Monimiljonääri ”Hiace-Kimmo” riensi pelastamaan Minnesota-Hoidon konkurssilta – haluaa, ettei hoidolla tehdä voittoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monimiljonääri ”Hiace-Kimmo” riensi pelastamaan Minnesota-Hoidon konkurssilta – haluaa, ettei hoidolla tehdä voittoa

Vesivekin toimitusjohtaja, monimiljonääri Kimmo Riihimäki ei halua Minnesota-Hoito Oy:n tuottavan voittoa ja pyrkii muuttamaan toiminnan yhdistykseksi.

Kimmo Riihimäki tuli tunnetuksi Hiace-Kimmona, sillä hän työllisti itsensä laman jälkeen tekemällä kattoremontteja kulkupelinään Hiace. Miljoonaomaisuuden Riihimäki sai myymällä Laaturemontti Oy.n osake-enemmistön.

4.8. 15:33

Päihderiippuvaisten hoitokeskuksia pyörittävän Minnesota-Hoito Oy:n konkurssi on peruttu.

Minnesota-hoitoja tarjoavan yrityksen pelastajaksi ja omistajaksi päätyi Vesivekin toimitusjohtaja, monimiljonääri Kimmo Riihimäki. Hän ei halua kommentoida kauppasummaa.

Riihimäki kertoo saaneensa itse valtavan avun Minnesota-hoidossa Lapualla vuonna 2002. Omien sanojensa mukaan hoito mahdollisti hänelle aivan uuden elämän.

– Jos alkoholisti juo, niin ei se kovin pitkään elämää saa. Eikä se elä elämää, kun koko elämä pyörii pullon ympärillä, Riihimäki sanoo.

Hän haluaakin olla tukemassa hoitojen jatkuvuutta, kun siihen suotiin mahdollisuus. Ensimmäisen kerran Riihimäki oli mukana puolitoista vuotta sitten, kun Minnesota-Hoito oli ensimmäistä kertaa konkurssiuhan alla. Tämän vuoden helmikuun konkurssihakemuksen jälkeen hänellä oli vain tunti aikaa tehdä päätös ostamisesta.

Riihimäki ei aio olla käytännön tasolla mukana yhtiön päivittäisessä toiminnassa. Hän kuitenkin sanoo haluavansa luopua yhtyeen osakeyhtiömuodosta, sillä osakeyhtiölakiin on kirjattu vaatimus siitä, että yhtiön tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Minnesota-Hoito oy:n tulokset mitataan pysyvästi raitistuneiden potilaiden määrässä ja heidän läheistensä elämän laadussa.

– Tahtotila olisi, että toiminta olisi jatkossa yhdistysmuotoista. Haluan, että hoidamme aidosti ihmisiä, eikä tehdä omistajille voittoa.

Yhtiön toiminta oli hetken aikaa katkolla, mutta nyt jo jatkunut. Riihimäen mukaan konkurssiuhka ja omistajavaihdos ei juuri vaikuta käytännön työhön. Minnesota-Hoito Oy:n jatkuvuuden hän sanoo olevan nyt turvattuna.

– On tärkeää muistaa, että Minnesota-hoito ei ole auttanut Suomessa vain niitä reilua 3600 päihdeongelmaista potilasta, vaan satoja tuhansia ihmisiä heidän ympärillään.

Minnesota-Hoito Oy:n toimitusjohtaja Marjo Lehikoinen ja hoitotyön johtaja Sanna Kallio kertovat tiedotteessa, että uuden omistajan myötä yhtiön johtamista uudistetaan, mutta hoidon perusta pidetään samana.

– Itse hoitomuoto on niin vahvat juuret omaava, että kunnioitamme sen perusperiaatteita. Samalla kunnioitamme myös viranomaisten ohjeistuksia sekä määräyksiä, tiedotteessa todetaan.

Minnesota-hoito juontaa juurensa Yhdysvaltoihin 1940-luvulle. Metodissa toipuneet alkoholistit auttavat hoitoa hakevia eli hoidon taustalla on muun muassa vertaistuki ja terapia.

Ensimmäinen hoitojakso kestää yleensä neljä viikkoa. Sen aikana rajoitetaan muun muassa kännykän käyttöä ja täydelliseen alkoholista luopumiseen suhtaudutaan ehdottomasti. Näin ollen se eroaa useimmista kuntien tarjoamista hoidoista, jotka toteutetaan avohoitona.

Minnesota-Hoito Oy perustettiin vuonna 1992 ja ensimmäiset potilaat se otti Lapualla vuonna 1993.

Tutkimusten mukaan ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, kuinka tehokas hoitometodi on. Kela ei korvaa itse hoitoa, mutta voi osallistua matkakorvauksiin ja maksaa sairausloman ajalta sairauspäivärahaa.

Minnesota-Hoitoa haki konkurssiin Verohallinto, joka oli myös päävelkoja.

Ylen helmikuisen jutun mukaan taustalla olivat maksamattomat verot.

Jos palvelu on sosiaalihuoltolain mukaista luvanvaraista päihdekuntoutusta, siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Valviran helmikuisen tiedotteen mukaan Minnesota-Hoito Oy ei ole täyttänyt vaatimuksia, joita laki sosiaalihuollon palveluilta edellyttää. Tämän vuoksi Minnesota-Hoito on arvonlisäverovelvollinen.

– Valviran syksyllä 2020 antaman ohjeen mukaan asiakasturvallisuuden ja asiakkaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että palveluntuottajat ilmoittavat verkkosivuillaan ja markkinoinnissaan selkeästi, onko kyseessä viranomaisen hyväksymä, rekisteriin merkitty yksityinen sosiaalipalvelu vai vertaistukeen perustuva toiminta, jota ei ole merkitty valvontaviranomaisten rekisteriin, tiedotteessa todetaan.

Riihimäki tuli tunnetuksi vuonna 2016 "Hiace-Kimmona", kun hän oli Suomen kolmanneksi suurituloisin henkilö verottajan tilastoissa. Laaturemontti Oy:n osake-enemmistön myynyt Riihimäki nettosi kaupasta 24,6 miljoonan euron pääomatulot.

Lempinimensä Riihimäki sai siitä, että hän kiersi 1990-luvun laman aikana Toyota Hiace -pakettiautolla ympäri Suomea korjaamassa kattoja.

Lama oli vienyt miehen työt ja tie vei yrittäjäksi.

■ Lue lisää: Hiace-Kimmo yllätti yli 24 miljoonan euron tuloilla – paljastaa nyt, mitä sen jälkeen tapahtui

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?