Takuusäätiön Pantzar: Positiivinen luottorekisteri voi hyödyttää kaikkia, jos sitä ei jätetä puolitiehen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Takuusäätiön Pantzar: Positiivinen luottorekisteri voi hyödyttää kaikkia, jos sitä ei jätetä puolitiehen

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Panzar toivoo, että positiivisesta luottorekisteristä tehtäisiin eräänlainen talouden omakanta, josta myös kuluttaja voisi tarkistaa tilanteensa.

Juha A. Pantzar uskoo, että kuluttajillekin avoin positiivinen luottorekisteri auttaisi ihmisiä hahmottamaan taloudellista liikkumavaraansa.

24.7. 14:00

Pankkien, rahoituslaitosten ja kauppojen järjestelmissä on paljon tietoja kuluttajien taloudesta. Toistaiseksi tiedot ovat kuitenkin nyt hajallaan. Aina kuluttajat itsekään eivät hahmota kokonaisuutta, mikä on usein maksuvaikeuksien taustalla.

Moni kuvittelee, että uuden luoton saaminen kertoo luottokelpoisuudesta. Pantzar kertoo, että Takuusäätiössä tyypillinen keskustelu on tällainen:

Takuusäätiö: Miksi ostit tämän tuotteen tai otit lainan, vaikka et ole luottokelpoinen?

Asiakas: Miten niin, että en ole luottokelpoinen? Olenhan minä, kun sain lainan.

Takuusäätiö: Teknisesti kyllä, mutta eihän velkasi ole lyhentynyt kymmeneen vuoteen. Millä perusteella arvioit, että sinulla on varaa tähän?

Asiakas: Koska minulla on luottotiedot tallella. Ei kai rahoituslaitos myöntäisi rahaa, jos ei uskoisi saavansa sitä takaisin.

Takuusäätiö: No joo, mutta, kun se rahoituslaitoskaan ei tiedä kokonaistilannettasi.

Suomen hallitus valmistelee laajaa positiivista luottorekisteriä. On arvioitu, että otettaisiin käyttöön vuonna 2024.

Pantzar on ehdottomasti luottorekisterin kannalla. Hänestä mielestään olisi paitsi luotonantajan ja myyjän myös ostajan etu, jos jostain voitaisiin tarkistaa, että asiakkaalla on varaa velkaan tai ostokseensa.

Pantzar kuitenkin pelkää, että rekisterin kaikkia mahdollisuuksia ei hyödynnetä.

– Usein vastaavissa järjestelmissä kukaan ei mieti, että miten se otetaan käyttöön niin, että olisi hyötyä mahdollisimman paljon.

Pantzarista tarvittaisiin omakannan kaltainen järjestelmä, joka olisi ilmainen ja niin helppo ja houkutteleva, että ihmiset käyttäisivät sitä. Porkkanoiden lisäksi kepitkin voitaisiin ottaa käyttöön.

– Voitaisiinko esimerkiksi vaatia, että tietyssä sopimuksentekotilanteessa toimitettava tosite kannasta. Tällöin sopija joutuisi väistämättä katsomaan totuutta rahatilanteestaan silmiin, hän hahmottelee.

Nyt Asiakastieto ylläpitää positiivista luottorekisteriä. Asiakastiedon mediavastaava Ville Kauppi kertoo, että sitä hyödyntää noin 40 pankkia ja rahoitusyhtiötä. Luottotiedon hyödyntämiseen kysytään kuitenkin luotonhakijan lupa.

Kauppi arvioi, että positiivinen luottorekisteri on hyvä työkalu ylivelkaantumisen ehkäisemisessä.

– Rekisteristä luotonantaja näkee, paljonko luottoa hakevalla on ennestään luottoja ja vastuita ja miten hän on hoitanut niitä.

Vaikka luotonhakijalla ei vielä olisikaan maksuhäiriöitä, rekisteri paljastaa, jos hänellä viivästyneitä maksuja.

Lue lisää: Hallitus esittää muutoksia maksuhäiriömerkintöihin

Lue lisää: Tiedätkö kuinka maksuhäiriömerkintä syntyy? Katso, miten 50 euron maksamaton lasku vie lopulta luottotiedot

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?