FT: Asuntojen hintojen nousu kovinta 30 vuoteen – Suomi erottuu joukosta

Asuntojen hinnat ovat nousseet ennätyksellisesti sen jälkeen, kun talous alkoi toipua koronaviruspandemian aiheuttamasta shokista.

Suomessa asuntojen hinnat ovat kehittyneet vakaasti viimeiset viisi vuotta. Kuvassa on Helsingin Jätkäsaarta.

2.8.2021 10:08

OECD:n rikkaiden maiden asuntojen hintojen vuotuinen nousuvauhti oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 9,4 prosenttia, uutisoi talouslehti Financial Times. Lehden mukaan asuntojen hinnat eivät ole nousseet näin kovaan tahtiin 30 vuoteen.

Hintojen nousuun ovat analyytikkojen mukaan vaikuttaneet paitsi historiallisen alhaiset korot myös koronaviruspandemian aikana kerrytetyt säästöt ja etätyön ruokkima halu asua tilavammin.

40 OECD-maan joukosta Suomi erottuu maana, jossa asuntojen hintakehitys on kuitenkin ollut viiden viime vuoden ajan jokseenkin vakaata. Samalla ajanjaksolla asuntolainojen korot puolestaan ovat Suomessa olleet kaikista matalimmat.

Jyrkintä asuntojen hintojen nousu on ollut Uudessa-Seelannissa. Euroopan maista asuntojen hinnat ovat nousseet reippaimmin Saksassa, Tsekissä ja Unkarissa.

OECD-maista taas Uudessa-Seelannissa ja Australiassa asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä kaikista korkeimmat, joskin myös näissä maissa lainojen korot ovat laskeneet huomattavasti vuodesta 2007.

Asuntojen hinnannousu hyödyttää taloutta lyhyellä aikavälillä. Se ruokkii etenkin asunnonomistajien kulutusta, mikä luo talouteen kasvua. Yhtämittainen, pitkään jatkuva asuntojen hinnannousu voi kuitenkin kääntyä taloutta vastaan ja tehdä nousukaudesta kestämättömän, varsinkin jos kyse on lisääntyneellä luotonannolla aikaansaadusta asuntojen hinnannoususta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?