Aurinkopaneelit asennetaan pariskunta Chakerin kotiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Espoolaiset Hanna ja André ottivat varaslähdön ilmastotalkoisiin – ”maksaa itsensä takaisin 7–8 vuodessa”

Öljylämmitys on ollut ”kivi kengässä”, sanoo espoolainen Hanna Chaker.

Espoolainen André (kuvassa) ja Hanna Chakerin aurinkopaneelit odottavat vielä asennusta.

16.7. 15:28

Euroopan Uionin torstaina julkaiseman ilmastopaketin vuoksi monen suomalaisen asuminen ja talon lämmittäminen saattavat mullistua lähivuosina. Ilmastopaketin seurauksena öljy-, kivihiili- ja maakaasupohjaisten tuotteiden hinnat kallistuvat. Suomessa tämä vaikuttaa esimerkiksi talojen lämmittämiseen, mikä saattaa saada pohtimaan lämmittämistä uusiutuvilla energiamuodoilla.

Varaslähdön fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi talon lämmityksessä ottivat muun muassa espoolaiset Hanna ja André Chaker, joiden koti on lämmennyt tähän asti pääasiassa öljyllä.

Lue lisää: Autot, asuminen, tavarat... Näin EU:n jättipaketti voi vaikuttaa arkeesi

Hanna Chaker kertoo, että öljylämmitys on ollut ”kivi kengässä”.

– Mutta toisaalta, kun asuu vanhassa puutalossa, kukaan ei keksinyt matalaan ja pieneen pannuhuoneeseen muutakaan lämmitysmuotoa, joka sinne mahtuisi.

– Kaikki eivät pahuuttaan lämmitä öljyllä, vaan sen vaihtaminen voi olla hankalaa. Osin taloa on tähänkin asti lämmitetty vihreällä sähköllä.

Jo viime kesänä Hanna Chaker kertoi Ilta-Sanomille, että he ovat harkinneet öljylämmityksen korvaamista ekologisemmalla vaihtoehdolla.

Tuolloin päätöstä lämmitysjärjestelmän uusimisesta viivytti pariskunnan usko mahdollisuuteen lämmittää taloa bioöljyllä.

Lue lisää: EU:n ilmastopaketti: Loppu uusille polttomoottoriautoille häämöttää

Keväällä Chakerit siirtyivät sanoista tekoihin, ja nyt pino uudenkarheita aurinkopaneeleja odottaa espoolaisen omakotitalon pihassa asentamista.

Ennen päätöstä aurinkopaneelien hankkimisesta he selvittivät eri vaihtoehtoja, mutta ne osoittautuivat hankalisiksi toteuttaa. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu suljettiin pois vaihtoehtoista äänekkään ulkoyksikön takia.

– Emme halunneet sitä oman terassin viereen, mutta emme toisaalta halua aiheuttaa naapureillekaan äänihaittaa, Hanna Chaker kertoo.

Kun vielä sähköasentaja piti aurinkopaneeleja hyvänä ratkaisuna, päätös öljystä luopumisesta oli helppo tehdä.

Lue lisää: EU:n ilmastopaketti: Loppu uusille polttomoottoriautoille häämöttää

Hanna Chaker arvioi, että kokonaisuudessaan aurinkopaneelit, lämmityskattila ja uusi ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa noin 10 000 euroa. Hänen mukaansa järjestelmä maksaa itsensä takaisin 7–8 vuodessa.

Koska vanhan järjestelmän käyttöikä alkoi loppua, myös ajoitus lämmitysjärjestelmän uusimiseen oli sopiva. Aurinkopaneelit asennetaan taloon kesällä, jolloin taloon tehdään remontti. Aurinkopaneelien lisäksi taloon asennetaan vanhan ja ”temppuilevan” ilmalämpöpumpun tilalle uusi, jossa on kaksi sisäyksikköä, toinen ylä- ja toinen alakertaan.

Hän kertoo, että ei ole ehtinyt vielä perehtyä ilmastopaketin sisältöön eikä osaa sitä tarkkaan kommentoida, mutta he ovat tyytyväisiä, että voivat nyt omalta osaltaan vähentää omaa hiilijalanjälkeä myös talon lämmityksen suhteen.

– Olemme arvoiltamme tosi vihreitä muutenkin. Autoissakin olemme saaneet päästöt lähes nollaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?