Miljoonatalonsa myynyt leskirouva tuli katumapäälle – epäonnistunut kaupan purku tuli maksamaan yli 400 000 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miljoonatalonsa myynyt leskirouva tuli katumapäälle – epäonnistunut kaupan purku tuli maksamaan yli 400 000 euroa

800 000 eurolla asuntonsa myynyt leskirouva tulikin katumapäälle ja kaupan purkuyritys meni pieleen. Hänen kontolleen tulee 420 000 euron oikeus- ja viivästyskulut.

Westend sijaitsee Espoossa meren rannalla.

25.6. 17:00

Paritalon puolikkaan kaupasta käyty riita sai erikoisia käänteitä, kun asuntonsa myynyt leskirouva totesi oikeudessa, ettei hänellä edes ollut tarkoitusta myydä kotiaan.

Hän myi Espoon Westendissä olevan asuntonsa 800 000 eurolla pariskunnalle, joka on jo kolme vuotta odottanut, että pääsisi vihdoin muuttamaan.

Myyjä, 81-vuotias nainen, yritti purkaa kaupan, koska oli sitä mieltä, että hänet taivuteltiin ja painostettiin kaupantekoon.

Leskirouva hävisi riidan ja joutuu maksamaan riidan kaikki oikeudenkäyntikulut, 185 000 euroa. Hänen on maksettava pariskunnalle vielä jokaiselta viikolta kolmen vuoden ajalta 1 500 euroa viivästyskorvausta – summa nousee 256 000 euroon.

Ostajapariskunnan ja välittäjän toimintaa käräjäoikeus piti tuomion perusteluissaan epäeettisenä.

Kauppakirja allekirjoitettiin vuoden 2018 helmikuussa, ja ostaja maksoi 50 000 euroa käsirahaa. Loppusumma piti maksaa kesäkuun loppuun mennessä, jolloin asunto olisi vapaa.

Asuntoon kuuluu erillinen autotalli. Myyjä ei antanut talliosakkeen asiakirjoja ostajalle, joka nosti kanteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja vaati kaupan viemistä loppuun saakka. Ostaja vaati lisäksi kultakin viikolta 4 000 euroa viivästyskorvauksena.

Myyjä vaati omalla kanteellaan kaupan julistamista pätemättömäksi. Hän on asunut talossa vuodesta 1990 lähtien.

Myyjän mukaan asiassa aktiivinen oli ostajalta toimeksiannon saanut kiinteistövälittäjä. Välittäjä esitteli ostajille useita asuntoja, joista yksi oli varakkaan leskirouvan paritalon puolikas. Paritalon toisen asunnon omistaa ostajapariskunnan läheinen sukulainen.

Välittäjä tavoitteli leskirouvaan yhteyttä laittamalla ensin postilaatikkoon esitteen, jolla hän etsi alueelta asuntoa ostajalle.

Myyjä väitti, ettei hän ymmärtänyt mikä oli tarjous ja mikä oli vastatarjous ja ilmaisi, ettei hänellä ollut mitään tarkoitusta edes myydä kotiaan. Hän kertoi, että hänen tahdonmuodostustaan haittasivat sairaudet ja vasta päivä kaupanteon jälkeen hän ymmärsi mitä oli tehnyt.

Oikeudessa selvisi, että leskirouva tunnettiin energisenä ihmisenä, hän ajoi autoa, eikä ollut koskaan ollut puhetta holhouksenalaisuudesta tai ajo-oikeuden peruuttamisesta.

Oikeudessa kuultiin todistajina myyjän kahta jälkeläistä, joiden mukaan painostuksesta huolimatta äiti pystyisi hoitamaan asuntokauppaankin liittyvät asiat.

Leskirouva oli teettänyt asuntoonsa putki- ja ikkunaremontit. Välittäjät arvioivat, että asunto olisi jopa 1,1–1,3 miljoonaa euroa arvoltaan. Myyjä arvioikin, että hänen kotinsa oli myyty 200 000 euroa alle markkinahinnan. Asuinpinta-alaa asunnossa on 220 neliötä, ja kellarikerros on yli 100-neliöinen. Muutaman vuoden takaisessa myyjän puolison kuoleman jälkeen tehdyssä perinnönjakokirjassa asunnon arvoksi oli kirjattu 850 000 euroa.

