Vuokrasta saa alennusta, jos asunto lämpiää helteellä kuin sauna – tuuletin on hankittava itse - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuumeneeko asuntosi helteellä kuin sauna? Tässä menee raja jonka jälkeen voit pyytää alennusta vuokraasi

Vuokralaisella on lainmukainen oikeus saada vuokrasta alennusta, jos vuokra-asunnon lämpötila nousee tietyn asterajan yläpuolelle. Asunnon viilentämisestä vuokranantajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa.

Asumisterveysasetuksen mukaan sisälämpötilan tulisi pysyä lämmityskauden ulkopuolella 18–32 asteen rajoissa. Yli 32 asteen sisälämpötilan katsotaan olevan jo terveydelle haitallinen.

23.7. 12:57

Jos vuokra-asunto on ehtinyt viiletä edellisen helleputken jäljiltä, helpotusta ei välttämättä kestä kauaa. Sääennusteiden mukaan lämpötilat alkavat kohta taas nousta, kun uusi hellejakso tekee tuloaan Suomeen. Kuumuutta saattaa jatkua jälleen useita viikkoja.

Lue lisää: Viileämpi kesä­sää jatkuu vielä hetken – uusi helleputki häämöttää jo horisontissa

Ellei vuokra-asunnossa vielä ole lämpömittaria, kannattaa sellainen viimeistään nyt hankkia. Se voi maksaa itsensä nopeasti takaisin, mikäli asunnon lämpötila nousee helteillä jatkuvasti 32 asteen yläpuolelle.

Asumisterveysasetuksen mukaan sisälämpötilan tulisi pysyä lämmityskauden ulkopuolella 18–32 asteen rajoissa. Yli 32 asteen sisälämpötila katsotaan jo terveydelle haitalliseksi, ja jos asunnossa on näin kuuma aamusta iltaan, vuokralainen voi asetuksen nojalla pyytää vuokranalennusta.

Suomen Vuokranantajat ry:n suosittama alennus on noin 10–20 prosenttia vuokrasta kaikilta sellaisilta päiviltä, kun asunnon lämpötila on pysynyt 32 asteen yläpuolella valtaosan vuorokaudesta.

Pelkällä ilmoituksella vuokranalennusta ei kuitenkaan saa. Vuokralaisen pitää pystyä todistamaan vuokranantajalleen, että asunnon lämpötila on hellepäivinä noussut yli 32 asteeseen. Tämä käy esimerkiksi siten, että mittarista ottaa kuvan aina silloin, kun asteita on enemmän kuin 32.

Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimiehen Tarik Ahsanullahin mukaan vuokranalennuksia koskevat pyynnöt ovat lisääntyneet aiemmista kesistä. Kuitenkaan tarkempaa tietoa hänellä ei ole siitä, missä määrin pyynnöt ovat esimerkiksi viime kesästä lisääntyneet.

– Aiempina kesinä asiasta on tullut muutamia yksittäisiä yhteydenottoja, mutta edellisen hellejakson kuumimpina päivinä yhteydenottojen määrä kyllä selvästi lisääntyi.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita otaksuu, että niin vuokralaiset kuin vuokranantajat ovat nykyisin tietoisempia siitä, että vuokraa voidaan alentaa, jos asunnon lämpötila nousee yli 32 asteeseen. Tästä syystä etujärjestöt kuulevat yhä vähemmän tilanteista, joissa osapuolet eivät saisi sovittua vuokranalennuksesta.

– Valistunut vuokranantaja kyllä tietää itsekin, millaiset päivät ovat hellepäiviä. Jos hän asuu vielä samalla paikkakunnalla kuin vuokralainen, tuntuman pitäisi olla aika selvä. Tämä on sellainen asia, joka pitäisi pystyä neuvottelemaan.

Vuokran alentaminen ei tee kuumasta asunnosta yhtään sen viileämpää.

– Tarkoituksenmukaisempaa olisi pohtia keinoja, joilla asunto saataisiin viilennettyä helteellä, Tarik Ahsanullah sanoo.

Viihtymisen kannalta vuokranalennusta parempi ratkaisu voisi olla huoneiston ilmanvaihdon parantaminen tai viilennyslaitteen hankkiminen asuntoon.

Vuokralainen ei voi kuitenkaan vaatia, että vuokranantaja asentaisi ikkunoihin sälekaihtimet ja ostaisi asuntoon tuulettimen tai viilennyslaitteen. Ahsanullahin mukaan vuokralaisen mahdollisuudet vaikuttaa asunnon viihtyvyyteen ovat parhaimmat vuokrasopimuksen kirjoitushetkellä.

– Se on paras hetki neuvotella vuokra-asunnon korjaustarpeista tai varustelutasosta. Vuokrasopimuksen voi jättää tekemättä, jos vuokranantajan kanssa ei pääse asioista yhteisymmärrykseen.

Helteillä hautovan kuumiksi lämpiävät asunnot ovat tyypillisesti sellaisia huoneistoja, joihin ei saa läpivetoa ja joiden ikkunat suuntautuvat etelään päin.

Anne Viita huomauttaa, että sisälämpötilan nousu yli 32 asteeseen voi yhtä lailla yllättää niin vuokranantajan kuin vuokralaisen.

– Asuintalot ovat aikansa lapsia. Suomessa ei ole aiemmin koettu näin kovia helteitä kuin tänä kesänä. Vuokranantajan mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että vuokra-asunto sijaitsee sellaisessa talossa, jota ei ole rakennettu yli 30 asteen helteitä ajatellen, ovat aika vähäiset.

Juttua muokattu 24.7. kello 9:35. Lisätty Suomen Vuokranantajat lähteeksi suositelluille alennusprosenteille. Tarkennettu lausetta, jonka mukaan vuokralainen voi asumisterveysasetuksen nojalla pyytää vuokranalennusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?