Apple, Microsoft ja Google tekivät satumaisen tilin: kolmen kuukauden tulos yhteensä 57 miljardia dollaria

Viime vuosineljännes oli teknologia-alan kolmelle suurelle hyvä.

Applen iPhonen vilkas myynti on kasvattanut yhtiön liikevaihtoa reippaasti.

28.7.2021 10:30

Maailman kolmen suurimman teknologiayhtiön yhteenlaskettu tulos ylsi viime vuosineljänneksellä 57 miljardiin dollariin (noin 48 miljardia euroa), kun kotitaloudet ja yritykset lisäsivät kulutustaan pandemiavuoden jälkeen.

Markkinoilla Applen, Microsoftin ja Googlen emoyhtiön Alphabetin ennätystulokset otettiin kuitenkin vastaan viileästi, sillä sijoittajat epäilevät, etteivät yhtiöt pysty jatkamaan kaksinumeroisten kasvulukujen tiellä.

Kolmikon markkina-arvot ovat tänä vuonna kasvaneet reippaasti maailmantalouden alettua nousta korona-alhosta. Apple ja Microsoft ovat osakkeen hinnalla laskettuna jo yli 2000 miljardin dollarin arvoisia.

Microsoftin liikevaihto ylitti huhti-kesäkuussa ennusteet jo kymmenettä vuosineljännestä peräkkäin. Applen liikevaihto kasvoi 36 prosenttia, kun sen iPhonen myynti lisääntyi puolella vuodentakaiseen verrattuna.

Applen uhkana on yhä jatkuva sirupula. Sama koskee muita teknologiayhtiöitä.

– Odotamme kuluvalle neljännekselle vahvaa, kaksinumeroista kasvua, vaikkakin se jäänee viime neljännestä hitaammaksi, Applen rahoitusjohtaja Luca Maestri sanoi analyytikkopuhelussa tulosjulkistuksen jälkeen.

Myös Alphabetin luvut olivat vahvoja, ja Googlen mainosmyynti kasvoi 69 prosenttia. Tosin vertailujaksolla vuosi sitten koronan pitkälti sulkiessa talouden myös mainostaminen sai kolauksen.

Alphabetin rahoitusjohtaja Ruth Porat toppuutteli kovia odotuksia hyvän neljänneksen jälkeen, vaikka yksityinen kulutus onkin piristynyt.

– Nähdäksemme on vielä liian aikaista arvioida pidemmän aikavälin kehitystä markkinoiden avautuessa varsinkin, kun koronatapausten määrä on viime aikoina maailmalla taas kasvanut.

Applen osakkeen kurssi on tänä vuonna noussut 11 prosenttia. Microsoft puolestaan on kallistunut 29 prosenttia ja Alphabet 51 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?