Jos varaat matkan, muista tämä rahanarvoinen vinkki – voi säästää isolta itkulta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jos varaat matkan, muista tämä rahanarvoinen vinkki – voi säästää isolta itkulta

Koronapandemian mukanaan tuomat matkailurajoitukset ovat ajaneet monia lento- ja matkailuyhtiöitä vakaviin talousvaikeuksiin. Jos matkasi peruuntuu matkayhtiön konkurssin takia, kuka korvaa matkan?

Koronapandemian tuomat matkailurajoitukset ajoivat matkailuyrityksiä vakaviin talousvaikeuksiin. Nyt matkan peruuntuminen matkayhtiön konkurssin myötä on jo monelle täysin mahdollinen tilanne.

10.6. 15:23

Koronapandemian viime vuonna mukanaan tuoneet matkailurajoitukset ovat tehneet mittavasti tuhoja matkailualalla.

Lukuisat matkanjärjestäjät sekä lentoyhtiöt ovat nyt pitkälti väliaikaisten koronatukien varassa, mutta tukien päättyessä monia niistä voi uhata konkurssi. Esimerkiksi lentoyhtiön maksukyvyttömyyden myötä matkan varanneen epäonnisen lomailijan rahat voivat päätyä kankkulan kaivoon.

Matkan maksutapa voi pitkälti ratkaista sen, saako korvauksia laisinkaan. Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Annina Huolman kehottaa käyttämään etenkin lentoja varatessa maksuvälineenä luottokorttia.

– Lentoyhtiöiden tapauksessa kuluttajalla ei ole mitään erityistä suojaa yhtiön mahdollisen konkurssin varalta tavanomaisella debit-kortilla maksaessaan, Huolman sanoo Taloussanomille.

– Luottokortin käyttäminen tuo lisäturvaa. Jos lentoyhtiö ei maksukyvyttömyytensä vuoksi kykene palauttamaan rahoja, kuluttaja voi kääntyä luottokortin myöntäneen pankin puoleen. Tässä tilanteessa pankilla olisi kuluttajasuojalain nojalla velvollisuus palauttaa kuluttajan rahat.

Jos lennot maksaa esimerkiksi debit-kortilla tai käteisellä, rahojen takaisin saaminen voi olla huomattavasti vaikeampaa ellei mahdotonta. Pakettimatkoissa kuluttajalla voi olla mahdollisuus saada rahansa takaisin ilman luottokorttiakin.

– Jos kuluttaja on ostanut matkan matkatoimistolta ja matkaa ei voida matkatoimiston talousvaikeuksien takia järjestää, kuluttajan ennakkomaksut on suojattu KKV:lle asetetulla vakuudella, josta voidaan korvata toteuttamatta jäänyt matka, Huolman kertoo.

Huolman kuitenkin muistuttaa, että luottokortin käyttäminen mitä tahansa matkaa varatessa on turvallisin maksutapa.

– Joidenkin debit-korttien ehdoissa voi olla pykäliä, joiden avulla jonkinlaisen palautuksen voi saada. Luottokorttimaksamisen tapauksessa korvaukset perustuvat kuitenkin lakiin eivätkä sopimusehtoihin, eli pankki ei voi käännyttää kuluttajaa lentoyhtiön tai konkurssipesän puoleen, Huolman sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?