Talopaketin hinta kallistui yli 20 000 eurolla ”kilpailutuksessa” – hullut markkinat ajavat nyt rakentajia ahdinkoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talopaketin hinta kallistui yli 20 000 eurolla ”kilpailutuksessa” – hullut markkinat ajavat nyt rakentajia ahdinkoon

Rakennusmateriaalien hintojen nousu iskee rajusti myös suomalaisten rakentajien ja nikkaroitsijoiden lompakkoihin.

Tino ja Kaisa Nurmi nauttivat hellepäivästä rakennustyömaallaan.

25.7. 9:00

Tamperelaisen Tino ja Kaisa Nurmen uuden kotitalon kellaria rakennetaan parhaillaan ylös. Tontille tulee myös autotalli ja piharakennus puusaunoineen.

Rakennusmateriaalien hinnat ovat pilvissä, ja epänormaali tilanne näkyy myös Nurmien kukkarossa. Sekä talonrakentajat että valmistajat tuskailevat tilannetta, joka näkyy aina tarjouskisoista projektien katteisiin rautakauppojen hyllyille ’päivän hintoina’.

– Kun puhutaan jopa kymmenien prosenttien noususta, onhan se jo markkinahäiriö. Hinnoittelu on tietyissä materiaaleissa todella lyhytjänteistä, Nurmi sanoo.

17- ja 20-vuotiaista pojista enää toinen muuttaa Nurmien uuteen taloon. Kolme makuuhuonetta he halusivat silti, koska se nostaa jälleenmyyntiarvoa ja lisätila on aina hyvästä, kun opiskeleva esikoinen tulee käymään, Nurmet kertovat. Kuvassa Kaisa Nurmi.

Nurmet ovat menettäneet joitakin tuhansia euroja, mutta heidän onnekseen talo on kivirunkoinen, ei puusta, jonka hinta huitelee pilvissä. Puuta he tarvitsevat vasta loppuvuodesta tai talvesta, jolloin Nurmi toivoo hintojen jo normalisoituneen.

– Nämä ovat toisaalta asioita, joille ei nyt voi mitään. Turha sitä on liikaa murehtia.

Tarjousten hinnat nousivat

Espoolaisen Juntusen perheen ensimmäisessä taloprojektissa, vuosina 2014–2015, talotoimittajien kilpailutus johti tuntuvaan hinnan alennukseen. Uuteen taloprojektiin lähdettäessä tarjouskilpailu muuttui nurinkuriseksi.

– Kilpailevia tarjouksia odotellessa hinnat sen kun vaan nousivat kesken kilpailutuksen, Kristiina Juntunen kertoo.

– Eri talotoimittajilta alkoi tulla viestejä hinnankorotuksista, eli että hinnat ovat voimassa vain tiettyyn päivämäärään ja nousevat sitten.

Juntunen arvelee, että heillä korotukset ovat nostaneet taloprojektin hintaa karkeasti arvioiden 20 000–30 000 euroa. Juntunen arvioi oman kokemuksen perusteella, että talotoimitukset kallistuivat noin viisi prosenttia alle puolessa vuodessa.

– Olemme joutuneet sekä karsimaan toimitussisällöstä että nostamaan budjettia.

Helpoin säästökohde, takka sai lähteä. Terassi- ja ulkomaalaustöitä he siirsivät itselleen myöhemmin tehtäväksi.

Rakennusalalla itsekin työskentelevä Nurmi ei osaa antaa neuvoja kustannuspaineen keskellä oleville rakennuttajille. Maltti on aina hyvästä, mutta toisaalta työmaan seisottaminenkaan on harvoin kannattavaa, varsinkaan kuin ei tiedä, mitä hinnoille tapahtuu.

Mitä niille sitten tapahtuu?

– Jos kysymys kuuluu, onko kovin kustannusnousu jo nähty, veikkaanpa että ei, kun katsoo maailmanmarkkinahintoja – vaikka ne ovatkin vähän tasaantuneet, Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Nykyinen buumi on maailmanlaajuinen ilmiö, sillä rakentaminen on huimassa vauhdissa koronapandemian elvytysmiljardien ja -hankkeiden takia. Myös tuotantoketjujen korjaaminen ja pystyttäminen koronapandemian jäljiltä nostaa kysynnän lisäksi hintoja.

– Ja ainakin rakennustuoteteollisuudessa kuten monilla muilla aloilla, jonkin verran myös hamstrataan.

