Oriveden rikostutkinta valmis: Tukesin virkamiehen epäillään olleen "enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton"

Tukesin asiantuntijaa epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Oriveden kultakaivos kuvattuna ilmasta heinäkuussa 2019.

28.7.2021 17:59

Sisä-Suomen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kaivosasiantuntijan epäillystä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Tukesin virkamiehen rikosepäily tuli ilmi kaivosyhtiö Dragon Miningin Oriveden kultakaivoksen rikostutkinnan yhteydessä. Kaivokseen epäillään säilötyn huomattava määrä erilaista jätettä.

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan Oriveden kaivoksesta löytyi laiton kaatopaikka syksyllä 2018. Ely-keskuksen mukaan kaivoksen louhoskuiluun useiden kymmenien metrien syvyyteen on sijoitettu jätteitä.

Tukesin asiantuntijan rikosepäily koskee hänen antamiaan lausuntoja ja muita toimiaan.

–  Syytä epäillä -kynnys on täyttynyt sen osalta, että ne lausunnot on annettu tavalla, joka ei ole virkamiesmäinen tapa antaa lausuntoja, rikoskomisario Joni Länsipuro sanoo STT:lle.

Epäily: Kaivosyhtiö olisi voinut saada huomattavaa hyötyä

Poliisi epäilee, että virkamiehen toiminnan seurauksena Dragon Mining olisi voinut saada huomattavan suurta hyötyä.

–  Suoritetun esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että kyseinen virkamies on lausuntoja antaessaan ollut enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton, Länsipuro sanoo.

Lausunnoissa Tukes muun muassa katsoi, ettei kaatopaikan siivoamiselle ole kaivosturvallisuuden vaatimukset täyttäviä edellytyksiä.

Jos jätettä ei tuoda ylös kaivoksesta, olisi epäilty törkeä ympäristön turmeleminen Länsipuron mukaan vaarassa jäädä selvittämättä ainakin joiltakin osin.

–  Lausunnoissa on osittain myös otettu jätteen koostumukseen kantaa, ja sehän ei missään tapauksessa Tukesille kuulu, Länsipuro sanoo.

Länsipuro ei halua arvioida, paljonko Dragon Mining olisi voinut saada taloudellista hyötyä lausunnoista.

Virkamiehellä taustaa kaivostoiminnassa

Virkamiehen ei epäillä tavoitelleen itselleen etua. Länsipuro uskoo, että toiminnan motiivi tulee aikanaan esille mahdollisessa oikeudenkäynnissä.

–  Erilaisia käsityksiä ja tutkintalinjoja on tullut esiin. Siinä osittain saattaa vaikuttaa kyseisen virkamiehen tausta kaivostoiminnassa.

Tukesin asiantuntija oli esitutkinnan aikana lyhyen ajan tutkintavankeudessa viime marraskuussa. Mies on kiistänyt syyllistyneensä törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Virkarikosepäily siirtyy nyt poliisilta syyteharkintaan.

Oriveden kaivoksen ympäristörikostutkinta jatkuu yhä. Länsipuron mukaan useita henkilöitä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta, mutta hän ei paljasta epäiltyjen tarkkaa määrää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?