Mansikan sato kypsyy ennätysaikaisin, voi näkyä hinnassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mansikat kypsyvät nyt ”väärään” aikaan – viljelijä: ”Mihin nämä myydään ja millä hinnalla?”

Mansikanviljelijät eivät muista, että mansikan pääsatokausi olisi alkanut montakaan kertaa niin aikaisin kuin tänä vuonna. Heitä askarruttaa, miten ja millä hinnalla ennätysaikainen mansikkasato saadaan myydyksi.

Tyypillisesti mansikan pääsatokausi alkaa heinäkuun ensimmäisillä viikoilla. Tänä vuonna kausi on noin kaksi viikkoa etuajassa ja alkavan jo juhannuksen tienoilla.

22.6. 7:00

Padasjokelainen Nina Nieminen on pitänyt Portaanperän mansikkatilaa aviomiehensä Tapanin kanssa 27 vuoden ajan. Hän ei muista, että mansikan pääsatokausi olisi kertaakaan aiemmin käynnistynyt näin varhain kuin tänä kesänä.

– Aika rytinällä alkoi tämä kausi. Helteethän sen tekevät, että mansikat kypsyvät nyt kovaa vauhtia. Tästä ei mene kauaa, kun kausi on huipussaan.

Tyypillisesti mansikan pääsatokausi alkaa heinäkuun ensimmäisillä viikoilla. Nyt kausi näyttää olevan noin kaksi viikkoa etuajassa.

– Se ei ole poikkeuksellista, että mansikkaa voi päästä poimimaan jo kesäkuun puolella, mutta se on, että mansikkaa kypsyy näin runsaasti tässä vaiheessa. Se määrä suorastaan kasvaa silmissä, Nieminen sanoo.

Ruutiaisen puutarha sijaitsee Kiteellä. Ismo Ruutiainen on viljellyt siellä mansikkaa vuodesta 1987. Hän sanoo muistavansa muutamia kesiä, jolloin pääsatokausi on alkanut tavallista aikaisemmin. Monta sellaista kesää yli 30 viljelyvuoteen ei kuitenkaan ole mahtunut.

– Kyllä tämä vuosi kolmen kärkeen ehdottomasti menee, Ruutiainen sanoo.

Hän arvioi, että juhannuksen jälkeen tilalla on jo täysi sato käsillä.

– Tuntuu erikoiselta, kun vielä toukokuun lopulla vaikutti siltä, että kesä tulee myöhässä. Näin nämä helteet sitten muuttavat tilanteita.

Viljelijät eivät riemuitse epätavallisen aikaisesta mansikan pääsatokaudesta.

Heitä huolettaa, että ihmiset lähtevät toreille ja ostoksille liian myöhään, kun pääsatokausi on jo takanapäin. Harva kun on tottunut ostamaan ja pakastamaan mansikkaa vielä tässä kohtaa kesää.

– Eihän kukaan tällaista toivo. Eivät asiakkaat osaa reagoida näin nopeasti. Väärään aikaan kypsyvät mansikat tänä vuonna, Ismo Ruutiainen sanoo.

Suonenjoella marjatilaa pitävä Veikko Raivio pohtii, kuinka runsas mansikkasato saadaan myytyä, jos kysyntä ja tarjonta eivät juhannuksen tietämillä kohtaa.

– Nyt kerätään huomattavia määriä mansikkaa ympäri Suomea. Mihin nämä kaikki mansikat oikein myydään ja millä hinnalla?

Hinta saattaakin olla lopulta se keino, jolla pääsadon mansikat saadaan myydyksi. Sitä on laskettava kysynnän houkuttelemiseksi.

– Varmaankin sitä joudutaan pohjamutia raapimaan. Olemme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa tarvittaisiin poikkeuksellista ostoskäyttäytymistä, Raivio sanoo.

Muuten voi käydä niin, että heinäkuun puolenvälin jälkeen mansikoita on niukasti tarjolla ja niiden hinta on korkealla.

– Kysynnän siis pitäisi herätä nyt, jotta tältä vältyttäisiin, Raivio sanoo.

Mansikka kannattaa tarjoilla ja pakastaa mahdollisimman tuoreena. Silloin se on parhaimmillaan. Herkkä marja ei kestä kovin hyvin, jos sitä säilötään pitkään poiminnan jälkeen.

– Säilöntämansikan myynti alkanee jo tällä viikolla. Syöntimarjaa toki saa pitkälle syksyyn, mutta pakkasmansikan kaudesta näyttää tänä kesänä tulevan lyhyt ja ytimekäs, Ismo Ruutiainen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?