankkikorteissa tavallaan historiallisena jäänteenä ja toisaalta myös sen takia, että joissakin maissa sen avulla maksaminen voi olla edelleen mahdollista. Myös jotkut käteisautomaatit voivat hyödyntää magneettijuovaa.

Jo 1970-luvulla käyttöön tullut magneettijuova oli aikoinaan suuri edistysaskel maksamisessa. Sitä seurasivat sirulliset pankkikortit ja pin-koodit 1990-luvulla.

Kun EU:ssa siirryttiin yhtenäiseen eurooppalaiseen maksualueeseen eli SEPA:an, yleistyivät sirut nopeasti korteissa. Kehitys on ollut samantyyppistä muuallakin maailmassa.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että maailmalla korteista valtaosa on sirutettuja, joten magneettijuovasta voitaneen vähitellen jo luopua, kertoo Finanssialan korttimaksamiseen erikoistunut johtava asiantuntija Kirsi Klepp.

Tässä on kuitenkin alueellisia eroja. Myös magneettijuovan lukua tukevat laitteet on päivitettävä tukemaan sirunlukua.

– Mastercard on nyt avannut pelin, ja magneettijuova tulee poistumaan tietyn siirtymäajan puitteissa.

Seuraavaksi historiaan voi olla jäämässä maksukorttien pin-koodi. Sen tilalle tulevat maksukorttien biometriset tunnisteet.

OP:n korttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Teemu Korte kertoo, että OP aikoo aloittaa kokeilunsa sormenjälkikortilla loppuvuodesta.

Korttiin on liitetty sormenjälkilukijan tekniikka. Kortin käyttäjä koodaa korttiin sormenjälkensä, minkä jälkeen todentaminen käy kassalla kirjaimellisesti käden käänteessä.

– Maksukortin mukana tulee laite, jolla sormenjälki ”opetetaan” kortille, jolla oleva siru oppii asiakkaan sormenjäljen.

OP:n yhteistyökumppanina on tietotekniikkatalo TietoEvry. Kortin toteuttamiseen osallistuu myös norjalaisyhtiö Zwipe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?