Budjetti ei kiristä verotusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotitalousvähennys laajenee, työsuhdeautoihin veromuutos... – tällaisia muutoksia budjettiesitys sisältää

Veronmaksajien toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan valtiovarainministeriön budjettiesitys ei merkitse kansalaisten ansiotulojen verotuksen kiristymistä, mutta tuo sen sijaan joitakin parannuksia.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli eilen ensi vuoden budjettiesitystä.

13.8. 13:17

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) torstaina esittelemällä ensi vuoden budjettiesityksellä on vaikutuksia myös kotitalouksiin.

Yksi niistä on suositun kotitalousvähennyksen kaksivuotinen korottaminen. Esityksen mukaan kotitaloustyön ja sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää nostetaan 2250 eurosta 3500 euroon. Samalla korvausprosentti nousee 40 prosentista 60 prosenttiin.

Kotitalousvähennystä saa muun muassa yrityksellä teetetystä siivouksesta. Esimerkiksi tuhannen euron työstä vähennys nousee selvästi eli 300 eurosta 500 euroon.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan kotitalousvähennys kuuluu budjettiesityksen myönteisimpään antiin.

– Niille, jotka kotitalousvähennystä käyttävät esimerkiksi kotisiivouksen taikka hoivaan, on korotus merkittävä, Lehtinen sanoo.

Kotitalousvähennyksen laajennus koskee myös öljylämmityksen korvaamista, ja aiempaa isommat vähennykset voi saada tähän tarkoitukseen vuoteen 2027 saakka.

Remontointi on sen sijaan rajattu kaksivuotisen kokeilun ulkopuolelle, eli siitä saa kotitalousvähennystä jatkossa saman verran kuin ennenkin.

Saarikko perusteli asiaa torstain tiedotustilaisuudessa sillä, että remontointi ja rakentaminen on käynyt kuumana korona-aikanakin, kun taas hoiva- ja siivoustyyppisten palvelujen käytössä on nähty notkahdusta.

Vuosittain kotitalousvähennystä hyödyntää lähes puoli miljoonaa suomalaista, ja keskimääräinen vähennys on tuhatkunta euroa.

Työsuhdeautoilijoita koskeva esitys on se, että vähäpäästöisten uusien työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan ennakoidusti 85 eurolla kuukaudessa. Samalla tarkistetaan myös hybridiautojen verotusarvoja.

– Veroetua saatiin nyt laajennettua hybridiautoihin eli muihinkin kuin täyssähköautoihin. Tämä jäi mielestäni kauneusvirheeksi, kun hallitus alensi täyssähköautojen verotusarvoa.

Vuosi sitten budjetissa linjattiin, että työsuhdesähköautojen verotusarvoa lasketaan 170 eurolla kuukaudessa tästä vuodesta lähtien. Lehtisen mukaan nyt tehty korjaus vähäpäästöisten ja hybridiautojen verotusarvoon olisi voinut olla suurempikin.

Ansiotulojen verotusta ei ole tarkoitus budjetissa kiristää, sillä siihen tehdään edellisvuosien tapaan indeksitarkistus, jotta verotus ei kiristyisi yleisen hinta- tai ansiotason nousun mukana.

– Se, että ansiotulojen verotukselle ei tapahdu juuri mitään, on palkansaajille ja eläkeläisille turvallinen, mutta yllätyksetön lähtökohta. Näköpiirissä ei ole palkansaajien verotuksen kiristystä, mutta ei toisaalta kevennystäkään, Lehtinen sanoo.

– Sama koskee myös pääomatulojen verotusta. Verotuksessa mennään nyt tasaisesti. Näillä näkymin linja jatkuu kuluvan vaalikauden loppuun asti. Toivottavasti jatkossakin tehdään kuitenkin myönteisiä korjauksia, kuten nyt kotitalousvähennyksessä ja työsuhdeautojen verotuksessa.

Tupakan verotus kiristyy ensi vuonna, mikä on myös hallitusohjelmassa. Sen mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden veronkorotuksia tehdään yhteensä 200 miljoonalla eurolla vuosina 2019-2023.

Tupakka-askin vero nousee ensi vuonna jälleen hieman eli 50 senttiä.

–Vuosittain tehtävä tupakan verotuksen kiristyminen jatkuu edelleen, Lehtinen toteaa.

Arvosteltavaa Lehtinen löytää lähinnä budjettiesityksen menopuolesta, joka on suhdannetilanteeseen nähden hänen mielestään tarpeettoman löysä. Tämä näkyi kehysriihen suuntaviivoissa.

– Koronakuoppa alkaa olla täynnä ja talous vetää hyvin, mutta menolinja on löysä. Hallituksen itsensä hallitusohjelmaa tehtäessä määrittelemät menokehykset ylitetään näillä näkymin vielä puolella miljardilla eurolla vuonna 2023, Lehtinen tähdentää.

Valtiovarainministeriö julkaisi budjettiesityksensä kokonaisuudessaan tänään perjantaina.

Hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi on vuorossa 7.–8. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?