Vain kahden ammattiryhmän kokonaisansiot ovat yli 7 000 euroa kuukaudessa – Näin eri ammattiryhmissä tienataan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon eri ammateissa tienataan – katso, kuulutko oman alasi alipalkattuihin

Suomessa toimitusjohtajat ja pääjohtajat voivat ansaita kuukaudessa lähes yhdeksän kertaa niin paljon kuin kampaajat, parturit ja kosmetologit.

Mitä tienaavat lääkärit, toimitusjohtajat tai opettajat ja kampaajat?

22.7. 8:28

Suomessa on vain kaksi ammattiryhmää, joiden keskimääräiset kokonaisansiot yltävät kuukaudessa yli 7 000 euroon. Näistä toiseen kuuluvat pääjohtajat ja toimitusjohtajat ja toiseen lääkärit.

Tilastokeskuksen tuoreimman palkkarakennetilaston mukaan toimitusjohtajien ja pääjohtajien kokonaisansion mediaani oli vuonna 2019 yli 7 300 euroa kuukaudessa. Lääkäreiden kokonaisansion mediaani oli hieman pienempi, noin 7 250 euroa kuukaudessa.

Suoranaista ruuhkaa ei ollut myöskään yli 6 000 euron kokonaisansioille. Ammattiryhmistä ylimpien virkamiesten ja järjestöjen johtajien sekä tieto- ja viestintäteknologiajohtajien kokonaisansion mediaani oli päälle 6 000 euroa kuukaudessa

Kokonaisansiot sisältävät säännöllisen työajan palkan lisäksi kaikki palkanlisät ja luontoisedut, mutta eivät kertaluontoisesti maksettavia palkaneriä, kuten tulospalkkioita tai lomarahoja.

Mediaaniansio taas on keskimmäisen ammattilaisen saama ansio. Puolet ammattiryhmästä tienaa tätä enemmän, puolet vähemmän.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston perusteella kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 3 139 euroa kuukaudessa vuonna 2019.

Mediaanin yläpuolelle asettuivat esimerkiksi toisen ja korkean asteen opettajat sekä peruskoulun yläluokkien opettajat. Sen sijaan peruskoulun alaluokkien opettajat ja lastentarhanopettajat jäivät mediaanin alapuolelle.

Monien erityisasiantuntijoiden, kuten lainopillisten ja rahoitusalan erityisasiantuntijoiden, kokonaisansiot olivat mediaania suuremmat.

Mediaanin alapuolelle jäivät muun muassa lähihoitajat, sairaanhoitajat ja kätilöt, kirjastonhoitajat, konduktöörit ja rakennustyöntekijät.

Ammattiryhmistä suojelu- ja vartiointityöntekijöiden kokonaisansioiden mediaani oli kaikista lähimpänä palkansaajien yleistä kokonaisansioiden mediaania. Heidän ammattiryhmänsä mediaani oli 3 138 euroa vuonna 2019.

Hyvin lähelle mediaania sijoittuivat myös koneasentajat ja korjaajat sekä taiteilijat.

Kampaajien, parturien ja kosmetologien ammattiryhmässä kokonaisansioiden mediaani oli kaikista pienin, vain 2 047 euroa kuukaudessa.

Toisiksi pienin kokonaisansioiden mediaani oli siivoojien, kotiapulaisten ja muiden puhdistustyöntekijöiden ammattiryhmässä. Heidän kokonaisansioiden mediaani oli kuukaudessa 2 080 euroa.

Tekstiili-, turkis- ja nahkatuoteteollisuuden prosessityöntekijöiden ammattiryhmän kokonaisansioiden mediaani oli kolmanneksi pienin, 2 108 euroa kuukaudessa.

Kuva suomalaisten kokoaikaisten palkansaajien palkkarakenteesta muuttuu, jos mediaanin asemesta tarkastellaan ylimpiä ja alimpia tulokymmenyksiä eri ammattiryhmissä.

Tällöin esimerkiksi käy ilmi, että toimitusjohtajien ja pääjohtajien ammattiryhmässä ylimmän kymmenesosan kokonaistulot olivat yli 13 170 euroa. Lääkäreiden ammattiryhmässä ylimmän kymmenesosan kokonaistulot olivat 11 000 euroa kuukaudessa.

Kampaajien, parturien ja kosmetologien ammattiryhmän ylimmän kymmenesosan kokonaisansiot puolestaan olivat 2 750 euroa kuukaudessa. Ryhmän alimman kymmenesosan kokonaisansiot olivat vain noin 1 500 euroa kuukaudessa.

Palkkaerojen näkökulmasta voidaan siis todeta, että Suomessa toimitusjohtajien ja pääjohtajien ammattiryhmän ylin kymmenesosa ansaitsi yhdeksän kertaa niin paljon kuin kampaajien, parturien ja kosmetologien ammattiryhmän alin kymmenesosa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?