Mökkikaupoilla tunne voittaa nyt järjen – ”Se on ikävää myydä mökki pois puoleen hintaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mökkikaupoilla tunne voittaa nyt järjen – ”Se on ikävää myydä mökki pois puoleen hintaan”

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan Suomessa myytiin tammi–kesäkuussa kaikkiaan 1 849 rantamökkiä.

3.8. 16:15

Jo viime vuonna räjähdysmäisesti kasvanut mökkikauppa on jatkunut kiivaana myös tänä kesänä. Ilmiötä on selitetty koronaviruspandemian yleistämillä etätyömahdollisuuksilla sekä maaseudun matalammalla tartuntariskillä.

Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen kertoo joka tapauksessa yllättyneensä alkukesän myyntiluvuista.

– Veikkasin, että tämä vuosi menisi edellisen kanssa jokseenkin samalla tasolla, mutta kauppahan on kiihtynyt, Toppinen sanoo.

Monet tuoreista mökinomistajista vaikuttavat Toppisen mukaan toimineen ostoksilla pikemminkin tunteen kuin järjen varassa. Hinnoiltaan 20 prosenttia kohonneet mökit ovat nykytilanteessa sangen kalliita. Samaan aikaan kesäasuntoja ostetaan myös taantuvista kunnista, joissa niiden arvon ennakoidaan laskevan.

– Korpeen ei kannattaisi investoida. Se on ikävää myydä mökki puoleen hintaan pois, jos siitä pitääkin päästä eroon. Kyllähän tämä vähän hullu tilanne on.

Maaseudun huomassa kaupunkilaisella saattaa tulla ikävä kotiolojen sisävessaa.

Ilta-Sanomien lukijakyselyn perusteella uunituoreet mökinomistajat ovatkin törmänneet maalaismaisemissa yksiin jos toisiin haasteisiin. Tällaisia vastoinkäymisiä tartuntaturvallisen alueen suojissa on kesän saatossa koettu.

Raivaustöitä naapurin tontilla

Naapurin raja tulikin nopeammin eteen kuin myyjän puheista oletin. Kaadoin hieman puita piharakennuksen takaa, mutta operoinkin naapurin metsässä. Tästä selvisin anteeksipyynnöllä ja pienellä rahallisella korvauksella.

Aherrettavaa riittää

Meille on juuri valmistunut uusi mökki; kiva talo, jossa viettää vapaa-aikaa. Jonkinlaisena ongelmana kuitenkin on, että tuon hankinnan jälkeen meillä ei enää ole ollut vapaa-aikaa. ”Työtä” mökillä on niin paljon.

Uutta mökinomistajaa odottavat väistämättä kulttuuriin kuuluvat raivaustalkoot.

Ongelmia mökkikunnan kanssa

Kunnan "jepet" olivat käyneet mittailemassa rakennuskannan. Jättivät viestin ovenrakoon. Selvisi, että kaikki katokset, liiterit ja varastot eivät ole kunnan rakennuskannan rekisterissä (kiinteistöveroa on jäänyt maksamatta). Jotain sanktioita seuraa, mutta päätös voi viedä vuosia. Pahimmillaan saan sakot ja purkumääräyksen luvattomille rakennelmille. Nyt ei enää kannata hötkyillä, voi vain odottaa mitä tuleman pitää.

Ontuvia nettiyhteyksiä

Matkapuhelin toimii puhelujen osalta, mutta nettiin pääsee vain laiturin päässä, joskus. Ei ole mökki aivan teininuorison ihannepaikka, kun eivät viihdy jatkuvasti siellä laiturin päässä.

Visainen mökkitie

Yksityistien (3,8 km) loppupäässä on vain loma-asuntoja, eikä sinne loppuun asti tehdä talviaurausta, vaikka maksankin tiemaksua 48 euroa vuodessa. Kerran oli tuo yksityistie tukkoon asti pysäköityjä marjastajien autoja, ei päästy kaupassa käymään. Onneksi ei ilmennyt sairastapausta. Oli pakko laittaa pysäköintikieltomerkki, että pysyi tie avoinna. Eräskin pysäköijä vetosi edellisen omistajan antamaan lupaan, kerroin luvan menneen tuon ikäpariskunnan mukana hautaan. Sain melkoisen sadattelun osakseni.

