Kotimaista koronavirusrokotetta kehittävälle yhtiölle yhdeksän miljoonaa euroa – kehitystyö etenee

Suomalaiskehitteisen rokotteen uskotaan auttavan nopeasti perimältään muuttuvan koronaviruksen taltuttamisessa ja toimivan muun muassa täydennysrokotteena.

Virologian professori Kalle Saksela tekee tutkimusta Helsingin yliopistossa.

7.7.2021 12:09

Kotimaista koronavirusrokotetta kehittävä Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronarokotteen kehittämiseksi.

Saadun rahoituksen turvin yhtiö pääsee etenemään rokotteen valmistamisen käynnistämisessä ja pystyy varmistamaan ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen. Rahoitus on yhtiölle merkittävä, sillä rokotehanke on ollut jo pitkään vastatuulessa rahapulan vuoksi.

Yhtiö on esimerkiksi pettynyt aiemmin siihen, ettei ole saanut Suomen valtiolta rahoitusta. Sen sijaan ulkomailta rahoittamiseen on löytynyt kiinnostusta.

Tarjoajina on valtioita, jotka ovat valmiita osallistumaan kolmannen vaiheen tutkimuksiin sekä myös rahoittamaan niitä. Vastineeksi rahoittajat ovat halunneet option rokotteisiin.

Lue lisää: Suomalainen koronarokote ei ole saamassa valtiolta toivomaansa rahoitusta

Rahoitus muodostuu 3,5 miljoonan euron sijoituksesta ja Business Finlandin 5,5 miljoonan euron lainasta jatkokehittämiseen ja kliinisiä kokeita varteen. 3,5 miljoonan euron pääomasijoituksen yhtiö sai Ferring Ventures SA:lta, Jenny ja Antti Wihurin rahastolta ja Suomen Kulttuurirahastolta.

Rahoitettava koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimustyöt on tehty tehty virologian professori Kalle Sakselan, akateemikko Kari Alitalon ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan laboratorioissa. Sitä ovat jo aiemmin tukeneet Suomen Akatemia, Wihurin tutkimuslaitos ja Sakari Alhopuron säätiö. Molemmat yliopistot ovat myös Rokote Laboratories Finland Oy:n osaomistajia.

Rokote hyödyntää Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa syövän ja sydän- ja verisuonitautien ja syöpien geeniterapiaan.

– Rokote koostuu turvalliseksi osoitetusta adenoviruskuljettimesta, johon on kloonattu SARS-CoV-2 viruksen S-proteiinin DNA-juoste. Sen avulla nenänielun solut voidaan ohjelmoida tuottamaan rokotevasteen aikaansaavaa SARS-CoV-2 viruksen pintaproteiinia. Muita viruksen osia rokotteessa ei ole, Ylä-Herttuala kertoo tiedotteessa.

Suomalaiskehitteisen rokotteen uskotaan auttavan nopeasti perimältään muuttuvan koronaviruksen taltuttamisessa.

– Kehitettävällä rokotteella pyrimme vastaamaan uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen. Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, Saksela sanoo tiedotteessa.

Yhtiö uskoo myös, että samaa menetelmää voidaan jatkossa käyttää muita viruksia vastaan.

– Rokote Laboratories Finland Oy:n kehitystyö vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Sen avulla voimme varautua uhkaavia pandemioita vastaan myös tulevaisuudessa, Saksela täydentää.

Nyt saadun rahoituksen lisäksi yhtiö tulee tarvitsemaan rahoitusta myös jatkossa. Ennen myyntiluvan saamista rokotteen on läpäistävä kolmannen vaiheen laajoilla ihmisjoukoilla tehtävät kokeet.

Jos rokote läpäisee ne, tarvitaan todennäköisesti vielä lisää rahaa rokotteiden tuotantoon ja jakelun järjestämiseen.

Kaikkiaan on puhuttu yli 80 miljoonan euron rahoitustarpeesta.

Lue lisää: Suomalainen rokoteyhtiö tarvitsee rahaa nopeasti – mistä oikein kiikastaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?