Neste sukeltaa tulospettymyksen ja vaisujen näkymien painamana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Neste sukeltaa tulospettymyksen ja vaisujen näkymien painamana

Neste arvioi alamäen jatkuvan.

27.7. 13:17

Tulosjulkistaja Nesteen osakkeen kurssi on suunnannut tänään selvään alamäkeen. Toisen vuosineljänneksen tulos parani vuodentakaiseen verrattuna, mutta jäi markkinoiden odotuksista. Yhtiön arvio näkymistään on alaspäin suuntautuva.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Petri Gostowski pitää laskun jyrkkyyttä hieman yllättävänä. Toisaalta näin markkinat ovat viime aikoina reagoineet.

– Odotuksiin reagoidaan voimakkaasti, Gostowski sanoo.

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto laski maalis-huhtikuussa 241 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 255 miljoonasta eurosta, mikä oli noin neljä prosenttia markkinaodotuksia heikompi tulos. Öljytuotteiden liiketappio pysyi lähes ennallaan ja uusiutuvien tuotteiden liikevoitto supistui hieman odotettua enemmän.

Nesteen uusiutuvat polttoaineet toivat enemmän liikevoittoa kuin yhtiön koko liikevoitto oli – perinteiset öljytuotteet tappiolla

Gostowski ei pidä eroa dramaattisena ja arvioi tuloksen muutoinkin olleen vailla suuria yllätyksiä. Neste on jo aiemmin kertonut tulossa olevista huoltoseisokeista ja niiden vaikutuksesta. Myös investoinneista viesti oli ennallaan.

– Isossa kuvassa mennään odotusten mukaisella polulla.

Neste ennakoi uusiutuvien tuotteiden myyntimäärien ja myyntikatteen laskevan kolmannella vuosineljänneksellä. Myyntimääriä laskee Singaporen-jalostamon huoltoseisokki ja myyntikatteen laskua selittää toisen neljänneksen korkeahko taso. Siten Neste luonnehtii kolmannenkin neljänneksen katetta edelleen hyväksi.

– Alaspäin suuntautuva ohjeistaminen voi markkinoita säikäyttää, Gostowski sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?