Tuulettimet ja viilentimet käyvät nyt kaupaksi – ”Hellejakson pitkittyessä ei voi luvata, että tuotteita riittää” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuulettimien ja viilentimien myyntiin tuli jo iso piikki – nämä käyvät nyt kaupaksi

Elektroniikkaliike Powerin myyntipäällikön mukaan ilmastointilaitteiden myyntipiikit osuvat niihin ajankohtiin, kun lämpötilat ovat olleet jo pidemmän aikaa korkealla.

18.6. 11:30 | Päivitetty 18.6. 20:35

Helleraja rikkoutui Suomessa ensimmäistä kertaa tänä vuonna toukokuun puolessa välissä. Samoihin aikoihin tuulettimien ja viilennyslaitteiden myynti alkoi kasvaa useissa kaupoissa.

– Se tapahtui aika tarkasti viikolla 19. Silloin myynti nelinkertaistui viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, S-ryhmän kodin ja viihteen myyntipäällikkö Rauna Junnila kertoo.

– Tällaisten laitteiden myynti tuntuu olevan todella keliriippuvainen asia, hän lisää.

Kuumuutta voi torjua asunnossaan monin eri tavoin. Yleisin tapa on käynnistää pöytätuuletin. Se vaikuttaa olevan edelleen suositun tuote, kun ihmiset hankkivat kaupoista helpotusta helteen keskelle.

– Prismoissa myynti painottuu edullisemman pään pöytä- ja lattiatuulettimiin. Yli puolet myynnistä tulee näistä tuoteryhmistä, Junnila sanoo.

K-Rauta Espoon keskuksen myyntipäällikön Georg Falckin mukaan kuluttajat ovat viime vuosina alkaneet satsata myös kalliimpiin viilennys- ja jäähdytyslaitteisiin.

Perinteisten tuulettimien menekki on tästä huolimatta pysynyt silti ennallaan.

– Kappalemääräisesti ylivoimaisesti myydyimpänä tuoteryhmänä ovat pöytä- ja lattiatuulettimet, Falck sanoo.

Powerin myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen kertoo, että pöytä- ja tornituulettimien rinnalla ilmanviilentimet muodostavat toisen suositun tuoteryhmän.

Hänen mukaansa ne ovat viime vuosina olleet eniten kasvava tuoteryhmä.

– Tämä trendi näyttää jatkuvan myös tänä vuonna. Viilennyslaitteiden suosiota selittävät ilmastointilaitteita edullisemmat hinnat ja se, ettei niihin tarvita erillistä poistoputkea. Niiden sijoittelu ja liikuttelu on siis helpompaa.

Viimeisen viikon aikana Powerin myymälöistä on kuitenkin ostettu enenevässä määrin poistoputkellisia ilmastointilaitteita. Pulkkinen otaksuu, että helteiden jatkuessa niiden myynti saattaa lopulta jopa nousta kaikista tuoteryhmistä eniten.

– Ilmastointilaitteiden korkeimmat myyntipiikit ajoittuvat niille ajanjaksoille, kun lämpötilat ovat olleet jo pidemmän aikaa korkealla eivätkä huoneiden lämpötilat suuremmin laske edes yön ajaksi.

Kaupoista kerrotaan, että tuulettimien, ilmanviilentimien ja ilmastointilaitteiden kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Niinpä tuotteiden tarjontaa on pitänyt samaa tahtia kasvattaa.

Onko mahdollista, että joistakin laitteista voi muodostua jopa pulaa, jos helteet vain jatkuvat?

– Tänä vuonna S-ryhmä on satsannut erityisesti saatavuuteen. Konttilaivan jäätyä jumiin Suezin kanavaan kärsimme hetken aikaa pienistä viivästyksistä, mutta sen jälkeen saatavuustilanne on ollut todella hyvä, S-ryhmän Rauna Junnila sanoo.

Powerin myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen kertoo liikkeen varautuneen kesään suuremmilla tilauksilla kuin koskaan aiemmin.

– Tässä mennään kuitenkin vahvasti kelien armoilla, joten vaikka tilanne näyttää vielä hyvältä, niin hellejakson pitkittyessä ei voi luvata, että kaikkia tuotteita riittää koko kesän läpi.

K-Raudan Georg Falck kehottaa kuluttajia huomiomaan tilanteen maailmalla. Hän arvioi, että laitteiden saatavuusongelmia voi ilmetä kesän aikana, mikäli Aasiasta tulevan tuontitavaran katkokset ja konttiliikenteen ongelmat jatkuvat.

– Suomessa saattaa tällä hetkellä olla tavaraa ihan hyvin, mutta sitten kun varastot tyhjenevät, niin siihen hätään voi olla hankala saada tuontitavaraa nopealla aikataululla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?