Nokia paransi tulostaan yli 60 prosentilla – ”Uuden toimintamallin hyödyt alkavat näkyä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia paransi tulostaan yli 60 prosentilla – ”Uuden toimintamallin hyödyt alkavat näkyä”

Nokia paransi tulostaan selvästi vuoden takaisesta.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

29.7. 8:22

Verkkolaitevalmistaja Nokian tulos toisella neljänneksellä parani runsaat 60 prosenttia vuodentakaisesta. Yhtiön mukaan maailmanlaajuinen komponenttipula kuitenkin rajoittaa sen kasvumahdollisuuksia.

Yhtiön huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 682 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 423 miljoonaa. Liikevaihto nousi neljä prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Liikevaihtoa vauhditti yhtiön mukaan kasvu kaikissa liiketoimintaryhmissä. Myös vertailukelpoinen liikevaihtoprosentti koheni kaikissa ryhmissä.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan on hyvä, että kasvu tulee kaikista liiketoimintaryhmistä. Hän oli erittäin tyytyväinen yhtiön suoritukseen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

–  Matkapuhelinverkot tekivät selvästi paremman tuloksen kuin mitä vielä alkuvuonna odotettiin. Sen lisäksi verkkoinfrastruktuuri kasvaa vahvasti, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lundmarkin mukaan yhtiön uusi toimintamalli yhdessä parantuneen teknologiajohtajuuden kanssa alkavat tuottaa tulosta. Hänen mukaansa yhtiön asema 5g-markkinoilla on selkeästi parantumassa.

–  Olemme voittamassa asiakkuuksia takaisin. Kanada ja Kiina ovat hyviä esimerkkejä tästä ja näemme potentiaalia sille, että tämä kasvu jatkuu, hän sanoi.

Vahvan alkuvuoden perusteella yhtiö nostaa ennustettaan koko vuoden liikevaihdosta ja vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista.

Liikevaihdon odotetaan asettuvan 21,7–22,7 miljardin euron haarukkaan, kun aiempi ennuste oli 20,6–21,8 miljardia. Vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluväliksi odotetaan 10–12 prosenttia, kun aiempi näkymä oli 7–10 prosenttia.

Yhtiö kuitenkin varoittaa haasteista vuoden loppupuoliskolla. Niihin sisältyvät yhtiön mukaan markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa. Lundmark korostaa, että nämä haasteet ovat olleet tiedossa.

Yhtiön tuloskuntoon vaikuttaa kuitenkin jonkin verran maailmanlaajuinen puolijohdevalmisteiden vajaus. Nokia pystyisi kasvamaan jonkin verran nopeammin, jos komponentteja olisi enemmän saatavissa.

Ongelma ei ole Lundmarkin mukaan myöskään hellittämässä pian.

–  Komponenttitilanne on hyvin tiukka. Se on jatkuvaa taistelua, että saamme mitä haluamme. Olemme kohtuullisen hyvin onnistuneet siinä, mutta tämä tiukka tilanne tulee jatkumaan varmasti loppuvuoden ja hyvin todennäköisesti myös ensi vuoden ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?