MaRa pitää ravintolarajoituksia kohtuuttomina – vaatii valtiolta uutta tukipakettia alan yrityksille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintola-alan edunvalvoja tyrmistyi uusista rajoituksista – vaatii uutta tukipakettia alan yrityksille

MaRa pitää leviämisvaiheeseen siirtyneillä alueilla käyttöön otettavia koronarajoituksia kohtuuttomina suhteessa siihen, kuinka paljon sairaaloissa on tällä hetkellä tehohoidossa olevia potilaita.

Valtioneuvosto päätti torstaina, että Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Kymenlaakson sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovensa kello 23.

5.8. 16:03

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry vaatii valtioneuvostoa valmistelemaan viipymättä uuden kustannustukilakiesityksen yrityksille.

Etujärjestö pitää leviämisvaiheeseen siirtyneillä alueilla käyttöön otettavia koronarajoituksia kohtuuttomina suhteessa siihen, kuinka paljon sairaaloissa on tällä hetkellä tehohoidossa olevia potilaita. MaRan mukaan valtioneuvosto sysää päätöksellään ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät yhä syvempään kriisiin.

– Valtioneuvoston päätös tulee suurena järkytyksenä yrittäjille ja työntekijöille. Näyttää siltä, että valtioneuvosto tuijottaa vain ilmaantuvuuslukuja eikä rokotusten etenemisellä eikä tehosairaanhoidon vähäisyydellä ole merkitystä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa.

Lapin mielestä elinkeinotoiminnan rajoituksia ei voida perustella sillä, että osa kansalaisista jättää vapaaehtoisesti rokotteen ottamatta ilman lääketieteellistä perustetta ja joutuu sen takia sairaalaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että jokainen rokottamaton saa koronatartunnan. Onkin erittäin tärkeää, että sairaanhoitopiirit kertovat julkisuuteen sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaativien asiakkaiden määrät, hän sanoo.

– Samalla tulee kertoa myös niiden sairaalassa ja tehohoidossa olevien henkilöiden lukumäärä, jotka eivät ole vapaaehtoisesti ottaneet rokotetta.

Valtioneuvosto päätti tänään torstaina, että Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Kymenlaakson sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovensa kello 23. Voimaan tulee myös tanssi- ja laulukielto. Lisäksi asiakaspaikkarajoitukset ulotetaan koskemaan ravintoloiden ja anniskelupaikkojen terasseja.

Mara katsoo valtioneuvoston toimivan tartuntatautilain ja eduskunnan tahdon vastaisesti palauttamalla ravintolarajoituksia takaisin. Etujärjestö viittaa tässä siihen, että eduskunnan perustuslakivaliokunta ja sosiaali- ja terveysvaliokunta ovat korostaneet valtioneuvoston velvollisuutta seurata rajoitusten välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta sekä velvollisuutta poistaa rajoitukset, kun ne eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä.

– On erittäin epäoikeudenmukaista, ettei yrittäjillä ole mitään mahdollisuutta kyseenalaistaa oikeudellisesti valtioneuvoston päätösten lainmukaisuutta. He voivat vain sivusta katsoa, kun rajoitustoimet hävittävät koko yrittäjän omaisuuden ja raunioittaa mielenrauhan, Lappi sanoo MaRan tiedotteessa.

Keväisen sulkutilan yhteydessä hallitus päätti ravintoloille, kuntosaleille, yleisille saunoille ja kylpylöille sekä sisäleikkipuistoille maksettavista sulkukorvauksista. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan korvaussumma oli noin 70 miljoonaa euroa.

MaRan mielestä hallitus ei kuitenkaan ole ottanut koronakriisin aikana riittävästi huomioon rajoitustoimista yrittäjille ja työntekijöille aiheutuvia ongelmia. Uusien alueellisten rajoitusten myötä se vaatii, että koronasta ja rajoituksista kärsineille yrityksille maksettaisiin kevään lisäksi korvauksia myös kesäkuun alun jälkeiseltä ajalta.

– Hallituksen kokoonpano huomioon ottaen ymmärrän, että yritysten menestyminen ei ole tämän hallituksen ydinkysymyksiä. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että hallitus ei välitä työntekijöille ja heidän perheilleen rajoitustoimista aiheutuvista taloudellisista ja henkisistä ongelmista, Lappi sanoo tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?