Vältä nämä aloittelijan mokat mökkikaupoilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vältä nämä aloittelijan mokat mökkikaupoilla

Jos olet sairastunut mökkikuumeeseen, ostohousuja ei kannata vetää jalkaan liian nopeasti. On monia asioita, jotka on hyvä miettiä ja ottaa huomioon ennen ostopäätöstä.

Lomasesonki lähenee loppuaan, mutta mökkien kysyntä on edelleen vilkasta.

5.8. 7:30

Vaikka lomasesonki lähenee loppuaan, mökkien kysyntä on edelleen vilkasta. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo kysynnän lisänneen tarjontaa, eli mökin ostosta haaveileville löytyy paljon vaihtoehtoja juuri nyt, varsinkin Uudenmaan ulkopuolelta.

Mickelsson tietää kesän olevan lähestulkoon paras mahdollinen vuodenaika vapaa-ajanviettopaikkojen katseluun.

– Kesäajan parhaita puolia on se, että näkee selkeästi ympäristön, on valoisaa tarkastella itse asuntoa ja helppoa päästä perille. Talviaikaan rakennuksista tulevat esille erilaiset asiat.

Hän tietää, että mökkikaupassa ovat tunteet vahvasti mukana, mikä tarkoittaa, että silmä ei välttämättä näe pieniä heikkouksia.

– Eihän huonokuntoinenkaan mökki toisaalta ole huono kauppa, kunhan sen kunto ja muut olosuhteet vastaavat odotuksia ja ne ovat olleet selkeästi esillä kaupanteossa.

Kun on hankkimassa mökkikiinteistöä, selvitettäviä asioita on paljon.

– Osaava kiinteistönvälittäjä, joka tuntee alueen, kyllä hakee asiapaperit ja kertoo mihin niissä kannattaa kiinnittää huomiota, Mickelsson huomauttaa.

Pohdi nämä kysymykset:

 1. Mitkä ovat omat ja perheesi tavoitteet mökin käytölle? Miten paljon aiotte viettää siellä aikaa? Tehdäänkö mökillä muutakin kuin vain mökkeilyyn liittyviä askareita, esimerkiksi etätöitä?

 2. Millaisessa maisemassa haluat viettää vapaa-aikaasi? Haaveiletko maalla asumisesta, järvenrantapaikasta vai pohjoisen erämaasta? Haluatko, että mökki on autotien päässä vai mennäänkö sinne loppumatka veneellä?

 3. Minkä verran haluat käyttää aikaa ja tarmoa pihan ylläpitoon ja talon kunnostamiseen?

 4. Miten paljon haluat sijoittaa varojasi mökin ostoon ja mahdolliseen kunnostukseen?

 5. Tarvitsetko nettiyhteyttä, juoksevaa vettä, ja millaisen lämmitys olisi toimivin?

 6. Olisiko järkevää ensin vuokrata mökki ja testata, onko mökkeily teidän juttu? Vuokramökkejä ja -vapaa-ajanasuntoja on tarjolla eri puolilta Suomea eri pituisiksi ajoiksi.

Ota huomioon:

 1. Mökin ostohinnan lisäksi on huomioitava vuosittaiset ylläpitokustannukset. Niitä voivat olla tie- ja vesiosuuskunnan maksut, kiinteistöverot, vakuutukset, jätemaksut sekä erilaiset liittymämaksut esimerkiksi sähkö- ja vesiliittymästä. Ylläpitokustannukset voivat olla kuukaudessa samaa luokkaa kuin vakituisessa asunnossa. Jos paikassa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, kustannuksia on huomattavasti vähemmän.

 2. Kiinteistöön voi liittyä erilaisia sopimuksia naapureiden kanssa esimerkiksi tien ja kaivon käyttöoikeudesta.

 3. Kannattaa ottaa selvää, onko vedenkorkeus kaupantekohetkellä normaali, vai oletko ostamassa vesijättömaata, jolle et itse voi tehdä mitään?

 4. Talon ja tilojen ylläpito vaatii usein vähintään pientä nikkarointia, kun tuulet ja sateet rasittavat rakennuksia ja kasvillisuus valtaa tilaa. Välillä eteen voi tulla suurempiakin remontteja, kuten maapohjaan, kattoon ja rakenteisiin liittyvät remontit. Niitä ei voi jättää tekemättä, jos aikoo säilyttää mökin arvon ja asuttavuuden.

 5. Mökkejä myydään sekä omalla että vuokratontilla. Vuokratontti on jonkun muun omistuksessa ja määräysvallan alla. Tällöin on neuvoteltava omistajan kanssa tontin ja tien käytön ehdoista. Useimmiten asiat ovat kuitenkin helposti ja selkeästi sovittavissa. Tärkeää on tehdä kirjalliset sopimukset niin, että ne voidaan tarvittaessa kertoa ja siirtää muille.

 6. Tontin vuokraaminen voi olla taloudellisesti järkevämpää kuin tontin ostaminen omaksi. Omistajan kanssa voi myös sopia esimerkiksi lisärakentamisesta.

 7. Kiinteistöön voi sisältyä erilaisia rasituksia, joista kannattaa olla perillä.

 8. Kaikkein huonoin hetki mökin hankkimiselle on tilanne, jolloin kauppa tehdään jonkinlaisen pakon tai paineen edessä, kuten äkki-innostuksen vallassa, sosiaalisen paineen alla tai loman lähestyessä. Ehdot voivat silloin olla kestämättömät.

 9. Jos mietit mökin mahdollista jälleenmyyntiä ja jälleenmyyntiarvoa, kaikkein kysytyimpiä ovat etelän rannikkoseuduilla sijaitsevat, noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä suurten kaupunkien ympärillä olevat kohteet. Muista kuitenkin, että myös jälleenmyynnin kannalta on tärkeää pitää mökistä hyvää huolta.

Uudellamaalla pulaa myytävistä mökeistä

Mökkikauppa käy edelleen, mutta parin viime kuukauden aikana on ollut havaittavissa pientä hiipumista verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Näin summaa Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Osasyy kaupanteon hiipumiseen on se, että myytävistä mökeistä alkaa tietyillä alueilla olla pulaa.

– Tilanne on tämä varsinkin Uudellamaalla. Ne, jotka ovat halunneet myydä mökkinsä, ovat ne jo myyneet.

Tammi-kesäkuussa on Suomessa myyty kaikkiaan 2 325 loma-asuntoa. Määrä on 11,6 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Erityisen paljon loma-asuntokauppojen määrä on kasvanut Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa. Jokaisessa kolmessa maakunnassa on tehty yli 60 prosenttia enemmän kauppoja kuin vuoden 2020 tammi-kesäkuussa.

Kauppasummien kokonaisarvo on kasvanut 34,2 prosenttia. Kaikkiaan mökkikauppoja tehtiin tammi-kesäkuussa lähes 323 miljoonan euron edestä. Loma-asunnon keskihinta koko maassa oli noin 139 000 euroa.

Kauppasummien kokonaisarvo kasvoi eniten Pohjois-Pohjanmaalla (140 prosenttia) ja Pohjanmaalla (105 prosenttia).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?