Kai Mäkelä oli liike-elämän väriläiskä – ”Kerran hän menettikin omaisuutensa, mutta loi sen taas uudelleen” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kai Mäkelä oli liike-elämän väriläiskä – ”Kerran hän menettikin omaisuutensa, mutta loi sen taas uudelleen”

”Ihmisenä hän oli rehevä, sekä kooltaan että luonteeltaan.”

4.8. 20:30

Suursijoittaja Kai Mäkelän poismeno jättää suuren aukon Suomen yrityskenttään.

Mäkelä osti yrityksiä ja kiritti yhtiöitä parempaan tuloskuntoon. Yritysjärjestelyjen avulla vaatimattomista oloista ponnistanut Mäkelä taikoi itselleen miljoonaomaisuuksia.

– Mäkelä oli kova, terävä liikemies ja hänellä oli hyvä bisnesvainu. Ihmisenä hän oli rehevä, sekä kooltaan että luonteeltaan, Mäkelän vanha yhtiökumppani Rauno Puolimatka luonnehtii.

Lue lisää: Suursijoittaja Kai Mäkelä on kuollut – puoliso kertoo viime hetkistä: ”Minulle jäi sellainen vaikutelma, että hän itse päätti, että nyt on turvallista lähteä”

Puolimatka oli Mäkelän kanssa yhdessä sijoittajana lehti- ja jakeluyhtiö Jantonissa ja teleoperaattori Saunalahdessa.

Mäkelä aloitti liikemiesuransa tyhjästä.

– Kerran hän menettikin omaisuutensa, mutta hän loi sen taas uudelleen. Muistan, miten Kaitsu sanoi, että hänellä on liikaa omaisuutta. Hän oli kerran jakanut sen jo pois, mutta hän on luonut sen taas uudelleen.

Puolimatka kehuu, että Mäkelä oli äärettömän hyvä numeroissa.

– Hän oli peluri, hän pelasi paljon korttipelejä. Kaikki bisnes oli hänelle peliä.

Yrityksensä Mäkelä nimesi korttipakan mukaan.

Puolimatka muistelee, että parikymmentä vuotta sitten yhtiöiden perustaminen oli hidasta. Mäkelä perusti yhtiöitä varastoon ja nimesi yrityksensä koko korttipakan mukaan. Hän omisti Herttaässää ja Patakutosta.

– Kun tuli tv-kanava Ruutu Nelonen, se oli kuulemma Kaitsulta ostettu yritysnimi.

Liikemiesuransa Mäkelä aloitti Elannon myymäläapulaisena.

1970-luvulla Mäkelä ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi. Hänen ensimmäinen merkittävä yrityksensä oli pakasteruokaa myyvä Pakastetalo.

Pakastetalo muuttui Säästäri-ketjuksi. Varakas mies Mäkelästä tuli, kun hän myi 1980-luvulla Säästärin Elannolle.

Kai Mäkelä sai valtakunnallista julkisuutta 1980-luvulla maakuntalehtien yritysjärjestelyissä. Hän osti piensijoittajilta lehtien osakkeita ja teki yritysjärjestelyitä.

– Hän jos kuka ymmärsi yhtiöiden tasearvot ja niiden todellisen arvon paremmin kuin kukaan muu, luonnehtii puolestaan Mäkelän toinen vanha yhtiökumppani, joka haluaa pysytellä nimettömänä.

Mäkelä näki sähköyhtiöiden, lehtitalojen ja puhelinyhtiöiden piilevät arvot ja kävi niiden kimppuun.

– Siihen aikaan puhuttiin nurkanvaltauksesta, jos joku osti osakkeita, ja häntä pidettiin pahana ihmisenä. Nykyisin toivotaan, että joku ostaisi osakkeita.

Vanhan yhtiökumppanin mukaan Mäkelä koki, että on halvempi ostaa listaamattomia yhtiöitä kuin ostaa pörssistä osakkeita.

– Hän oli Suomessa varmaankin ensimmäinen, joka otti massiivisesti velkaa osakesijoittamiseen.

Liikekumppanin mukaan kovan koron aikaan Mäkelä näki, että pörssiyhtiöiden pitäisi tuottaa keskimäärin 15 prosenttia vuodessa. Jos korot ovat 10 prosentissa, kyseessä on pakko olla hyvä sijoitus.

Varallisuutensa ansiosta Mäkelä laajensi monelle toimialueelle.

– Yksi Suomen liike-elämän värikkäimpiä persoonia on poistunut, nimettömänä pysyttelevä liikekumppani arvioi.

Mäkelä räjäytteli vanhoja arvoja ja kyseenalaisti vanhojen instituutioiden oikeuden hallita yhtiötä pienellä omistusosuudella.

Mäkelää häiritsi se, että vanhojen instituutioiden edustajat ja sama pieni porukka on aina hirvijahdissa, rapujuhlissa ja yhtiöiden hallituksissa.

Katkera pala Mäkelälle oli se, ettei hän päässyt yhtiöiden hallitukseen, vaikka hän oli sijoittanut miljoonia yhtiöön ja oli yhtiön suurimpia henkilöomistajia.

Mäkelä kiritti yhtiöitä parempaan tuloskuntoon ja herätteli yhtiöiden johtoa.

– Hän meinasi välillä vähän mennä ovien saranapuolelta sisälle, Rauno Puolimatka arvioi.

Mäkelä saattoi yhtiökokouksessa panna pörssiyhtiön hallituksen koville ja ihmetellä, miten on mahdollista, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan suuria palkkioita, vaikka yhtiö tekee huonoa tulosta.

Hän meinasi välillä vähän mennä ovien saranapuolelta sisälle.

Myöhemmässä vaiheessa Mäkelä innostui investoimaan Punkaharjulla sijaitsevaan taideluola Retrettiin.

– Hienoa oli, että hänessä vanhoina päivinä kumpusi sellaista, että hän halusi hyvää myös muille. Retretti on järjetön hanke, ei ole mitään bisneslogiikkaa upottaa miljoonia ja miljoonia Punkaharjulle, nimettömänä pysyttelevä yhtiökumppani sanoo.

Lue lisää: Taustalla kaksi konkurssia, tulva ja rappiota – nyt legendaarinen Retretti tekee uutta nousua Sinikka Mäkelän miljoonilla

Retretin lisäksi lähellä sydäntä oli golf.

Kai Mäkelään liittyy paljon golf-tarinoita. Liikekumppanin mukaan tyypillistä oli, että pelisäännöt muuttuivat kesken pelin.

– Hänellä oli aina voittamisen pakko. Hän ei tuntenut sellaista sanaa kuin hävitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?