Uudenmaan ravintolarajoitukset höllenivät – edunvalvojalta silti tiukka kannanotto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uudenmaan ravintolarajoitukset höllenivät – edunvalvojalta silti tiukka kannanotto

Ravintola-alan etujärjestö Mara ry vaatii valtioneuvostoa vapauttamaan Kanta- ja Päijät-Hämeen ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoituksia mahdollisimman nopeasti.

Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi luonnehtii kokoontumisrajoitusten sääntelyä perusteettoman kireäksi.

11.6. 12:54

MaTkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n mukaan Kanta- ja Päijät-Hämeeseen kohdistuva sääntely on tällä hetkellä tartuntatautilain vastaista.

– Tartuntatautilain sääntely ei ole millään tavalla sidoksissa valtioneuvoston luomaan leviämisvaihe-, kiihtymisvaihe- ja perustasojaotteluun. Jotta valtioneuvostolla olisi oikeus päättää anniskelun lopettamisesta ennen klo 22 ja määrätä ravintolat suljettaviksi ennen klo 23, pitäisi säännöksissä mainittujen valtakunnallisten ja alueellisten edellytysten täyttyä, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo järjestön tiedotteessa.

Mara kehuu valtioneuvoston päätöstä vapauttaa Uudenmaan ravintoloiden aukioloaikoja, mutta painottaa, että päätös tehtiin liian myöhään. Mara kehottaa valtioneuvostoa purkamaan muut kuin tehostettuja hygieniavaatimuksia koskevat ravintolatoiminnan rajoitukset nopeasti.

– Eduskunta ja erityisesti sen perustuslakivaliokunta ovat todenneet useita korona-ajan lakiesityksiä käsitellessään, että rajoitustoimet merkitsevät vakavaa puuttumista elinkeinovapauteen ja omaisuudensuojaan sekä työntekijöiden oikeuteen työhön. Tämän vuoksi niiden on oltava oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Ne on purettava heti, kun ne eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä, Lappi sanoo.

Lue lisää: Ravintola- ja kulttuuriala ajautuivat ilmiriitaan hallituksen kanssa – asiantuntija: ”Käsillä on lainsäätäjän passiivisuudeksi kutsuttava ilmiö”

Lapin mukaan valtioneuvosto vaikuttaa ylläpitävän kireitä rajoitustoimia perustuslaista ja muusta lainsäädännöstä piittaamatta. Kokoontumisrajoitusten sääntelyä korona-aikana hän luonnehtii ”perusteettoman kireäksi”.

– Rajoitustoimista on aiheutunut katastrofaalisen suuret taloudelliset tappiot yrittäjille ja työntekijöille. Henkisten vaurioiden korjaaminen kestää kauan. Erityisen karvasta tämä on sen vuoksi, että yrittäjät ja työntekijät ovat ajautuneet tähän tilanteeseen ilman omaa syytään, Lappi sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?