Myyjän mielestä häntä erehdytettiin ja taivuteltiin myyntiin ja hänen ymmärtämättömyyttään käytettiin hyväksi. Kauppaa hierottiin pari kuukautta ja ennen kaupan solmimista nainen oli yhteydessä tuttuun lakimieheensäkin.

Ostajapariskunta ei millään tavoin epäillyt naisen myyntihalukkuutta. Välittäjä kiisti kaiken painostamisen. Kauppahintakin oli välittäjän mukaan kohdallaan, sillä asunnossa olisi edessä isoja remontteja – uima-allas kaipaisi päivitystä.

Käräjäoikeus kuuli useita asiantuntijalääkäreitä. Myyjä ei sairastanut muistisairautta eikä hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ollut edes suunniteltu rajoitettavaksi eikä hänen lääkkeistään ollut kirjattu haittavaikutuksia.

Osapuolten sähköpostiliikenteen perusteella oikeus totesi, ettei myyjän ymmärryksessä ja toimintakyvyssä ei ollut mitään poikkeavaa.

Käräjäoikeus piti myyjän kertomusta osittain ristiriitaisena, mutta se ei osoittanut, ettei hän terveydentilansa vuoksi ymmärtänyt mistä oli kyse.

Oikeuden johtopäätöksen mukaan myyjä tuli pikemmin katumapäälle kuin että ei olisi ymmärtänyt mitä tuli tehtyä.

Tosiasiassa jo kymmenkunta vuotta aiemmin myyjä oli käynyt keskusteluja asuntokaupasta saman pariskunnan kanssa. Pariskunta oli tehnyt 750 000 euron ostotarjouksenkin, mutta asia oli tuolloin jäänyt. Ostajilla oli vanhojen tapaamisten perusteella asunnon pohjapiirustuskin.

Ostajat tapasivat myyjän vasta kaupantekotilanteessa. Kun heiltä kysyttiin oikeudessa syytä, mikseivät tavanneet toisinaan aiemmin, niin he totesivat oikeudessa, ettei se ei ollut tullut mieleenkään. Pariskunta oli neuvonut välittäjää, ettei myyjää saisi painostaa liikaa.

Käräjäoikeus piti ostajien ja välittäjän toimintaa kyseenalaisena ja jopa epäeettisenä, kun ottaa huomioon myyjän korkean iän, mutta siitä ei ollut kuitenkaan pääteltävissä, että tehty sopimus olisi oikeustoimilaissa tarkoitetulla tavoin pätemätön.

Käräjäoikeus hylkäsi myyjän nostaman kanteen, määräsi hänet häädön uhalla muuttamaan pois asunnosta ja hänen tuli maksaa ostajille 1 000 euron viivästyskorvausta kultakin viikolta.

Myyjälle ostajapariskunta esitti lähes 70 000 euron laskun oikeudenkäynnistä, mutta oikeus alensi summan 5 000 euroon. Myyjä omat oikeuskulut olivat noin 45 000 euroa.

Kiista jatkui edelleen Helsingin hovioikeudessa, joka ratkaisi sen maanantaina. Hovioikeuden mukaan asunnon myyntihinta ei poikennut verrattavissa olevien pientalojen hinnasta ja hinta perustui myyjän ostajille tekemään vastatarjoukseen. Ratkaisun mukaan myyjä ei näyttänyt toteen väitettään, että hänellä ei ollut tarkoitusta myydä asuntoaan.

Leskirouvan loppulasku kasvoi merkittävästi, sillä hovioikeus korotti viivästyskorvauksen kultakin viikolta 1 500 euroon.

Kolmen vuoden ajalta viivästyskorvaus nousee 256 000 euroon. Pariskunnan alkuperäinen vaatimus oli 4 000 euroa ja jos oikeus olisi sen hyväksynyt olisi summa ollut noin 625 000 euroa.

Oikeudenkäyntikulut hovioikeus määräsi täysimääräisesti myyjän maksettaviksi sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden osalta. Kokonaissumma on yhteensä noin 185 000 euroa, josta ostajapariskunnan kulut ovat lähes 104 000 euroa ja myyjän lähes 81 000 euroa.

Maksettavaksi määrätyt isot korvaukset merkitsevät sitä, että myyntihinnasta menee puolet erikoisen riidan kuluihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?