Maksuhäiriömerkintä voisi jatkossa poistua jo kuukauden kuluttua velan maksusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus esittää muutoksia maksuhäiriömerkintöihin

Jatkossa merkinnästä voisi päästä eroon jo kuukaudessa velanmaksun jälkeen.

Suomalaisista lähes 400 000:lla on maksuhäiriömerkintä.

30.6. 18:28

Hallitus esittää maksuhäiriömerkintöjen säilytysajan lyhentämistä. Esityksessä merkintä poistuisi kuukauden kuluttua siitä, kun maksuhäiriön aiheuttanut velka on maksettu.

Nykyisen lain mukaan esimerkiksi ulosottotieto säilyy luottotietorekisterissä kolme vuotta, vaikka velka olisi jo maksettu kokonaan pois.

Voimassa olevassa laissa uusi maksuhäiriömerkintä myös pidentää merkinnän kestoa. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että jokaista maksuhäiriömerkintää tarkasteltaisi jatkossa itsenäisesti, eli niiden kasautuminen ei pidentäisi automaattisesti myös muiden merkintöjen säilytysaikaa.

Uudistus koskisi yleisimpiä henkilöluottotietoja ja yritysluottotietoja.

Vuonna 2020 maksuhäiriöitä oli lähes 400 000 suomalaisella. Määrä on kasvanut vuosittain.

Lue lisää: Tiedätkö kuinka maksuhäiriömerkintä syntyy? Katso, miten 50 euron maksamaton lasku vie lopulta luottotiedot

Esitys liittyy Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelmakirjaukseen, jossa todetaan, että hallitus ottaa kautensa aikana käyttöön positiivisen luottorekisterin, jonka yhteydessä myös maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa lyhennetään. Positiivista luottorekisteriä valmistellaan parhaillaan oikeus- ja valtiovarainministeriöissä.

Maksuhäiriömerkintöjen kestoajan lyhennys haluttiin kuitenkin tuoda eduskuntaan jo nyt, vaikka positiivinen luottorekisteri ei ole vielä valmis. Esityksessä todetaan, että asiaa nopeutettiin koronakriisin ja asian tärkeyden takia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa ministeriön tiedotteessa, että esityksellä halutaan parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa.

– Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, vakuutuksen tai joissain tapauksissa jopa työpaikan saamista. Ehdotettu uudistus on erittäin tärkeä, koska sillä voidaan puuttua kohtuuttomiksi koettuihin tilanteisiin, joissa maksuhäiriömerkintä pysyy, vaikka velka on maksettu, Henriksson sanoo.

Samaisessa esityksessä ehdotetaan EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämiä muutoksia luottotietolakiin.

Hallituksen esitys tulee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoihin liittyviin muutoksiin hallitus esittää puolen vuoden siirtymäaikaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on tyytyväinen siihen, että asia vihdoin etenee. Hän on ollut edistämässä vastaavaa lakimuutosta jo useammalla vaalikaudella.

– Tämän eteen on tehty töitä yli puoluerajojen ja nyt oikeusministeri Henriksson konkretisoi yhteistyön hedelmän. Uskon, että maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämiselle annettu laaja, puoluerajoista riippumaton tuki kiritti ministeriötä, Myllykoski sanoo tiedotteessa.

Myllykosken mukaan on tärkeää, että rankaisemisen ja velkakierteeseen ajamisen sijasta maksuhäiriöisiä tulisi tukea taloudenhallinnassa.

Sdp:n Hussein al-Taee ilmaisee tiedotteessaan myös tyytyväisyyttä asian etenemiseen. Esitys poistaisi laista ”räikeän epäkohdan”, al-Taee sanoo.

– Elämässä tapahtuu arvaamattomia asioita, jotka voivat kertaantua tavalla, joka ajaa ihmisen velkaantumiseen ja pahimmassa tapauksessa ulosottoon. Se, että uusi maksuhäiriömerkintä on aina vain lisännyt kuin automaatista maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa, on ollut velkaantuneelle räikeä epäkohta ja täysin turhaan hankaloittanut heidän elämäänsä. Nyt tämä automaatti poistetaan, al-Taee toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?