Heinäkuu on normaalia valoisampi asuntoa etsiville opiskelijoille – yksi asia on olennaisen tärkeä

Viime vuoden tapaan myös tänä vuonna osa uusista opiskelijoista jää kotipaikkakunnalleen etäopiskelemaan, mikä tuo väljyyttä vuokra-asuntojen markkinoille. Vuokraturvan Timo Metsola valistaa nuoria seikasta, joka voi kuitenkin estää mieleisen asunnon saannin.

Asunnonetsijöitä on myös tänä vuonna aiempaa vähemmän liikenteessä.

14.7.2021 20:15

Heinäkuu tuo vuokra-asuntojen markkinoille perinteisesti ison joukon nuoria, jotka ovat saaneet opiskelupaikan tulevalle syksylle.

Kuitenkin viime vuoden tapaan nuoria asunnonetsijöitä on myös tänä vuonna aiempaa vähemmän liikenteessä. Koronapandemian takia useissa oppilaitoksissa siirryttiin yli vuosi sitten etäopetukseen, eikä lähiopetukseen olla välttämättä palaamassa vielä tänäkään syksynä.

Tästä syystä osa uusista opiskelijoista ei suunnittele muuttoa paikkakunnalle, josta opiskelupaikan on saanut, vaan jää asumaan kotipaikkakunnalleen.

– Niille opiskelijoille, jotka nyt opiskelupaikkakunnalle muuttavat, tämä muutos on hyvä uutinen. Vuokra-asunnosta ei joudu taistelemaan eikä kymmenien katsojien massanäyttöihin osallistumaan, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kirjoittaa Vuokraturvan blogissa.

Luottotiedot oltava kunnossa

Metsola kuitenkin valistaa nuoria asunnonetsijöitä siitä, että vuokra-asunnon saamisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että luottotiedot ovat kunnossa. Vuokra-asunnon saaminen usein edellyttää vanhempien, isovanhempien tai jonkun muun maksukykyisen läheisen antamaa takausta.

– Samaan aikaan kun vuokra-asunnon saaminen on yleisesti helpottunut ja vuokra-asuntopula poistunut, ero maksuhäiriömerkinnän saaneiden ja muiden nuorten aikuisten tilanteen välillä on revennyt, Metsola kirjoittaa.

Hallitus on esittänyt, että maksuhäiriömerkintä voisi poistua kuukauden päästä merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta. Nykyisen lain mukaan esimerkiksi ulosottotieto säilyy luottotietorekisterissä kolme vuotta, vaikka velka olisi jo maksettu kokonaan pois.

– Henkilökohtaisesti ymmärrän lakimuutoksen tavoitteet ja hyvät puolet. Silti kannan samaan aikaan huolta siitä, mahdollistaisiko muutos jo nyt varsin huolestuttavien nuorten velkakierteiden piilottelun, pitenemisen ja pahenemisen, Metsola kirjoittaa Vuokraturvan blogissa.

Hän ehdottaakin, että muutos olisi syytä ajoittaa samaan hetkeen, jolloin suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri tulee käyttöön.

– Tällöin pienestä ja jo hoidetusta maksuhäiriöistä nyt karvaasti kärsivän nuoren asema aidosti paranisi vuokra-asuntomarkkinoilla.

Lue lisää: Hallitus esittää muutoksia maksuhäiriömerkintöihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?