Cargotecin ja Konecranesin tilauskirjat täynnä – toimitusketjun ongelmat ja komponenttipula vaivaavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Cargotecin ja Konecranesin tilauskirjat täynnä – toimitusketjun ongelmat ja komponenttipula vaivaavat

Kummankin yhtiön tulos koheni toisella vuosineljänneksellä.

Konecranesin pääkonttori Hyvinkäällä.

28.7. 15:11

Koronapandemian aiheuttamat haasteet toimitusketjuissa ja tarvikkeiden saatavuudessa varjostavat Cargotecin ja Konecranesin vauhdilla täyttyneitä tilauskirjoja.

Konepajayhtiö Cargotec kertoo, että sen saamat tilaukset nousivat toisella vuosineljänneksellä ennätyslukemiin. Huhti-kesäkuussa saadut tilaukset kaksinkertaistuivat vuodentakaisesta lähes 1,3 miljardiin euroon.

Samalla yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 70 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 49 miljoonaa euroa. Cargotecin liikevaihto kipusi hieman yli 850 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli runsaat 750 miljoonaa.

–  Arvioimme, että vahvojen markkinoiden lisäksi korkean kysynnän taustalla on viime vuodelta patoutunutta kysyntää sekä asiakkaiden varautumista pidempiin toimitusaikoihin ja hinnankorotuksiin, toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoi tiedotteessa.

Kysyntä johtanut hinnankorotuksiin

Osavuosikatsauksensa julkisti keskiviikkona myös Konecranes, jonka kanssa Cargotecilla on vireillä yhdistyminen.

Myös Konecranesin tilaukset kasvoivat tuntuvasti, lähes 40 prosentilla, runsaaseen 800 miljoonaan euroon. Yhtiön oikaistu liikevoitto piristyi lähes viidenneksen verran 57 miljoonaan euroon.

Molemmat yhtiöt nostivat esille koronapandemian aiheuttamat ongelmat toimitusketjuissa.

Konecranesin toimitusjohtaja Rob Smith arvioi, että rajoitteet toimitusketjussa ja komponenttien saatavuudessa vaikuttivat liikevaihtoon noin 35 miljoonan euron edestä. Tästä huolimatta Konecranesin liikevaihto kasvoi noin yli 50 miljoonalla eurolla 760 miljoonaan.

Cargotecin Vehviläisen mukaan globaalit logistiikkahaasteet ja toimitusketjun komponenttipulat ovat pidentäneet toimitusaikoja ja rajoittaneet yhtiön kykyä vastata kasvaneeseen kysyntään.

–  Talouden toipuminen pandemiasta on näkynyt myös raaka-aineiden, komponenttien ja rahtikuljetusten hinnoissa. Olemme varautuneet tilanteeseen hinnankorotuksilla ja aktiivisella yhteistyöllä toimittajiemme kanssa, hän kertoi.

Cargotecin ja Konecranesin yhdistyminen on kilpailuviranomaisten punnittavana eri puolilla maailmaa. Yhtiöt odottavat, että joulukuussa yhtiökokouksissa hyväksytty fuusio voidaan toteuttaa maaliskuun 2022 loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?