Suomalainen korona­rokote saatetaan rahoittaa ulkomailla – ”Hanke ei ehkä ole sitten niin suomalainen”

Rokote Laboratoriesin kehitysvaiheessa oleva koronarokote jäi ilman valtion rahoitusta. Rokotehanke silti jatkuu.

Virologian professori Kalle Saksela on yksi Rokote Laboratoriesin perustajista.

10.6.2021 20:55

Nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta kehittävä suomalaisyritys Rokote Laboratories ei ole toistaiseksi onnistunut saamaan valtiolta toivomaansa takausta rokotteen kalliiden kolmannen vaiheen tutkimusten toteuttamiseksi.

Testeihin tarvittaisiin useita kymmeniä tuhansia osallistujia eri maissa, ja kustannukset voivat nousta testien laajuudesta riippuen jopa lähelle sataa miljoonaa euroa.

Valtiolta lopulta tarvittava osuus tästä rahoituksesta olisi voinut nousta 50–80 miljoonaan. Keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriöstä kuitenkin kerrottiin, että budjettiriihessä soveltuvaa rahoitusta on tulossa jakoon ainoastaan kuusi miljoonaa euroa.

Yrityksen perustajiin kuuluva Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela sanoo olleensa jo varautunut siihen, ettei rahoitusta ole tällä haavaa tulossa.

– Elämme nyt siinä uskossa, että asiat menevät hyvin ja kolmannen vaiheen rahoitus löytyy sitten jostain muualta. Meillä on muutama yksityinen rahoittaja nyt mukana, mutta koko potti on vielä keräämättä.

Saksela arvioi, että rokotehanke on pääsemässä eteenpäin yksityisellä rahoituksella, vaikka kolmannen testivaiheen rahoitus onkin yhä auki. Hänen mukaansa on todennäköistä, että rahoitus täytyy hankkia pääosin ulkomailta.

Sakselan mukaan on mahdollista, ettei rokotehanke lopulta etene lainkaan suomalaisella rahoituksella.

– Koko hanke ei ehkä ole sitten niin suomalainen, mutta kaikkea ei voi saada, hän sanoo.

– Olemme luottavaisia, että tavoitamme sellaisen porukan, joka lähtee tätä rahoittamaan. Eiköhän maailmalta vielä löydy tarvittava rahoitus.

Rokote Laboratoriesin perustajia ja alkuperäisiä osakkaita ovat Sakselan lisäksi akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta ja professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, jotka työryhmineen ovat kehittäneen uudenlaista nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta. Neljäs alkuperäisosakas on ollut yhtiön rahoitusjärjestelyistä vastaava Pasi Kemppainen.

Saksela myöntää, että valtion jääminen hankkeen ulkopuolelle on harmillista, mutta sanoo, ettei hän kuitenkaan ole mielenrauhaansa tästä menettänyt. Hän toivoo silti, että hallitus pitäisi kiinni aikeistaan kehittää suomalaista rokoteomavaraisuutta ja rokoteteollisuutta.

– Toivon, että viimeistään silloin voimme olla talkoissa mukana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?