Mies kuuli naapurista outoja ääniä ja meni yleisavaimella sisään – tuomittiin kotirauhan rikkomisesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mies kuuli naapurista outoja ääniä ja meni yleisavaimella sisään – tuomittiin kotirauhan rikkomisesta

Taloaktiivi sai tuomion kotirauhan rikkomisesta mentyään yleisavaimella naapuriasuntoon.

15.6. 12:58

Lahtelaisen taloyhtiön entinen puheenjohtaja tuomittiin sakkoihin kotirauhan rikkomisesta tunkeuduttuaan yleisavaimella huoneistoon, jossa asukas oli paikalla.

Jo 80 vuotta täyttänyt ikämies kertoi Hämeen poliisin tekemässä esitutkinnassa halunneensa ottaa selvää asunnosta kuuluneista remontin äänistä. Eläkeläismies tiesi, että huoneiston asukas oli juuri muuttanut taloon, ja hänellä oli tieto, että kyseessä oli eronnut nainen.

Mies on asunut talossa lähes 50 vuotta ja oli taloyhtiön puheenjohtajanakin parikymmentä vuotta. Muutama vuosi sitten hän jätti luottamustehtävät, mutta hänelle jäi kaksi yleisavainta, joita hänellä ei taloyhtiön isännöitsijän mukaan pitänyt edes olla.

Oikeudessa mies kertoi pitäneensä avaimia, koska silloin tällöin joku talon asukas saattoi jäädä lukkojen taakse ja hän kävi avaamassa ovet, sillä huoltofirman kutsuminen olisi tullut avuntarvitsijalle kalliiksi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 80-vuotiaan miehen 80 päiväsakkoon. Eläkeläismiehen tuloilla hänen päiväsakkonsa suuruudeksi tuli 19 euroa ja sakon kokonaissummaksi tuli 1 520 euroa.

Mies kiisti syyllisyytensä kotirauhan rikkomiseen. Hän väitti menneensä asuntoon, koska oli kuullut remontin ääniä ja kertoi, että asunnon ovi oli ollut raollaan. Hän kertoi tulleensa ottamaan selvää, mitä meteli on.

Asukas oli paikalla miesystävänsä kanssa ja hämmästys oli suuri, kun yllättäen alkoi lukosta kuulua ääniä ja eteiseen ilmestyi mies omilla avaimillaan.

Tunkeutuja kertoi olevansa taloyhtiön hallituksen jäsen ja tullut tarkastamaan huoneistosta kuulunutta melua. Tulija ei vaikuttanut asukkaan mielestä vihamieliseltä, vaan pikemminkin uteliaalta, mutta asukkaalle jäi turvattomuuden tunne. Vieras poistui asunnosta nopeasti.

Tunkeutuja vaikutti yllättyneeltä, koska asunnossa olikin ihmisiä paikalla.

Esitutkinnassa syytetty kertoi, että oli mennyt yläkerran asuntoon, koska sieltä kuului remontin ääniä. Mies kertoi menneensä asuntoon raollaan olleesta ovesta. Asunnossa olleet mies ja nainen kertoivat oikeudessa, että vieras oli tullut sisään omilla avaimillaan.

Miehen asunnossa poliisi teki kotietsinnän. Asunnosta löytyi kaksi talon asuntojen ja muiden tilojen lukkoihin sopivaa yleisavainta. Avaimet takavarikoitiin ja hävitettiin.

Eläkeläismies syyllistyi myös kolmeen vahingontekoon. Muutama kuukausi kotirauhan rikkomisen jälkeen mies rikkoi taloon muuttaneen naisen autoa taloyhtiön tallissa vetäisemällä naarmun auton kylkeen. Pyyhkijät mies väänsi mutkalle. Auton vahingot nousivat yli tuhannen euron.

Naisen miesystävän autokaan ei saanut olla rauhassa. Auto oli pysäköitynä talon parkkipaikalle, ja se sai lommot puskuriin ja etuoveen. Mitään motiivia autoihin tehdyille purkauksille mies ei oikeudessa kertonut.

Taloyhtiön valvontakamerat tallensivat autojen vahingonteot. Käräjäoikeus katsoi kuvanauhat yhdessä syytetyn kanssa. Eläkeläismies tunnisti kuvanauhalla olevan päähenkilön.

Eläkeläismies syyllistyi myös ulkomaalaistaustaisen yrittäjän autopesulan mainoslakanan rikkomiseen. Kävelysauvoilla syntyi 200 euron edestä isoja viiltoja lakanaan. Mainoslakana oli miehen kertoman mukaan liian lähellä tietä.

Tuomittu kiisti kaikki syytekohdat. Oikeus totesi hänet syylliseksi kaikkiin tekoihin.

Tuomitulle tuli sakoista, oikeudenkäyntikuluista ja vahingonkorvauksista lähes 4 000 euron lasku.

Käräjäoikeus antoi jutussa ratkaisun torstaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?