Näkemyserot mökkitien käyttöoikeuksista koettelevat ajoittain paikallisten suhteita.

Mökkihaasteet puhuttivat Ilta-Sanomien lukijoita jo aiemmin keväällä. Tuolloin lukijat jakoivat muun muassa seuraavia kokemuksia.

Amatöörikalastaja saapuu metsälle

Mökkinaapuri perkasi kaloja ja heitteli perkeet metsään tontilleen. Ihmettelimme muiden perheenjäsenten kanssa, mikä haisee. Löysimme perkeet metsästä. Oli hirveä lemu. Kerroimme naapurille, että perkeet pitää laittaa kompostoriin tai vaihtoehtoisesti jättää rantakiville, mistä lokit käyvät syömässä ne.

Brittimies hämmästelee savupeltejä

Brittiaviomieheni oli Suomessa ensimmäistä kertaa mökilläni. Pyysin häntä tekemään tulen takkaan. Pian mökki oli aivan harmaa savusta. Kiljuin miehelle, ettei hän avannut peltejä. Mies vain ihmetteli, että mitä ne sellaiset ovat.

Hänen vanhemmillaan oli vanha talo, jossa oli niin sanottu inglenook-takka. Jos katsoi ylös, suorasta savupiipusta näkyi sininen taivas. Mies ei kai ollut savupelleistä kuullutkaan.

Eräs IS:n lukijoista luonnehti mökkiään peräti työleiriksi.

Uusi mökkeilijä lähtee mökille sillä ajatuksella, että siellä rentoudutaan. Mökki on enemmänkin työleiri. Ensin käydään kaupassa hakemassa viikon ruoat ja juomat. Sitten toivotaan, että mitään ei unohdu, kun poiskaan ei pääse. Pitää hakea vedet ja lastata ne veneeseen omien tavaroiden lisäksi. Sitten toivotaan, ettei vene uppoa. Toisessa päässä odottaa veneen tyhjennys. Lopulta aletaan siivota, että voi rentoutua. Pitäisihän sitä alkaa tehdä jo ruokaakin, kun matka on kestänyt seitsemän tuntia. Puut pitää hakea ja saunakin lämmittää. Kyllä on rentouttavaa!

Mielikuva mökkiarjen joutilaisuudesta ei aina vastaa totuutta.

SP-KODIN toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan korona-aikana mökkimarkkinoille on saapunut nuorempaa sukupolvea. Monissa tapauksissa ostaja ei ole hautonut sijoitusaikeitaan kovinkaan kauan ennen ostoksille ryntäämistä. Kerrostalokulttuuriin juurtuneelle oman tontin kunnossapitotöiden määrä saattaa tulla yllätyksenä.

– Tulee remonttitarpeita ja ympäristöstä huolehtimista. Usein kesämökit ovat huomattavasti moderneja kaupunkiasuntoja askeettisempia. Moni ajattelee selviävänsä vähemmillä mukavuuksilla. Pian heitä alkaakin ahdistaa, miksei mökistä löydy sisävessaa.

Rantasen mukaan nuoret ostavat usein alle 100 000 euron mökkejä, joiden arvo laskee rajuimmin kysynnän hiipuessa. Hän otaksuu monen ostajan toteavan mökkisijoituksensa lähitulevaisuudessa virheeksi.

– Tuleeko parin vuoden päästä tilanne, jossa ostajat katsovat mökkinsä paljastuneen rentoutumispaikan sijaan työleiriksi ja haluavatkin niistä eroon?

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan Suomessa myytiin tammi–kesäkuussa kaikkiaan 1 849 rantamökkiä. Mökkikauppojen mediaanihinta koko maassa oli 90 000 euroa.

Rantamökkien mediaanihinta oli korkein Espoossa, 346 000 euroa. Suosituista mökkikunnista Kuopion mediaanihinta oli halvin, sillä siellä mökistään joutui pulittamaan vain 66 500 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?