Nesteen tulos heikkeni huhti-kesäkuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nesteen tulos heikkeni huhti-kesäkuussa

Yhtiön liikevaihto nousi toisella neljänneksellä yli kolmeen miljardiin euroon.

Nesteen Porvoon jalostamo.

27.7. 9:34

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 241 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 255 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Peter Vanacker luonnehtii tiedotteessa tulosta vakaaksi.

–  Uusiutuvat tuotteet -segmentti osoitti jälleen kestävyytensä, ja sen myyntikate pysyi hyvällä tasolla, Vanacker kertoo.

Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli 287 miljoonaa euroa eli enemmän kuin koko yhtiön vertailukelpoinen liiketulos. Perinteisiin öljytuotteisiin vaikutti Porvoon jalostamon suurseisokki, ja vertailukelpoinen liiketulos jäi 58 miljoonaa euroa tappiolle.

Vanackerin mukaan uusiutuvan dieselin kysyntä oli vahvaa, mutta raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä. Jätteiden ja tähteiden osuus raaka-aineista nousi 93 prosenttiin.

Porvoon seisokilla oli noin 100 miljoonan euron negatiivinen vaikutus perinteisten öljytuotteiden vertailukelpoiseen liikevoittoon pääasiassa menetettyjen myyntimäärien ja katteiden seurauksena.

–  Seisokki on merkittävä investointi jalostamon turvallisuuteen, käytettävyyteen ja kilpailukykyyn. Suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 630 miljoonaa euroa, josta noin 300 miljoonaa euroa toteutuu vuonna 2021, Vanacker arvioi.

Vanacker muistuttaa, että epävarmuus koronapandemian kehityksestä, uusista varianteista ja niiden vaikutuksesta maailmantalouteen jatkuu. Neste odottaa merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Uusiutuvan dieselin kolmannen neljänneksen myyntimäärien ennakoidaan jäävän pienemmiksi kuin toisella neljänneksellä. Tämä johtuu siitä, että Porvoon suurseisokin jälkeen vuorossa on Singaporen jalostamon laaja huoltoseisokki.

Nesteellä on Porvoon jalostamon lisäksi uusiutuvaa dieseliä tuottavat jalostamot Singaporessa ja Rotterdamissa Hollannissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?