Bensa on nyt kalleinta vuosikausiin

Bensiinin hinnoissa saadaan tilastoissa mennä monta vuotta taaksepäin, ennen kuin löytyy nykyistä kalliimpaa menovettä.

Autoilijaa kesälomakauden polttoainekustannukset voivat tänä kesänä hirvittää.

14.6.2021 13:39

Liikennepolttoaineiden kohonnut hinta näkyy nyt selvästi kiihtyneessä inflaatiossa. Kallistumisen on huomannut myös tavallinen autoilija huoltoasemalla käydessään.

Näyttääkin siltä, että kesälomakauden alkaessa autoilijan lomabudjetista entistä suurempi osuus menee polttoainekuluihin.

Tilastokeskuksen seurannan mukaan 95-oktaanisen keskihinta oli toukokuussa 1,66 euroa. Vuosi sitten toukokuussa oltiin vain 1,28 eurossa.

Kalliimman 98-oktaanisen hinta oli puolestaan 1,75 euroa. Viime vuoden toukokuun taso oli 1,36 euroa.

Bensiinin hinta on liikkunut nykyisillä tasoilla viimeksi vuoden 2014 heinäkuussa.

Diesel maksoi puolestaan toukokuussa 1,50 euroa vuodentakaisen 1,16 euron sijaan. Viimeksi diesel on maksanut noin puolitoista euroa marraskuussa 2018.

Hintaseurantasivusto Polttoaine.netissä 95-oktaanisen bensiinin sunnuntain keskihinta oli 1,62 euroa. 98-oktaanisella se oli 1,71 euroa ja 1,47 euroa dieselissä.

Polttonesteiden hinnannousun taustalla on raakaöljyn keväinen kallistuminen, jota vauhdittaa maailmantalouden näkymien kirkastuminen. Sekä WTI- että Brent-viitelaatujen futuurihinnat ovat nousseet, mikä näkyy väistämättä myös bensiinipumpulla.

Vuosi sitten raakaöljyn hintaa painoi koronapandemian aiheuttama kysynnän lasku sekä Venäjän ja Saudi-Arabian aloittama hintasota.

Autoalan tiedotuskeskuksen asiantuntijan Hanna Kalenojan mukaan polttonesteiden viimeaikaisen hintanousun taustalla on osin se, että tuotannossa ei osattu varautua kysynnän näin nopeaan elpymiseen. Kun varastot eivät ole olleet suuria, on tämä näkynyt hinnoissa.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että pidemmällä tähtäimellä raakaöljyn hintapaine olisi tasaantumassa.

– Raakaöljyn hinta on aika lailla palautunut ennen koronaa vallinneeseen tasoon. Sellaista nousua ei ole nyt näkyvissä kuin esimerkiksi metallien hinnassa, missä on menty jo tämän tason ohitse, Kalenoja sanoo Taloussanomille.

Tähän vaikuttaa muun muassa uusiutuvien energianlähteiden kasvava osuus, joka vähentää raakaöljyn globaalia kysyntää.

Suurin osa bensiinin kuluttajahinnasta on Suomessa kuitenkin veroa. Viime elokuussa voimaan tuli lisäksi veronkorotus, joka ei kuitenkaan juuri näkynyt tuolloin välittömästi pumpuilla.

Lue lisää: Bensa ja diesel kallistuivat – inflaatio 2,2 prosenttia toukokuussa

Lue lisää: Bensiinin hinta pomppasi ennätyslukemiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?