Insinööreille on nyt töitä – ”Ajat ovat paremmat kuin ennen finanssikriisiä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Insinööreistä on nyt kova kysyntä – ”Ajat ovat paremmat kuin ennen finanssikriisiä”

Insinöörejä työllistävät tällä hetkellä etenkin korkean jalostusasteen alat ja rakennusteollisuus. Töitä löytyy eniten Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta, Uudeltamaalta ja Kanta-Hämeestä.

Insinööreille eniten töitä korkean jalostusasteen aloilta. Toinen suuri insinöörien työllistäjä on tällä hetkellä rakennusteollisuus.

5.8. 18:30

Insinöörien työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä ja muuttuu vain paremmaksi, jos talousennustukset pitävät kutinsa ja kasvu kiihtyy ensi vuonna lähes kolmeen prosenttiin.

Näin arvioi Insinööriliiton koulutuspäällikkö Jouni Röksä. Hänen mukaansa insinöörivoittoisilla aloilla näkymät ovat jopa paremmat kuin ennen finanssikriisiä vuonna 2007.

– Työpaikkojen kasvu on tällä hetkellä niin voimakasta, että ajat ovat insinöörin näkökulmasta monessa mielessä paremmat kuin ennen finanssikriisiä, Röksä sanoo.

Lue lisää: Työvoimapula piinaa taas Suomea – näitä töitä on nyt tarjolla runsaasti, osassa kovat palkat

Insinööriliiton ylläpitämällä Työpaikkatorilla avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut vuoden takaisesta yli 150 prosenttia. Röksä otaksuu, että insinöörialoilla saatetaan paikoin jo potea työvoimapulaa.

Röksä kertoi asiasta aiemmin Insinööri-lehdessä, jossa hän povasi ennennäkemätöntä työpaikkojen kasvua. Hänen mukaansa Duunitorilla oli kesäkuussa 50 prosenttia enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuonna 2019.

Koronapandemian alussa talouteen levisi epävarmuus, mikä näkyi runsaina lomautuksina myös insinöörialoilla. Röksän mukaan pandemian isku talouteen on kuitenkin jäänyt pelättyä pienemmäksi, eikä insinöörien työttömyys ole päässyt ryöpsähtämään.

– Teollisuuden onnistui pärjätä viime vuosi vanhoilla tilauksillaan ja näyttää, että se on tänä vuonna onnistunut saamaan todella hyvin myös uusia tilauksia, Röksä sanoo.

Työpaikkojen kasvun Röksä sanoo painottuvan Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen. Insinööreille löytyy hänen mukaansa eniten töitä korkean jalostusasteen aloilta, joilla toimii sellaisia yrityksiä, kuten Kone ja Nokia. Toinen suuri insinöörien työllistäjä on tällä hetkellä rakennusteollisuus.

Yritykset saattavat joutua lopulta kilpailemaan palkoilla, mikäli kaikkia avoimia työpaikkoja ei saada insinöörialoilla täytettyä. Röksä näkee tässä kuitenkin yhden uhan. Hänen mukaansa suuret yritykset pärjäävät palkkakilpailussa pienempiä yrityksiä paremmin, vaikka juuri pienet yritykset kaipaisivat kaikista kipeimmin osaavaa työvoimaa.

– Toivoisin, ettei tämä vaikeuttaisi pienien kasvuhakuisten yritysten osaajien saantia. Suomi tarvitsee tällä hetkellä kasvuhakuisia yrityksiä, koska kasvaessaan ne luovat lisää työpaikkoja.

Röksä myös toivoisi, etteivät yritykset pelkästään katsoisi insinöörien palkkoja ja miettisi, paljonko niitä on varaa nostaa. Yritysten pitäisi investoida enemmän, hän sanoo.

– Suomessa kansalliset investoinnit laahaavat. Meidän menestymisen kannalta olennaista olisi se, että teknologiateollisuudessa myös keskisuuret yritykset tekisivät investointeja tuotekehitykseen.

– Suomessa on liian paljon keskisuuria yrityksiä, jotka eivät paranna liiketoimintaansa investoinneilla. Ongelmana on se, ettei tällaisista yrityksistä tule koskaan kasvuyrityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?