Parhaiden puhelinmyyjien kuukausitulot jopa yli 3 300 euroa – näin Kasper, 17, ja Asta, 56, onnistuvat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Parhaiden puhelin­­myyjien kuukausi­tulot jopa yli 3 300 euroa – näin Kasper, 17, ja Asta, 56, onnistuvat

Puhelinmyyntiin liitetään paljon negatiivisia mielikuvia, mutta osa tekee työtään mielellään ja toivoo siitä jopa eläketyötään. Neljä puhelinmyyjää kertovat työnsä kohokohdista.

Asta Koskela ja Kasper Hornborg kokevat puhelinmyynnin vapaaksi ja motivoivaksi. Taitavana sillä pääsee myös kelvollisiin tuloihin.

19.6. 17:50

Jokaisella on mielipide puhelinmyyjistä ja heidän työstään. Työtä pidetään huonosti palkattuna, ärsyttävänä tuputtamisena, ja kerrotaan kauhutarinoita siitä, kuinka alaa ei kestänyt päivää enempää.

Varjoon jäävät ne, jotka nauttivat puhelinmyynnistä. Kehuiksi nousevat vapaus, se ettei työ valu vapaa-ajalle ja jopa palkkaus. Pitkälti provisiopalkkaukseen perustuvassa työssä palkkapussin paksuus on kiinni omasta menestymisestään.

Kasper Hornborg, 17, ja Asta Koskela, 56, työskentelevät Suoramarkkinointi Megassa. Mega myy muun muassa Alma-median lehtiä, esimerkiksi Arvopaperia ja Talouselämää.

Hornborg on työskennellyt puhelinmyyjänä 4 kuukautta, aluksi 4,5 tunnin iltavuoroissa opiskelun ohella ja nyt 7 tunnin aamuvuorossa kesän alusta asti. Hornborgia kuvattiin yrityksessä ”nousevaksi myynnin tähdeksi”.

Koskela puolestaan on työskennellyt puhelinmyynnissä kolme vuotta. Aiempaa työkokemusta hänellä on palkanlaskennasta. Puhelinmyynnin Koskela uskoo olevan jopa eläkeura.

Hornborg työskentelee aamutiimissä, Koskela Alman myyntitiimissä. Aamutiimissä peruspalkka on selvästi myyntitiimiä pienempi, mutta provisio onnistuneesta myynnistä isompi. Provision koko riippuu asiakasrekisterin vaikeusasteesta. Lähimenneisyydessä lehteä tilannutta pidetään helpompana asiakkaana kuin vuosien ajan tilaamatta ollutta asiakasta.

Hornborg ja Koskela jättävät vastaamasta suoraan siihen, millaiseen euromääräiseen palkkaan he keskimäärin tai parhaimmillaan yltävät. Palkka vaihtelee kuukausittain huomattavasti, molemmat myöntävät.

Tivaamisen perusteella selviää, että parhaimmillaan puhelinmyyjä voi tienata yli suomalaisen keskipalkan, mutta ”se vaatii työtä, jonka jälkeen on uupunut”. Keskipalkka on eri laskutapojen mukaan noin 3000–3500 euroa kuukaudessa.

Jos keskipalkka on 3300 euroa, niin pääseekö puhelinmyyjänä sen yli?

– Sanotaan että huippumyyjät kyllä pääsee, Koskela sanoo.

Säännöllisesti?

– Kyllä joo.

Koskela sanoo, että tulot heiluvat kuukausitasolla eli joinain kuukausina tulot voivat jäädä myös tonnin pienemmiksi.

– Hyvin aktiivinen ja energinen, kun tekee kaiken, niin tuon huippupalkan voi saada säännöllisesti.

Duunitorin mukaan alan keskipalkka olisi lähes 2800 euroa, Oikotien mukaan 2400 euroa kuukaudessa.

Puhelinmyyjät Asta Koskela ja Kasper Hornborg ovat pitäneet töistään.

Koskela päätyi töihin kuin vahingossa. Palkanlaskijahommia ei löytynyt, joten nainen päätti ryhtyä tuumasta toimeen ja hakea puhelinmyyntiin ennakkoluuloistaan huolimatta. Eka päivä menikin ihmetellessä.

– Mielestäni puhelinmyynnille pitää antaa aikaa ainakin se kuukausi. Moni lopettaa ennen kuin työ alkaa sujua. En minäkään saanut onnistumisen kokemuksia ihan välittömästi, Koskela sanoo.

Hornborgille puhelinmyynti sopi, koska iltatyössä tehdään reilua puolikasta päivää. Se sopi lisäansioita ja työkokemusta hakevalle lukiolaiselle, vaikka osa läheisistä kyseenalaistikin, että onko puhelinmyynti järkevin valinta.

– Koska työkokemusta ei juuri ollut, muita töitä oli vaikea saada. Puhelinmyynti tuntui hyvältä, sillä työajoista pystyi sopimaan, olen puhelias ja urheilutaustasta on hyötyä täällä, Hornborg sanoo.

Urheilutausta auttaa sekä selviämään hektisestä työstä, käsittelemään pettymyksiä että myös saavuttamaan parhaita tuloksia.

Moni lopettaa ennen kuin työ alkaa sujua. En minäkään saanut onnistumisen kokemuksia ihan välittömästi.

Hektisessä työssä auttaa hyvä kunto. Molemmat haastateltavat kokevat, että aamusta iltaan pitää jaksaa olla pirteä ja sosiaalinen, eikä luuria ei saa pelätä nostaa. Hyviin ansioihin päästäkseen on soitettava 100–300 puhelua.

