Työmatkaliikenne Suomeen avautuu EU- ja Schengen-alueelta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työmatkaliikenne Suomeen avautuu EU- ja Schengen-alueelta, myös rokotetut turistit pääsevät maahan

Etenkin Viro ehti pääministeriä myöten toivoa pitkään, että Suomi keventäisi rajoituksiaan.

21.6.2021 3:46 | Päivitetty 21.6.2021 9:31

Työmatkaliikenne Suomeen muista EU- ja Schengen-maista sallitaan tästä päivästä alkaen. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Etenkin Viro ehti toivoa pitkään, että Suomi keventäisi rajoituksiaan. Viron pääministeri Kaja Kallas muun muassa vetosi Helsingin Sanomien vieraskynä-kirjoituksessaan suoraan pääministeri Sanna Mariniin (sdp), että yli neljä kuukautta erossa olleet virolaisperheet pääsisivät jälleen tapaamaan toisiaan.

Myös vapaa-ajan matkailua koskevat rajanylitysedellytykset muuttuvat. EU- ja Schengen-alueelta saapuva turisti voi päästä maahan, jos hänellä on todistus hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista.

Rokotussarja tulisi olla saatu vähintään kaksi viikkoa aiemmin. Tauti pitää olla sairastettu edellisen puolen vuoden aikana.

Tähän ryhmään rinnastuvat myös he, jotka ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet yhden rokoteannoksen vähintään viikkoa aiemmin.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle ja välttämään matkustamista alueen ulkopuolella.

Poikkeuksen muodostavat maat esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea, joiden osalta maahantulon rajoitukset on poistettu. Ministeriön mukaan Suomesta tulisi välttää kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen.

Sisäministeriö tiedotti jo viime viikolla, että Suomi helpottaa maanantaista lähtien Suomeen matkustaviin kohdistuvia rajoituksia.

– Siitä alkaen maahantulo Suomeen on sallittua EU-alueelta, jos matkustajalla on esittää todistus ennen Suomeen saapumista vähintään 14 vuorokautta aiemmin saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta, sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoi ministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina.

Näin ollen molemmat rokoteannokset saaneet henkilöt voivat palata lomalta takaisin Suomeen ilman karanteenimääräystä tai velvoitetta koronatestiin menemisestä.

Sen sijaan matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset, ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan.

KORONATESTIIN menemistä ei vaadita myöskään silloin, kun Suomeen saapuva henkilö on sairastanut koronataudin alle kuusi kuukautta aiemmin tai hänen positiivisesta koronatestituloksestaan on kulunut vähintään 11 päivää. Tässä tapauksessa matkustajan tulee olla oireeton.

Näin menetellään myös silloin, kun maahan saapuvalla on todistus koronataudin sairastamisesta ja hän saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen vähintään viikkoa aiemmin.

Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa vastasi sisäministeriön tiedotustilaisuudessa kysymykseen siitä, onko matkustaminen alaikäisten rokottamattomien lasten kanssa mahdollista.

– Jos lapset ovat syntyneet jälkeen (vuoden) 2005, silloin he voivat saapua ilman näitä todistuksia maahan. Eli alle 16-vuotiaat, Laosmaa sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?