Suomi paransi sijoitustaan kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri kakkospaikalle

Koronapandemia kohteli Suomen taloutta vähemmän ankarasti kuin monia muita.

Suomen kilpailukykyä nostivat erityisesti kotimainen talous, työllisyys ja kansainväliset investoinnit.

17.6.2021 12:26

Suomi on noussut kaksi sijaa IMD:n tuoreessa 63 maan kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa, Etla tiedottaa. Sijalle 11 noussut Suomi ohitti muun muassa Irlannin joka putosi pykälän verran alaspäin.

Sijoitus on Suomen paras kokonaissijoitus sitten vuoden 2009. Nousun taustalla vaikuttaa koronaviruspandemia, jonka vaikutukset Suomen jäivät keskimääräistä pienemmiksi.

– Koska Suomen kansantalouden kohtaama negatiivinen shokki niin tuotantoon kuin työllisyyteenkin oli keskimääräistä pienempi, parani Suomen suhteellinen asema vertailussa näissä mittareissa. Myös Ruotsin asema parantui vertailussa kotimaisen talouden ja työllisyyden ansiosta, mikä heijastelee pienempää koronahäiriötä taloudelle myös siellä, Etlan tutkija Ville Kaitila sanoo tiedotteessa.

Euroopan pienten, kehittyneiden maiden kilpailukyky vahvistui vertailussa entisestään. Sveitsi nousi vertailun kärkeen, ja Ruotsi kiri toiseksi. Seuraavat sijoitukset menivät Tanskalle ja Alankomaille. Viime vuoden voittaja Singapore putosi sijalle 5, kun taas Norja nousi pykälän verran sijalle 6.

Suomen kilpailukykyä nostivat erityisesti kotimainen talous, työllisyys ja kansainväliset investoinnit. Päinvastaiseen suuntaan vaikuttivat Suomen veropolitiikka ja kansainvälinen kauppa.

IMD:n kilpailukykyindeksi analysoi sitä, ”miten maat ja yritykset kokonaisuutena hyödyntävät kykyjään vaurauden tai voittojen saavuttamiseksi”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?