– Kukaan ei voi myydä kaikilla puheluillaan. Siksi on soitettava paljon, Koskela sanoo.

Hyvänä myyntituloksena puhelinmyyjät pitävät yli seitsemää kauppaa. 10–15 on jo erittäin hyvä tulos ja sitä suuremmat myynnit vaativat jo erityisen hyvän ”rekkarin” eli asiakasrekisterin. Periaatteessa 40 myyntiä päivässäkin on mahdollista, joskin hyvin harvinaista, Koskela sanoo.

Pettymyksien käsittelyssä Hornborg kokee, että jääkiekkotaustasta on apua.

–Ilman pettymyksiä onnistumisetkaan eivät tuntuisi miltään. Pitää vaan jatkaa eteenpäin.

Myös Koskela myöntää, että huonona päivänä epäonnistumisen tunnetta on vaikea sulkea pois. Silloin viereisen kaverin myyntimenestys voi jopa harmittaa.

Huonona päivänä lehden saa myytyä yhdelle tai kahdelle. Joskus jää kokonaan ilman myyntejä. Toisaalta hyvinä päivinä puhelinmyyjälle tulee kaikkivoipa olo ja ”on yhtä hymyä koko päivän”. Onnistumiset myös ruokkivat uusia onnistumisia.

Toisaalta urheilusta on apua myös sisukkuuden suhteen. Jos asiakas ei heti lämpene tarjoukselle, ei saa luovuttaa.

– Se ei tarkoita painostamista, mutta usein asiakas kaipaa aikaa pohtia. Ensimmäinen reaktio ei ole aina se lopullinen, Hornborg kertoo.

Tehokas myyjä pitää puhelut keskimäärin parin minuutin pituisena, mutta joskus onnistunut myynti vaatii jopa 15 minuutin rupattelun. Se tuntuu työvoitolta.

– Se on omalla tavallaan jopa kivempaakin, Koskela sanoo.

Myynnissä pitää olla molempien mukaan hyväenerginen, mutta oma itsensä. Esimerkiksi savoa ei pidä puhua, jos ei ole oikeasti savolainen.

Ilman pettymyksiä onnistumisetkaan eivät tuntuisi miltään.

Kummatkin kuitenkin toivovat, että yhä useampi nuori hakisi puhelinmyyntiin töihin. Työstä on heidän mukaan paljon hyötyä jatkossa, mikäli suuntautuu esimerkiksi kaupalliselle alalle. Lisäksi se voi auttaa esiintymisjännittämiseen ja lehtiä myydessä saa helposti aiheita esimerkiksi lukioesseisiin.

– Olisi mahtavaa, jos yhä useampi uskaltaisi koittaa alaa edes sen kuukauden tai kaksi.

Pasastarissa työskentelevät Yasmin Suoranta, 29, ja Atte Kangasmäki, 17. Suoranta on ollut puhelinmyyjänä 19-vuotiaasta eli kymmenen vuotta. Alalla hänet on pitänyt se, että hän nauttii myynnistä ja vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa.

Kangasmäki on töissä toista kesää. Kangasmäki tekee 6 tunnin työpäivää, Suoranta tunnin pidempää.

Heidän edustamansa yhtiö Pasastar on A-lehtien omistuksessa ja myy lehtitalon omia lehtiä, kuten Eevaa ja Apua. Sillä on toimistoja ympäri Suomea ja noin 200 työntekijää.

Molemmat sanovat soittavansa päivässä noin sata puhelua. Suoranta kertoo normaalisti yltävänsä noin kymmeneen kauppaan, Kangasmäelle kymmenen kauppaa on henkilökohtainen ennätys ja hän on tyytyväinen yli neljän päivämyyntiin.

Pasastarilla on toimistoja ympäri Suomea.

Suoranta kertoo, että hänen palkkauksensa on myyntituloksen mukaan nouseva tuntipalkka. Kymmenen myydyn lehden tahdilla hän tienaa 200 euroa päivässä. Parhaimmillaan hän yltää näihin päivätuloihin jopa pari viikkoa putkeen.

Joskus on huonompia päiviä, mutta ilman myyntiä Suoranta ei ole koskaan jäänyt.

– Sinnikkyys ja itsevarmuus ovat tietenkin tärkeitä piirteitä, jos haluaa puhelinmyynnissä menestyä. Ei saa luovuttaa, sillä kyllä asiakas sulkee puhelimen, jos häntä ei kiinnosta, Suoranta sanoo.

Parhaimpaan tulokseen yltää, jos puhuu myydessään kuin kaverilleen.

Ohjelmointia opiskeleva Kangasmäki kertoo nauttivansa kesätöistä ja pitää sen palkkaa kilpailukykyisenä muihin töihin nähden.

– Itsestäänhän se on kiinni, Kangasmäki sanoo.

Ensimmäiset päivät olivat hänelle takkuisia. Ihan ensimmäisenä päivänä hän sai myytyä viisi tilausta, mutta toisena nolla.

Itsestäänhän se on kiinni.

Sittemmin tasaisuus on löytynyt.

– Jos puhelinmyyntiin hakeutuu, niin kannattaa kokeilla ainakin kaksi viikkoa. Ei sitä parasta saa itsestään heti irti.

Kangasmäen mukaan pitkäjänteisyys on puhelinmyyjälle tärkeä ominaisuus. Puhelinmyyntiin hakeutuvalle Kangasmäki antaa vinkin siitä että ennakkoluuloista kannattaa luopua ja pyrkiä oppimaan työstä mahdollisimman paljon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?