Katso missä on EU:n suurimmat minimipalkat – pienin kuukausipalkka vain 332 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso missä on EU:n suurimmat minimipalkat – pienin kuukausipalkka vain 332 euroa

Koronavuonna minimipalkkojen korotukset jäivät useimmissa jäsenmaissa maltillisiksi.

Mies valmistelee hedelmäpuita Portugalin Odemirassa sijaitsevalla tilalla.

10.6. 19:05

Koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus hidasti, mutta ei pysäyttänyt minipalkkojen nousua Euroopan unionin jäsenmaissa.

Useimmissa jäsenmaissa palkkoja nostettiin maltillisesti, jäsenmaiden korotusten mediaani on kolme prosenttia. Tämä ilmenee työ- ja elinolojen kehittämisviraston Eurofoundin julkaisemasta selvityksestä, joka käsittelee vuotta 2021. Kuluvan vuoden palkoista päätettiin viime vuonna keskellä koronaviruspandemiaa.

Raportissa on mukana EU:n jäsenmaiden lisäksi myös Britannia ja Norja. On myös huomattava, että osassa maista ei ole lainsäädäntöön perustuvaa minimipalkkaa. Tähän joukkoon kuuluu myös Suomi.

Minimipalkkoja verrataan sekä kuukausipalkan että tuntipalkan tasolla. Minimikuukausipalkka bruttona on suurin tällä hetkellä Luxemburgissa (2 202 euroa), Irlannissa (1 724 euroa) ja Alankomaissa (1 685 euroa). Vastaavasti pienimmät kuukausittaiset minimipalkat löytyvät Bulgariasta (332 euroa), Unkarista (467 euroa) ja Romaniasta (472 euroa).

Vaikka ääripäät ovat edelleen kaukana toisistaan Eurofound havaitsee EU-maiden minimipalkkojen yhdenmukaistuneen viimeisen vuosikymmen aikana. Kehitystä on tapahtunut etenkin monissa keskisen ja itäisen Euroopan maissa.

Minimipalkat kasvoivat vuotta aiempaan verrattuna eniten Latviassa, Sloveniassa, Slovakiassa, Bulgariassa ja Liettuassa. Ensin mainitussa kasvu oli suurinta, prosenteissa peräti 16,3. Euroissa latvialaisen minimikuukausipalkka nousi 430 eurosta 500 euroon.

Maissa, joissa ei ole lakiin perustuvaa minimipalkkaa (Itävalta, Tanska, Suomi, Italia, Ruotsi ja Norja), palkankorotukset olivat maltillisia. Joissain tapauksissa pandemia vaikutti keskitettyihin palkkaneuvotteluihin ja palkankorotuksia esimerkiksi lykättiin. Eurofound käyttää näistä maista kymmenen valikoidun matalapalkkatyön työehtosopimuksella sovitun peruspalkan keskiarvoa.

Tammikuussa 2021 nämä kuukausipalkat vaihtelivat Italiassa työskentelevän kotisiivoojan 699 eurosta Tanskassa työskentelevän baarimikon 3256 euroon. Suomessa vastaava 10 matalapalkkatyön keskimääräinen kuukausitulo on Eurofoundin mukaan 1783 euroa.

Eurofound käsittelee raportissaan myös tuntipalkkoja. Se huomauttaakin, että tuntipalkka kuvaa heikoimmin palkattujen todellisuutta, sillä monet matalapalkkatyöt ovat osa-aikaisia tai perustuvat tuntikorvaukseen.

Luxemburg nousee esiin myös tuntipalkkojen tarkastelussa. Sen 12,73 euron minimituntipalkka on EU-maiden suurin. Toinen ääripää on Bulgaria, jonka minipalkka jää alle kahden euron tunnilta.

Eurofoundin apulaisjohtaja Maria Jepsen painotti raportin julkistustilaisuudessa erityisesti matalapalkkatyöntekijöiden riittävän elintason varmistamisen tärkeyttä.

– Keskustelu minimipalkkojen riittävyydestä ei saa keskittyä pelkkiin teknisiin kriteereihin joidenkin viiterajojen kohdalla vaan on kiinnitettävä huomiota laajemmin siihen, saavuttavatko pienipalkkaiset riittävän elintason itselleen ja perheelleen, Jepsen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?