”Eläkkeestä tulee niin pieni, ettei se riitä elämiseen” – eläkeyhtiön kysely maalaa synkän kuvan nuorten eläkeodotuksista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Eläkkeestä tulee niin pieni, ettei se riitä elämiseen” – eläkeyhtiön kysely maalaa synkän kuvan nuorten eläkeodotuksista

Nuoret ovat huolissaan tulevan eläkkeensä määrästä, työeläkeyhtiö Elon kysely paljastaa.

Nuoret ovat huolissaan eläkkeestään, mutta tuntevat eläkeasioita kehnosti.

6.8.2021 15:25

Työeläkeyhtiö Elo on kyselyssään tiedustellut nuorilta, millaisia ajatuksia työeläke ja työeläkeote heissä herättävät.

Kyselyn perusteella nuorilla ei ole riittävästi tietoa eläkkeistä, Elo kertoo tiedotteessaan. Työeläkeotteesta lisätietoa eläkekertymästä löytyisi, mutta vastaajista valtaosa ei muista otteeseen tutustuneensa taikka ei tiedä, ovatko siitä saatavat tiedot ylipäätään tarpeellisia.

– Moni nuori ajattelee miettivänsä eläkeasioita lähempänä H-hetkeä. Tämä onkin ymmärrettävää. Työuran varrella saadut ansiot kuitenkin vaikuttavat tulevaan eläketurvaan ja omia elämänvalintoja tehdessä on hyvä tunnistaa niiden vaikutus eläkkeeseen, Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara sanoo tiedotteessa.

Kyselyyn vastanneista nuorista 28 prosenttia on tarkistanut työeläkeotteensa ja kokee saaneensa siitä tärkeää tietoa. Neljännes vastaajista on tarkistanut työeläkeotteensa, muttei tiedä, onko tieto tarpeellista. Loput vastaajista ei muistanut tarkistaneensa työeläkeotettaan.

Kuitenkin lähes 40 prosenttia vastaajista on huolissaan tulevan eläkkeensä määrästä. Avovastauksissa moni nuori pohti pätkätöiden, opiskelujen ja väestön ikääntymisen vaikutusta omaan eläkkeeseensä.

– Tuleva eläke on niin pieni, ettei se riitä elämiseen, kuului yksi vastauksista heijastaen nuorten huolia.

Työeläkeote tulee postitse kotiin säännöllisin väliajoin. Siinä näytetään ainoastaan edellisen vuoden loppuun mennessä kertyneen työeläkeotteen määrä, mikä ei kuitenkaan anna todenmukaista kuvaa siitä, millä tasolla eläke eläkeiässä on.

– Kannattaa tarkistaa oman työeläkeyhtiön verkkopalvelusta, mikä on arvio omasta eläkkeestä vanhuuseläkeiässä tai mikä on toimeentulo mahdollisen työkyvyttömyyden sattuessa, Saulivaara sanoo.

Elon nuorille suunnattu eläkekysely tehtiin verkkokyselynä heinä-elokuussa. Kyselyyn vastasi 117 nuorta. Vastaajien ikä oli 17–30 vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?