Sijoitusguru povaa: Bitcoin romahtaa jopa 10 000 dollariin – puoli vuotta sitten oli toinen ääni kellossa

Vielä viime vuonna Scott Minerd ennusti bitcoinille valtavaa arvonnousua ja kutsui sitä virtuaaliseksi kullaksi.

Bitcoinin arvo on enää puolet siitä, mihin se parhaimmillaan ylsi.

10.7.2021 13:16

Sijoituspalveluyhtiö Guggenheim Investmentsin sijoitusjohtaja Scott Minerd on kääntänyt täysin kelkkansa kryptovaluutta bitcoinin suhteen.

Vielä viime joulukuussa satojen miljardien dollarien sijoitusvarallisuutta hallinnoiva Minerd totesi, että bitcoinin arvon tulisi nousta jopa 400 000 dollariin. Arvio perustui valuutan rajallisuuteen ja suhteelliseen arvoon verrattuna esimerkiksi kultaan.

Lue lisää: Puhkeaako Bitcoin-kupla?

Nyt hän totesi CNBC-uutiskanavalle, että uskoo virtuaalivaluutan sukeltavan peräti 10 000–15 000 dollariin eli noin 8 420–12 640 euron välille.

Tällä hetkellä bitcoinin arvo on alle 30 000 euroa, eli puolet siitä, mitä se oli huhtikuun huippulukemissa. Minerdin mukaan suunta on tällä hetkellä selvästi alaspäin, eikä nyt ole oikea aika sijoittaa bitcoiniin. Hän uskoo romahduksen olevan 70–80 prosentin luokkaa.

Minerd perustelee näkemystään bitcoinin historialla ja nykyhetkellä. Bitcoin on aiemminkin heilahdellut rajusti: vuonna 2017 kryptovaluutta nousi laajaan tietoisuuteen, josta seurasi huima nousu ja äkillinen, yli 10 000 dollarin romahdus.

Nyt bitcoinia puolestaan varjostavat pyrkimykset hillitä sen louhintaa. Bitcoinin louhinta kuluttaa sähköä huomattavia määriä. Louhinta tarkoittaa tietokoneilla tehtävää raskasta laskentaa, jossa ratkotaan matemaattisia ongelmia uusien bitcoinien luomiseksi ja bitcoineilla tehtävien maksujen vahvistamiseksi. Louhijoilla on käytössään jopa kokonaisia halleja täynnä jatkuvasti töitä tekeviä tietokoneita.

Louhinnan myötä esimerkiksi koko Suomen sähkönkulutus jää bitcoinin jalkoihin.

Lue lisää: Näin paljon bitcoin syö sähköä – ekologisena pidetty Tesla tahri kätensä

Osa pitääkin bitcoinin vaatimaa sähkönkulutusta kestämättömänä, mikä on saanut kryptosijoittajat pohtimaan muita, vähemmän kuluttavia kryptovaluuttoja.

Minerdin näkemys onkin selvä: hän ei ostaisi bitcoinia juuri nyt, eikä näe myöskään syytä omistaa sitä.

Minerdin luotto bitcoiniin on laskenut kevään mittaan tasaisesti. Toukokuussa hän vertasi bitcoin-huumaa 1600-luvulla Hollannissa vallinneeseen tulppaanimaniaan, jota pidetään nykytalouden ensimmäisenä sijoituskuplana.

Korjattu klo 16.00 30 000 dollaria 30 000 euroksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?