Stockmannin ahdinko helpottaa, Kesko teki taas ennätystuloksen – Taloussanomat seurasi vilkasta tulospäivää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stockmannin ahdinko helpottaa, Kesko teki taas ennätys­tuloksen – Talous­sanomat seurasi vilkasta tulos­päivää

Moni merkittävä pörssiyhtiö julkisti tänään toisen vuosineljänneksen tuloksensa.

23.7. 7:48 | Päivitetty 23.7. 12:53

Perjantain tulosjulkistajien joukossa olivat muun muassa vaikeuksien keskellä pitkään rämpinyt Stockmann sekä maaliyhtiö Tikkurila, vähittäiskauppajätti Kesko, teollisuusventtiilejä valmistava Neles sekä rakennusyhtiö Consti.

Taloussanomat seurasi tulosjulkistuksia ja markkinoiden reaktioita tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Päivän mittaan päivittyneen seurannan löydät alta.

Päivän suurin puheenaihe on ehdottomasti Stockmannin ahdingon helpottaminen. Viime aikoina kriisistä kriisiin kulkeneen yhtiön toisen vuosineljänneksen tulos oli analyytikoillekin yllätys, ja yhtiö uskoo loppuvuonna saavuttavansa positiivisen tuloksen ja kasvattavansa liikevaihtoa.

Erityisen hyvin menestyi Stockmannin omistava Lindex.

Stockmannin oikaistu liiketulos huhti–kesäkuussa oli 26,7 miljoonaa euroa, kun vastaava tulos vuotta aiemmin oli 0,8 miljoonaa. Liikevaihto nousi runsaalla viidenneksellä 228 miljoonaan euroon.

Stocmannin menestys näkyi myös pörssissä. Yhtiön osakkeiden arvo on noussut päivän aikana jo yli 30 prosenttia.

Myös Kesko yllätti, vaikka odotukset olivatkin kovat.

Kesko kertoi jälleen ennätystuloksesta ja liikevaihto kasvoi lähes kolmeen miljardiin. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 77,9 miljoonaa euroa 219,4 miljoonaa euroon.

Kesko julkisti ostavansa ammattirakentajia palvelevan Byggarnas Partnerin Ruotsissa ja kaupan parantava yhtiön asemaa rautakaupassa varsinkin Tukholman alueella.

Vuoden jälkimmäiselle puoliskolle Kesko lähtee suurin odotuksin.

Odotukset loppuvuoden osalta ovat etenkin rakentamisen ja talotekniikan kaupassa aikaisempaa positiivisemmat. Myös päivittäistavarakaupan ja autokaupan näkymät loppuvuoden osalta ovat aikaisemmin arvioitua myönteisemmät.

Neleksen, Rauteen ja Tikkurilan tulosjulkistukset olivat kaksijakoisemmat. Jokainen näistä mainitsi tiedotteessaan raaka-aine- ja komponenttipulan aiheuttamat haasteen, ja Tikkurila ennakoi, että pula tulee aiheuttamaan hinnankorotuspainetta myös kuluttajapuolelle.

Rauteen tulos oli 3,5 miljoonaa euroa tappiollinen, mutta positiivisena voi pitää, ettei tappio ollut yhtä syvä kuin vertailujaksolla. Neleksen liiketulos oli monille pettymys: raportoitu liiketulos laski 17,3 miljoonaan euroon vertailukauden 17,8 miljoonasta ja oikaistu liiketulos 19,0 miljoonaan euroon vertailukauden 22,9 miljoonasta eurosta.

Tikkurilan liiketulos laski reilusti 52,4 prosenttia 15,8 miljoonaan euroon ja oli 8,5 prosenttia liikevaihdosta.

– Ensimmäisellä vuosipuoliskolla maaliteollisuus maailmanlaajuisesti on kohdannut ennen näkemättömiä rajoitteita raaka-aineiden saatavuudessa, ja tämä kehitys on kiihtynyt toisella neljänneksellä. Raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien kustannusten nousu vaikutti kustannustasoomme, ja samanaikaisesti ilmenneet raaka-aineiden saatavuusongelmat vaikuttivat kykyymme palvella asiakkaitamme, Tikkurilan talousjohtaja Markus Melkko totesi tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?