Metsäteollisuudelta varovaista kiitosta – ympäristöjärjestö ihmetteli Suomen hiilinielutavoitetta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsäteollisuudelta varovaista kiitosta – ympäristöjärjestö ihmetteli Suomen hiilinielutavoitetta

Teollisuus ja ympäristöjärjestö katsoivat molemmat saaneensa osavoittoja uuteen metsästrategiaan.

EU liitti ympäristöasiat vahvasti metsästrategiaan.

16.7. 13:25

Metsäteollisuus ry katsoo, että Euroopan unionin komission juuri julkistama uusi metsästrategia muuttui aiemmin ”haasteellisesta” valmistelun loppuvaiheessa parempaan suuntaan.

– Metsästrategia on lopulta Suomelle pelättyä parempi. Lopputuloksessa näkyy se, että maamme hallituksen avainministerit, suurin osa Suomen mepeistä ja virkakunnasta sekä koko metsäsektori ovat aktiivisesti vaikuttaneet metsäisen maamme etujen turvaamiseksi. Erittäin huono alkuperäinen esitys otti askeleita parempaan suuntaan, Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen totesi tiedotteessa.

Lue lisää: Ympäristökomissaarin mukaan Brysselistä ei sanella suomalaisille metsän­omistajille, miten metsiä pitäisi käyttää – uusi strategia julki

Moitteitakin se esitti.

– Strategia jää kuitenkin ristiriitaiseksi. Se nostaa vahvemmin esiin puupohjaisten tuotteiden ilmastohyödyt, mutta samaan aikaan jarruttaa metsien käyttöä. On myönteistä, että kansallisen metsäpolitiikan rooli tuodaan aiempaa selvemmin esille, vaikka komissio edelleen uhkaa nipistää palan metsiä koskevaa päätösvaltaa pois Suomesta.

Metsäteollisuuden mukaan uusi strategia huomioi alkuperäistä versiota paremmin sen, että metsäteollisuuden tuotteet torjuvat ilmastonmuutosta korvaamalla sellaisia, joiden valmistus aiheuttaa runsaasti fossiilisia päästöjä.

– Tunnustaessaan puun käytön ilmastohyödyt strategia pyrkii kuitenkin samalla rajoittamaan metsien talouskäytön mahdollisuuksia, esimerkiksi kannustamalla avohakkuiden välttämiseen.

Myös puupohjaisten tuotteiden muut yhteiskunnalliset hyödyt jäävät strategiassa valitettavasti vaille huomiota.

– Puu ei voi olla samaan aikaan pystyssä metsässä ja puukoulun kattopalkissa tai muovin korvaajana ruokapakkauksessa. Haluttaessa metsien tuottamia hyötyjä puuta pitää voida käyttää, Metsäteollisuuden metsäjohtaja Karoliina Niemi sanoi.

Ympäristöjärjestö: Väljä suunnitelma

Suomen luonnonsuojeluliitto kertoi, että se on tyytyväinen siihen, että metsästrategia ottaa huomioon luontokadon ja ilmastokriisin huomioon aiempia paremmin.

Kotimainen työ on jatkossakin tärkeintä, koska EU-strategia tuo enemmän ohjeita ja on väljä yleissuunnitelma kuin sitova lainsäädäntö.

– Keskiviikkona julkistettu EU:n Suomelle esittämä hiilinielujen tavoitekin on pienempi kuin meillä jo saavutettu taso, Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola sanoi tiedotteessa.

Liiton mukaan ympäristöjärjestöt ja eräät ympäristöministerit saivat nekin reivattua luonnosta haluamaansa suuntaan. Valmistelussa 11 maa- ja metsätalousministeriä, muun muassa Suomen Jari Leppä (kesk), yrittivät palauttaa luonnoksen kokonaan uuteen valmisteluun.

Strategian ympäristöasioita ajoi yli 80 järjestöä ja neljän maan ympäristöministerit (Espanja, Saksa, Slovakia ja Suomen Krista Mikkonen (vihr).

– Metsästrategian ympäristöavausten puolustus onnistui, koska komission toimenpide-esitykset ovat lähes samat kuin kesäkuisessa luonnoksessa, Veistola arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?