Muun muassa puutavarasta, ruohonleikkureista ja maaleista alkaa olla pulaa. - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lautatavarasta pulaa ja hinnat jatkavat nousuaan – myös ruohonleikkureissa ja maaleissa saatavuusongelmia

Tilanteesta huolimatta tuotteita saa vielä, kunhan varaa aikaa ja on valmis maksamaan aiempaa enemmän.

Pulaa on erityisesti puutavarasta. Myös ruohonleikkurien saatavuudessa on ongelmia ja maalien osalta on viitteitä mahdollisesta pulasta.

3.7.2021 10:15

Muun muassa puutavarasta, ruohonleikkureista ja maaleista voi olla pulaa, kun nikkarointikuume on vallannut Suomen samalla, kun toimitusketjuissa on vaikeuksia.

Pula on seurausta useasta eri tekijästä, eikä kaikki johdu vain kansainvälisestä konttipulasta.

Esimerkiksi puutavara, kuten terassilauta, voi loppua kesken, sillä puutavaran kysyntä on huipussaan. Kansainvälinen vienti vähentää kotimaisiin ketjuihin saatavan laudan määrää ja kasvattaa puun hintaa.

– Terassitarvikkeet ja puutavara ovat paikoin jo loppuneet ja niistä tulee olemaan pulaa tämän kauden osalta. Piharakennusbuumi vaikeuttaa asiaa, mutta tässä on kauppakohtaisia eroja, kertoo SOK:n rakentamisen, sisustamisen ja puutarhan myyntipäällikkö Marko Väänänen.

Keväällä Taloussanomat uutisoi tukkipuun hinnan nousemisesta. Väänänen myöntää, että kysynnän ylittäessä tarjonnan remonttiin joutuu varaamaan aiempaa paksumman lompakon. Myös muovista on kansainvälistä pulaa.

Sen sijaan robotti- ja ruohonleikkureita sekä sähkötyökaluja koskettava pula on seurausta niin komponenttipulasta kuin toimitusvaikeuksien myötä kasvaneista kuljetusajoista.

– Meillä saattaa osa ruohonleikkurimerkeistä olla lopussa. Se on harmi, sillä moni on tänä vuonna halunnut robottiruohonleikkurin, mutta tarjontaa ei ole ollut yhtä paljon kuin kysyntää.

Moni haluaisi robottiruohonleikkurin, mutta joutuu tyytymään vanhempaan, työnnettävään leikkuriin, sillä komponenteista on pulaa.

Hän sanoo, että komponenttien hinnat ovat paikoin nousseet reilusti Se puolestaan kasvattaa myös lopputuotteen hintaa, joskaan ei samassa suhteessa.

– Ruohonleikkuri ei tietenkään maksa kaksinkertaista summaa, vaikka jotkin sen komponenteista maksaisikin. Loppusumma määrittyy viiveellä. Vielä nyt monissa tuotteissa hinnat ovat lähes ennallaan.

Taloussanomille on vinkattu myös moottorisaha- ja maalipulasta. Väänänen sanoo, että moottorisahoja S-kaupan omistamista myymälöistä, kuten Prisma ja Kodin Terra, saa vielä melko hyvin.

Maaleissa osa tuotenimikkeistä saattaa kärsiä toimitusvaikeuksista, mutta asiakkaille ongelmien ei pitäisi näkyä.

– On huomattavissa, että maalien raaka-aineesta on pulaa ja siitä seuraa viivästyksiä toimituksiin, mutta asiakkaat voivat olla huoleti. Aina löytyy korvaava tuote tai sävy.

Väänänen ei osaa arvioida, mihin tuotteisiin komponentti- tai raaka-ainepula iskee seuraavaksi. Kausituotteet tulevat loppumaan ennemmin tai myöhemmin, mutta Väänänen vakuuttaa, ettei laajamittaisia toimituskatkoja ole tiedossa.

– Onneksemme suurin osa meidän raaka-aineistamme toimitetaan Suomesta. Tällä hetkellä saatavuus tuotteissa on kohtuullista, vaikka voisi tietysti olla parempaakin.

Puutta kysytään aiempaa enemmän, eikä tarjonta pysy perässä.

Byggmaxilla vahvistetaan pula puutavarasta. Maajohtaja Aleksi Virkkunen sanoo tietävänsä myös komponenttipulan ja maalin raaka-aineiden pulan, mutta yhtiön myynnissä ongelmat ovat keskittyneet puutavaraan.

Virkkunen sanoo, että esimerkiksi lautavalikoima on normaalia pienempi.

– Me myymme tällä hetkellä varastomme nopeasti tyhjäksi. Haluaisimme ostaa enemmän, mutta emme saa. Tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen, eikä myytävä ole loppunut kesken, Virkkunen sanoo.

– Painekyllästetyssä ja kyllästymättömässä puussa on vähemmän eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi terassilevyä ei välttämättä löydy kaikissa väreissä, leveyksissä tai pituuksissa. Myymälästä löytyy siis jatkuvasti terassilautoja, muttei normaalin laajuista valikoimaa.

Korvaavia tuotteita siis löytyy Byggmaxeistakin, mutta Virkkunen kehottaa asiakkaita huomioimaan tilanteen: rakennustöihin ryhtyvän kannattaa varata aikaa tuotteiden hankkimiseen, jotta haluttua varmasti löytyy.

Virkkunen sanoo, että puutavaran saatavuuden tulevaisuutta on vaikeaa ennakoida. Ainakaan tällä sesongilla tilanne ei tule helpottamaan. Se näkyy myös hinnoissa.

– Hinnoittelussa nähdään jatkuvia korotuksia tällä sesongilla.

Maaleja on hyvin saatavissa, vaikka raaka-aineista onkin kansainvälisesti pulaa.

K-Raudasta kommentoidaan, että tuotteiden suuri kotimaisuusaste suojaa tuotepulalta. Ketjulla on noin 130 myymälää, jotka toimivat kauppiasjohtoisesti. Tämä suojaa ketjun mukaan tuotepulalta ja vastaa paikalliseen tarpeeseen.

– K-Raudassa on rakennustarvikkeiden kysynnän jatkumiseen on pyritty varautumaan mahdollisimman hyvin edellisen vuoden kokemusten perusteella. Tällä hetkellä rakennustarvikkeiden saatavuus on kaikkiaan K-Raudassa hyvällä tasolla, kertoo K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?