– Jos ja kun koko kustannusnousua ei ole nähty, syksyllä oltaneen aika varovaisia rakennusaloitusten kanssa esimerkiksi kerrostaloissa.

Paljonko hinnat nousseet?

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksi osoittaa, että kesäkuussa esimerkiksi puutavaran hinta oli noussut 32 prosenttia vuodentakaisesta, teräsrakenteiden 16. Kaikkiaan nousua oli neljä prosenttia. Myös kuparin, öljystä valmistetun bitumin ja elementtien, eristeiden ja lvi-tarvikkeiden hinnat olivat nousussa, jopa 20–30 prosenttia.

Vastaavia nousuja ei ole nähty sitten 2010–2012 tienoilla, kun tuplataantumasta lähdettiin nousuun. Vuoteen 2018 asti kustannuskehitys oli hyvin hidasta, myös buumivuonna 2018.

Eräs omakotitaloasuja keräili kauppojen vertailuhintoja, jotka osoittavat hinnannousun keväästä heinäkuulle. Roskakatoksen hinta nousi tänä aikana 524 eurosta 652 euroon.

Pääkaupunkiseudulla asuva harrastajarakentaja Ville on järkyttynyt puutavaran hintapiikistä.

– Eihän nyt kannata rakentaa yhtikäs mitään!

– Vetää sanattomaksi, tai oikeammin kirosanojen puolelle. Miten sama puutavara rautakaupassa voi maksaa nyt yli kaksinkertaisesti sen, mitä viime vuoden keväällä? Jopa tämän vuoden keväästä hinta on lähes tuplaantunut.

Etunimellä työnsä takia esiintyvä Ville rakensi vuosi sitten keväällä pihalleen grillikatoksen.

– Ostin katoksen runkotarpeiksi niin sanottua kakkosnelosen runkopuuta, mitallistettua kakkosnelosta. Se on siistimpää kuin raakasahatavaran kakkosnelonen ja siksi kalliimpaa. Toukokuussa se maksoi 1,99 euroa metriltä.

Tämän vuoden keväällä tein pyöräkatoksen. Huhtikuussa sama runkopuu samassa rautakaupassa maksoi 2,70 euroa metriltä. Ajattelin, että olipa kallista.

Nyt päätin rakentaa pienen lisäosan grillikatokseeni ja ostin jälleen samaa runkopuuta samasta rautakaupasta. Hinta olikin jo 4,60 euroa metriltä!

Ennakoinnin vaikeus

Toiseen taloprojektiinsa Nöykkiössä asuvat Juntuset päättivät hypätä, kun onnistuivat saamaan Espoon tonttiarvonnasta mieluisan tontin Kallvikin alueelta.

Talopaketin etsintä alkoi tammi-helmikuun vaihteessa. Osaa talotoimittajien tarjouksista joutui odottelemaan poikkeuksellisen pitkään, yhtä jopa yli kuukauden.

Puuteollisuudelle tulee tästä varmasti älyttömästi takkiin.

– Ikävintä on ollut tilanteen ennakoimattomuus. Kun saimme tontin, ei voinut arvatakaan, millaiseksi markkinatilanne muuttuu. Yllättävään tilanteeseen ei osannut varautua kun oletti, että pääosin kuvio toimii samoin kuin viimeksi. Vaikeaa se olisi ollutkin. Ei monen sadan tuhannen hankkeeseen voinut lähteä kiireessäkään.

– Sellaisille omakotitalorakentajille, joilla ei ole isoja hankintoja lyöty kiinni, ja on vähän kokemusta ja kustannustietoisuutta hankkeen lopputulemasta, voi tulla isoja yllätyksiä vielä, Nurmi sanoo.

Nurmet tekivät ensimmäiset kaupat jo tammi-helmikuussa. Siinäkin säästyi onnekkaasti rahaa. Jos talo- tai materiaalitoimitus on lyöty lukkoon ennen suurinta hinnannousua, suurin häviäjä on talo- tai tavaravalmistaja, voittaja pientalon ostaja.

– Puutavaralle et saa hintaa talvelle, vain ehkä parin viikon päähän, jos päätät tänään kaupasta.

– Puuteollisuudelle tulee tästä varmasti älyttömästi takkiin. On talvella allekirjoitettuja kauppoja, jotka toteutetaan nykyisillä korkeilla materiaalikustannuksilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?