Täällä sijaitsevat kalleimmat rantamökit – mökkikauppa käy yhä kuumana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Täällä sijaitsevat kalleimmat rantamökit – mökkikauppa käy yhä kuumana

Rantamökkien mediaanihinta oli Suomessa 90 000 euroa alkuvuonna, mutta peräti 72 kunnassa ylittyi 100 000 euroa.

Maanmittauslaitoksen alkuvuoden tilastojen mukaan rantamökkien mediaanihinta oli korkein Espoossa.

30.7. 7:30

Rantamökkien mediaanihinta on yli 100 000 euroa 72 kunnassa, selviää Maanmittauslaitoksen tilastoista. Vuoden 2020 tilastoissa rajan ylittäviä kuntia oli 81.

Maanmittauslaitoksen alkuvuoden tilastojen mukaan rantamökkien mediaanihinta oli korkein Espoossa, 346 000 euroa. Vuotta aiemmin mediaanihinta oli Espoossa hieman alle 300 000 euroa. Porvoossa mediaanihinta oli 320 000 euroa ja Asikkalassa 267 000 euroa.

Suosituista mökkikunnista Naantalissa rantamökin mediaanihinta oli 207 500 euroa, Mikkelissä 107 500 euroa, Kuusamossa 77 000 euroa ja Puumalassa 141 000 euroa.

Alkuvuonna eniten rantamökkejä myytiin Savonlinnassa, jossa mediaanihinta oli 81 000 euroa.

Suosituista mökkikunnista Kuopion mediaanihinta oli halvin, sillä siellä mökistään joutui pulittamaan vain 66 500 euroa.

Vuoden 2020 listan kallein mediaanihinta rantamökille löytyi Kirkkonummelta ja Sipoosta. Kirkkonummen mediaanihinta rantamökistä oli viime vuonna 482 500 euroa.

Tämän vuoden mediaanihintaan perustuvan top 30 -listan näet alta.

Kaikkiaan tilaston mukaan tammi–kesäkuussa kaupaksi meni 1849 rantamökkiä. Mökkikauppojen mediaanihinta koko maassa oli 90 000 euroa.

Suomen kymmenessä suurimmassa mökkikunnassa tehtiin tammi–kesäkuussa 384 mökkikauppaa.

Mökkikauppa jatkuu siis yhä vilkkaana ennätyksellisen viime vuoden jälkeen. Mökkien keskihinta on pysynyt suunnilleen ennallaan, kun ne viime vuonna kääntyivät nousuun laskusuhdanteen jälkeen.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo, että mökkejä ostetaan entistä enemmän nuorissa ikäpolvissa. Mökkien hinnat eivät ole Sp-Kodin omienkaan tilastojen mukaan laskeneet, vaan pysyneet ennallaan.

– Milleniaalit ovat löytäneet mökkeilyn. Nuorissakin on vaihtelua, mutta keskimäärin nuoret etsivät aika lähelle mediaanihintaista mökkiä, Rantanen sanoo.

Normaalit mökkialueet pitävät yhä pintansa myyntitilastoissa, mutta normaalin vuoden mukaista kausivaihtelua ei juuri nähdä.

– Tällaiset laskettelukeskusten läheiset mökit menevät kaupaksi nykyään myös kesällä, eikä merkittävää kausivaihtelua juuri näy.

Kuntatasolla tarkastellessa voidaan huomata, että osassa suosituista mökkikunnista tarjonnan vähäisyys hillitsee myyntilukuja. Rantasen mukaan esimerkiksi Savonlinnan nouseminen Mikkelin ohi myyntitilastoissa kielii siitä, ettei Mikkelistä tahdo löytyä mökkejä.

– Mikkeli on erityisesti pääkaupunkiseutulaisten suosiossa. Kun Mikkelistä ei löydy sopivaa mökkiä, on luontevaa liikkua samalla alueella hieman kauemmaksi. Tämä selittää Savonlinnan menestystä.

Rantanen kuitenkin painottaa, ettei mikä tahansa mökkikunta kelpaa. Varsinkin kauemmaksi mentäessä mökki ja kauppa eivät enää riitä, vaan tekemistä pitää keksiä pidemmän loman ajaksi.

Esimerkiksi Mikkelin ja Savonlinnan välissä oleva Juva ei siksi houkuttele Helsingin seudulta matkaavia mökkeilijöitä.

Kun katsotaan hintatilastoja, kalleimmat mediaanihinnat löytyvät läheltä pääkaupunkiseutua eteläisestä Suomesta ja läntisen Suomen rannikoilta.

Tämä ei ole Rantasen mukaan yllätys.

– Kuten asunnoissakin, hinnat tuppaavat olemaan etelässä kalliimpia. Valtaosa haluaa rantamökin sadan tai kahdensadan kilometrin säteeltä kotoaan, joten vapaiden mökkien kysyntä on kova.

Rantanen kuitenkin muistuttaa, että mediaanihintoja tarkastellessa tulee huomioida myyntimäärät. Pienissä kunnissa mökkejä myydään puolivuotiskaudellakin vain muutamia, jolloin yksittäinen kallis mökki voi nostaa mediaanihinnan korkeaksi ja aiheuttaa tilastoharhan.

Rantanen vahvistaa, että keskimäärin Itä-Suomen suosituistakin mökkikunnista saa rantamökin länttä ja etelää halvemmalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?