Kuuluisa talousmatemaatikko lyttää bitcoinin: ”Arvo täysin nolla”

Musta joutsen -kirjastaan tunnettu Nassim Taleb kyseenalaistaa myös bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian hyödyllisyyden.

Filosofina ja talousmatemaatikkona tunnettu kirjailija Nassim Taleb ei pidä Bitcoinia minkään arvoisena.

23.6.2021 15:29

Filosofina ja talousmatemaatikkona tunnettu kirjailija Nassim Taleb arvostelee kryptovaluutta bitcoinia kovin sanoin. Tuoreessa kuusisivuisessa artikkelissaan hän myös kyseenalaistaa bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian hyödyllisyyden.

Talebin mukaan bitcoin ei ole kovasta suitsutuksesta huolimatta onnistunut todistamaan, että se todella olisi täysin suvereeni valuutta. Hänen mielestään bitcoinia ei oikeastaan voi edes määritellä valuutaksi.

Taleb väittää bitcoinin arvon olevan ”täysin nolla”. Hän myös katsoo, ettei bitcoinin kykyyn säilyttää arvoa voi luottaa. Hän ottaa vertailukohdaksi kullan ja muut jalometallit – joskin huomauttaen, ettei vertaus ole mitenkään täydellinen – ja toteaa, etteivät ne vaadi samanlaista ylläpitoa kuin bitcoin.

– Kulta ja muut jalometallit säilyttävät arvonsa ilman, että ne vaativat jatkuvasti ylläpitoa. Ne säilyvät läpi aikojen eivätkä tuhoudu ajan saatossa, Taleb kirjoittaa.

Jotkut analyytikot ovat esittäneet bitcoinin olevan oiva sijoituskohde, jos haluaa suojautua inflaatiolta. Taleb on tästäkin eri mieltä. Hän perustelee näkemystään sillä, ettei bitcoinin arvo ole osoittautunut kovinkaan vakaaksi, ja viittaa vuoden 2020 maaliskuuhun, jolloin bitcoin syöksyi reippaasti osakemarkkinoita alemmalle tasolle.

Artikkelissaan Taleb arvostelee bitcoinin ohella lohkoketjuteknologiaa, johon kryptovaluutta pitkälti nojaa. Hänen mukaansa teknologian väitetyistä hyödyistä ei ole minkäänlaisia todisteita.

– Ei ole todisteita siitä, että kyse olisi huipputeknologiasta – ellei huipputeknologia sitten tarkoita aivan jotakin muuta kuin hyödyllistä.

Libanonilaissyntyinen, sittemmin Yhdysvaltoihin asettunut Nassim Taleb on arvostettu talouskeskustelija. Hän on 1990-luvun lopulta lähtien harjoittanut aktiivisesti myös sijoittamista. Taleb nousi maailmanmaineiseen vuonna 2007 julkaistulla kirjallaan Musta joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus.

Talebin bitcoinia koskevista näkemyksistä uutisoi Markets Insider.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?