Partioaitta veti Thermacell hyttyskarkottimen pois myynnistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Partioaitta veti suositun Thermacell-hyttys­karkottimen pois myynnistä – näin Tukes ja maahantuoja neuvovat käyttämään laitetta

Ulkoiluvälinekauppa veti hyttysten karkottamiseen tarkoitetun laitteen myynnistä asiakkailta saadun palautteen perusteella.

15.6. 16:20

Ulkoiluvälineliike Partioaitta on vetänyt suositun Thermacell-hyttyskarkottimen pois myynnistä. Asiasta kertoo IS:lle Partioaitan toimitusjohtaja Nina Ehrnrooth.

Partioaitan päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Yle.

Pois vetämisen syynä ovat asiakkaiden yhteydenotot, joissa on oltu huolissaan laitteen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Ehrnroothin mukaan yhteydenottoja on tullut muutamiin myymälöihin.

– Jos se vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen negatiivisesti, niin se on yksinkertainen päätös. Kuuntelemme tarkkaan asiakkaitamme. He ovat hyvin valveutuneita ja auttavat meitä tänä päivänä näissä asioissa, Ehrnroot perustelee yhtiön päätöstä.

– Yritämme olla mahdollisimman vastuullisia kaiken suhteen, oli se sitten tuotevalikoimamme tai tekemisemme ylipäätään, Ehrnrooth jatkaa.

Partioaitalla on ollut myynnissä vain MR-300-sarjan malleja.

Yhtiö haluaa lisätietoja laitteen vaikutuksista.

– Haluamme saada lisää tietoa maahantuojalta karkottimen mahdollisista vaikutuksista ympäristöön ennen kuin voimme palauttaa tuotteen valikoimaan, Ehrnrooth jatkaa.

Laitteesta on käyty viime aikoina keskustelua sosiaalisessa mediassa. Keskusteluissa on muun muassa väitetty, että laite tappaa muitakin hyönteisiä kuin vain hyttysiä, ja aiheuttaa näin haittaa luonnon monimuotoisuudelle.

Julkisuudessa on aiemmin keskusteltu runsaasti muun muassa mehiläisten ja muiden pölyttäjähyönteisten katoamisesta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt Thermacell-laitteen käyttöön. Laitetta maahantuovan Proviter Oy:n markkinointiviestintäpäällikkö Sari Juntunen korostaa, että laitetta on käytettävä ohjeiden mukaan.

– Thermacell on käyttöohjeiden mukaan käytettynä turvallinen niin ihmiselle kuin hyönteisille ja ympäristöllekin. Sen teho ei perustu hyönteisten tappamiseen vaan niiden häätämiseen, eikä laitteen vaikuttava aine keräänny luontoon käytön seurauksena, vaan hajoaa luonnossa nopeasti auringonvalon vaikutuksesta, Juntunen sanoo sähköpostivastauksessaan.

Ylitarkastaja Hannu T. Mattila kertoo myrkkytyynyjen tehoaineena käytettyjen pralletriinin ja d-alletriinin turvallisuuden arvioinnin olevan edelleen kesken EU:ssa.

Arviointia edellyttää EU:n biosidiasetus.

Biosidit ovat aineita, joilla torjutaan ihmisille haitallisina pidettyjä eliöitä, kuten hyönteisiä, rottia, viruksia ja mikrobeja.

Kaikkien tuntema ”ohvi” on Mattilan mukaan luokiteltu valmistusryhmään 19 eli karkotteisiin / houkutteisiin.

Pralletriini ja d-alletriini ovat sen sijaan luokassa 18 eli ne ovat EU-kielellä myrkkyjä, joilla pyritään tappamaan kohde.

– Valmistajan mukaan hyttyset aistivat myrkyn ja pysyvät siksi poissa, mutta olisi hyvä saada tutkimustietoa, mitä käytännössä tapahtuu.

– Saavatko ne kuolettavan annoksen, Mattila kysyy.

Thermacellia maahantuovan Proviterin mukaan pralletriinia on myrkkytyynyissä niin vähän, että se häätää hyönteiset eikä tapa niitä.

Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman kehottaa höyrystettävän myrkkykarkotteen ostajia suhtautumaan vakavasti käyttöohjeisiin.

– Ne pienellä painetut präntit voivat olla tylsiä, mutta niissä on paljon tutkimustietoa.

Hän varoittaa tilaamasta ulkomailta myrkkytyynyjä.

– Ne voivat sisältää myrkkyjä, joita ei ole hyväksytty EU:ssa. Riskit ovat isoja.

Moni tilaa silti, ja tulli on tehnyt takavarikkoja.

– Tehoaine on vaarallista mehiläisille. Sitä ei saa käyttää kukkivien kasvien tai mehiläispesien lähettyvillä.

Mikä on lähettyvillä?

– Vaikea sanoa, pitää käyttää maalaisjärkeä.

Käyttöohjeissa puhutaan 20 neliömetrin alueesta, jolta karkotin torjuu hyttyset, mikäli tuuliolosuhteet ovat suotuisat.

– En menisi myöskään laiturille istumaan sen kanssa, koska se on vaarallista vesieliöille.

– Karkotin on tarkoitettu vain ulkokäyttöön rakennusten pihoilla ja terasseilla.

Ylitarkastaja Rydmanin mukaan laitetta ei pidä viedä pihapiirin ulkopuolelle. Samaa sanoo maahantuoja Proviterin markkinointiviestintäpäällikkö Juntunen.

– Laitetta ei tule käyttää pihapiirien ulkopuolella, Juntunen sanoo.

Sitä ei siis esimerkiksi tule ottaa mukaan metsään.

Proviterin toimitusjohtaja Tom Kreutzmanin mielestä laitetta voi käyttää myös laiturilla, mutta varovaisesti. Myrkkytyynyjä ei saa esimerkiksi jättää sateeseen.

– Laitetta käytettäessä pralletriini haihtuu ilmaan, eli todellista riskiä tehoaineen joutumisesta vesistöihin ei ole, Kreutzman sanoo.

Rydman kehottaa huolehtimaan siitä, ettei yksikään ihminen hengitä höyryä.

– Ei pidä istua sen vieressä ja kannattaa myös katsoa, mistä päin tuulee.

Voiko sitä pitää ruokapöydällä?

– Ehkä, jos on iso pöytä.

Hän muistuttaa, että käyttöohjeissa on kehotettu suojaamaan lähellä oleva ruoka.

Kreutzmanin mukaan Tukes edellyttää käyttöohjeissa mainintaa ruuasta, koska Thermacellissä käytetään torjunta- eikä vain karkoteainetta. Hänen mielestään laitetta voi silti käyttää myös ruokaillessa, koska torjunta-ainetta on suhteellisen vähän.

– Koska suoja-alue on 20 m², laitetta ei ole välttämätöntä sijoittaa aivan ruoan välittömään läheisyyteen vaan hiukan kauemmas. Kaikki kemikaalit pitää säilyttää erillään ruoka-aineista, ja tämä koskee myös Thermacellia.

Karkotteen mukana voi tulla kuljetuspussi. Karkotin ei saa olla toiminnassa silloin, kun sitä kuljetetaan pussissa.

Rydmanin mukaan nykytietämyksen valossa tehoaineet ovat hermomyrkkyjä vain hyönteisille, eivät ihmisille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?