Miljardööri Jeff Bezos jakoi jättilahjoitukset – halusi antaa tunnustusta ”rohkeudesta ja tahdikkuudesta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailman rikkain mies yllätti kokin ja aktivistin 100 miljoonan dollarin rahalahjoilla

Palattuaan avaruuslennoltaan Jeff Bezos ilmoitti ensitöikseen jakavansa 100 miljoonan dollarin palkinnot tunnustuksena ”rohkeudesta ja tahdikkuudesta”.

Yhdysvaltalainen miljardööri Jeff Bezos on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

21.7. 19:15

Yhdysvaltalainen miljardööri Jeff Bezos jakoi tiistaina kaksi 100 miljoonan dollarin rahalahjoitusta, joilla hän sanojensa mukaan halusi jakaa tunnustusta rohkeudesta ja tahdikkuudesta.

Asiasta uutisoivat CNN Business ja Insider.

Lahjoituksista toisen hän antoi yhdysvaltaiselle aktivistille ja uutiskanava CNN:n poliittiselle kommentaattorille Anthony Kapel "Van" Jonesille. Toisen lahjoituksen hän puolestaan ohjasi espanjalaiselle kokille José Andrésille. Andrés tunnetaan muun muassa voittoa tavoittelemattoman World Central Kitchen -järjestön perustajana. Järjestö vie ruokaa luonnonkatastrofeista kärsineille alueille.

Bezos kävi tiistaina myös reilun 10 minuutin pikavisiitillä avaruudessa. Visiitin jälkeen hän kertoi medialle ”yllätykseksi” kuvailluista 100 miljoonan dollarin rahalahjoituksistaan.

Bezos ja toinen avaruusmatkailija, brittimiljardööri Richard Branson olivat saaneet molemmat osakseen arvostelua miljardien dollarien käyttämisestä omien avaruusmatkailuhankkeidensa edistämiseen. He eivät ole rahoittaneet hankkeita pelkästään omasta pussistaan, vaan mukana on ollut myös merkittävissä määrin julkista rahoitusta.

Bezosta on lisäksi arvosteltu hänen melko vaatimattomista lahjoituksistaan hyväntekeväisyyteen. Miljardööri on kuitenkin viime vuosina ryhtynyt kasvattamaan lahjoittamiensa summien kokoa.

Bezos myönsi häneen kohdistetun kritiikin olevan enimmäkseen oikeassa, mutta vakuutti silti seisovansa avaruushankkeidensa takana.

– Maapallolla on valtavasti ongelmia, joita meidän täytyy työstää, hän sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Bezosin mukaan rahalahjoitusten saajat voivat ohjata 100 miljoonaa dollaria suoraan omiin hyväntekeväisyystarkoituksiinsa. Vaihtoehtoisesti he voivat keksiä rahalle useampia käyttökohteita.

– Ei byrokratiaa eikä komiteoita – he voivat antaa kaiken hyväntekeväisyyteen tai jakaa vaurauden, Bezos sanoi avaruuslennon jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Tarvitsemme yhdistäjiä, emme rikkirepijöitä. Tarvitsemme ihmisiä, jotka väittävät kovasti ja toimivat ahkerasti sen puolesta, mihin he uskovat, hän jatkoi.

Lahjoituksen saajista toinen, Van Jones, kiitti Bezosta luottamuksesta.

– Lauren [Bezosin naisystävä Lauren Sánchez] ja Jeff eivät tee mitään pientä – he haaveilevat suuresti, rakastavat suuresti ja panostavat suuresti, Jones sanoi.

Kokki José Andrés myönsi, ettei 100 miljoonalla dollarilla vielä ruokita koko maailmaa, mutta kuvaili lahjoitusta ”uuden luvun aluksi” hänelle itselleen ja järjestölleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?