Miten saa kodin viilennettyä helteellä? Asiantuntija kertoo vinkit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ota huomioon nämä seikat, kun haluat helteellä viilennystä kotiin – ”Yhden huoneen viilentämistä varten sitä ei kannata hankkia”

Tarjolla on monenlaisia ratkaisuja, joilla kuluttaja voi jäähdyttää kotiaan kesähelteillä. Tärkeää on löytää itselleen sopivin ratkaisu.

20.6.2021 10:00

Kodinkoneliikkeiden myydyimpiä tuotteita ovat kesähelteillä lattia- ja pöytätuulettimet. Suomalaiset näyttävät edelleen hakevan niistä ensisijaista helpotusta asuntojensa kuumuuteen.

Perinteisten tuulettimien rinnalla myyntiään ovat vähitellen lisänneet myös jäähdytys- ja viilennyslaitteet sekä muut kalliimmat ilmastointilaitteet.

Kokonaisvaltaisempien lämmitys- ja viilennysjärjestelmien, kuten erilaisten lämpöpumppujen, suosio on tunnetusti kasvanut vuosi vuodelta.

Tarjolla on monenlaisia ratkaisuja, joilla kuluttaja voi viilentää kotiaan ja torjua asuntoonsa tunkeutuvaa kuumaa kesäilmaa. Ei ole silti mitenkään yksiselitteisen selvää, että yksi ratkaisuista olisi ylitse muiden tai kaikista energiatehokkain.

Jollekin voi riittää pelkkä tuuletin. Toisen viilennystarpeeseen soveltuu parhaiten ilmanviilennyslaite ja kolmannen kannattaa hankkia ilmalämpöpumppu. Tärkeää on tietää, mitä mikäkin laite tekee, miten se toimii ja miten sitä on käytettävä.

Lue lisää: Näin viilennät asuntoa yksinkertaisella pulloniksillä ja viidellä muulla helpolla keinolla

Tuuletin ei viilennä sisäilmaa. Sen tuoma helpotus perustuu ilmavirtaukseen, joka siirtää lämpöä ihmisen iholta.

– Tämä saa kehon lämpötilan laskemaan, mikä helpottaa oloa, energiatalouden professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo.

Sisäilman viilentäminen onnistuu ilmanjäähdyttimellä ja ilmastointilaitteella sekä ilmalämpöpumpulla.

Ilmanjäähdytin muuttaa vettä vesihöyryksi, jolloin veden haihtuminen laskee lämpötilaa. Ilmastointilaite taas imee huoneilmaa sisäänsä, puhaltaa viilennetyn ilman takaisin ja kuuman ilman poistoputkea pitkin ulos. Ilmalämpöpumppu puolestaan siirtää ilmassa olevaa lämpöenergiaa huoneistosta sen ulkopuolelle.

– Nämä ovat ne tyypillisimmät ratkaisut, joilla kotiaan voi viilentää, Vakkilainen sanoo.

Laitetta valitessaan on kannattaa lähteä siitä, minkä kokoisen tilan haluaa viilentää.

Oman kehon viilentäminen onnistuu tuulettimella. Jos viilennystarve koskee yhtä huonetta asunnossa tai niitä tiloja, joissa enimmäkseen oleskelee, ilmanjäähdytin tai ilmastointilaite todennäköisesti riittää. Mikäli tarkoituksena on viilentää koko asunto, ilmalämpöpumppu ajaa asian.

– Vaikka ilmalämpöpumppu on sinällään energiatehokas ratkaisu, yhden huoneen viilentämistä varten sitä ei kannata ehkä hankkia. Silloin se lähinnä vie energiaa, Vakkilainen sanoo.

Viilennyslaitteita ei ole tarpeellista pitää muulloin päällä kuin silloin, kun on itse kotona. Laitteet kuluttavat sähköä, ja tyhjän asunnon viilentäminen on lähinnä sähkön tuhlausta. Öisin laitteita voi pitää päällä, jos niiden pitämän äänen ei koe häiritsevän unta.

Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan kotien jäähdytystarve on lisääntynyt 10 viime vuoden aikana. Tarve todennäköisesti lisääntyy jatkossa vain entisestään.

Tulevaisuudessa tuulettimiin tuskin siis turvaudutaan enää siinä määrin kuin nyt.

– Tällaista kodin jäähdyttämistä on mietittävä yhä enemmän. Edullisten pöytä- ja lattiatuulettimien ostaminen ei välttämättä ole pidemmän päälle kovin kestävää, Suur-Uski sanoo.

Asunnon lämpenemistä voi torjua erilaisilla viilennyslaitteilla ja lämpöpumpuilla, mutta paljon on mahdollista tehdä myös itse.

– Auringonvalon pääsy asuntoon kannattaa estää vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja sulkemalla ikkunat siksi aikaa, kun aurinko paistaa ikkunoihin, Suur-Uski sanoo.

– Myös sähkölaitteiden käytön vähentäminen ja niiden sulkeminen auttaa, sillä nekin tuottavat ilmaan lämpöenergiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?