Vakava varoitus asuntojen hintarallista Ruotsissa: ”Kehitys on huolestuttavaa”

Ruotsissa ekonomistit ovat varoittaneet vuosikausia asuntojen hintakuplasta. Nyt varoitukset ovat jälleen tihentyneet.

Varsinkin Tukholmassa asuntojen hintakiri vain jatkuu.

14.6.2021 15:44

Ruotsin vakausneuvosto on huolissaan asuntojen hintakehityksestä maassa ja pitää tätä yhtenä mahdollisena uhkana finanssivakaudelle, uutistoimisto Direkt kertoo.

Vakausneuvoston kesäkuun alun kokouksen pöytäkirjat julkistettiin tänään. Vakausneuvostoon kuuluvat maan keskuspankki Riksbank, valtiovarainministeriö, Ruotsin valtiokonttori ja Ruotsin finanssivalvonta.

– Kehitys asuntomarkkinoilla on huolestuttavaa ja kotitalouksien velat kasvavat, minkä takia olisi aiheellista harkita toimenpiteitä, jotka vähentävät riskejä, pöytäkirjoissa todetaan.

Vakausneuvoston mukaan riskejä voi aiheuttaa myös koronan koettelema kaupallinen kiinteistömarkkina, jota pankit ovat rahoittaneet.

Aiemmin keväällä Riksbank on kiinnittänyt huomionsa siihen, että Ruotsin asuntohinnat ovat jatkaneet jyrkkää nousuaan huolimatta koronakriisin negatiivisista vaikutuksista maan talouteen.

Huhtikuussa julkaistun rahapoliittisen katsauksen mukaan Ruotsin asuntohinnat olivat maaliskuussa 15,5 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aikaisemmin.

Riksbank huomauttaa, että yleensä asuntohinnat kääntyvät matalasuhdanteessa laskuun, joten kyse on hyvin poikkeuksellisesta kehityksestä. Samantyyppistä kehitystä on kuitenkin havaittu myös muissa Euroopan maissa.

Ruotsissa varsinkin suurkaupunkeja vaivaa sitkeä asuntopula, johon poliitikot ovat yrittäneet vastata eri keinoilla. Kova kysyntä on nostanut samalla hintoja. Pari vuotta sitten ne näyttivät kääntyvän laskuun, mutta tämä ilmiö osoittautui väliaikaiseksi.

Hinnat laskivat myös pandemian alussa, mutta Ruotsin talouden kehityksen osoittauduttua yllättävän vahvaksi ne kääntyivät uudestaan nousuun.

LUE LISÄÄ: Asuntojen keskihinnat laskivat prosentin Ruotsissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?