Saksalainen Uniper painoi Fortumin tuloksen alamäkeen

Energiayhtiö on myynyt toimintojaan 5,2 miljardilla eurolla viimeisten puolentoista vuoden aikana.

Fortum on myynyt toimintojaan viime aikoina miljardeilla.

17.8.2021 10:00

Energiayhtiö Fortumin tulos kääntyi huhti-kesäkuussa selvään laskuun, kun se vielä alkuvuonna oli jyrkässä nousussa.

Huhti-kesäkuussa Fortumin vertailukelpoinen liiketulos painui 35 miljoonaan euroon, kun vastaava tulos vuotta aiemmin oli 203 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos laski 0,17 eurosta 0,09 euroon.

– Taloudellisesti toinen ja kolmas vuosineljännes ovat kausiluonteisuuden vuoksi meillä yleensä heikompia kuin talvikauden neljännekset, eikä tämä vuosi ollut poikkeus, sanoo toimitusjohtaja Markus Rauramo katsauksessa.

– Toisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoittomme laski myös siksi, että Uniperin Global Commodities -liiketoiminta ei yltänyt yhtä vahvaan tulokseen kuin vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä.

Saksalaisen Uniperin tulos muodostaa merkittävän osan koko energiakonsernin tuloksesta. Fortum on pyrkinyt viime aikoina sitomaan Uniperin itseensä entistä tiukemmin ja vaihtoi keväällä sen johtoa.

Hiilidioksidipäästöoikeuksien vuoden sisäinen vaiheistus siirsi Rauramon mukaan Uniperin katteita toiselta neljännekseltä toiselle vuosipuoliskolle.

Uniperin ohella Fortumin suurimman yksikön eli sähköntuotannosta Pohjoismaissa vastaavan Generationin vertailukelpoinen tulos parani, kun sitä tuki sähkönhintojen nousu.

Fortum on ilmoittanut viime aikoina yritysmyynneistä, joilla on tarkoitus vähentää konsernin velkaa ja tukea tasetta.

Kesä-heinäkuun vaihteessa yhtiö sai päätökseen Baltian kaukolämpöliiketoiminnan myynnin 710 miljoonalla eurolla ja sopi myyvänsä puolikkaansa kaukolämpöyhtiö Stockholm Exergistä 2,9 miljardilla eurolla.

– Nämä kolme järjestelyä mukaan lukien olemme viimeisen 18 kuukauden aikana myyneet toimintojamme 5,2 miljardilla eurolla, Rauramo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?