Uusi meemiosake nousi eilen rajusti – Clover Health Redditin uusi suosikki

Meemiosakkeiden lista kasvaa Yhdysvalloissa edelleen, huolimatta ilmiöön liittyvästä kriittisestä keskustelusta.

Meemiosakkeiden joukkoon on tulossa vain uusia sijoituskohteita.

9.6.2021 14:36

Niin sanotut meemiosakkeet ovat olleet jälleen nousussa. Eilen Wall Streetillä kirivät muun muassa elokuvateatteriketju AMC ja uutena tulokkaana pikaruokaketju Wendy’s, jonka kurssi kohosi uuteen ennätykseen.

Niiden joukkoon voi olla ujuttautumassa myös sairasvakuutusyhtiö Clover Health, jonka osakekurssi nousi eilen New Yorkissa 86 prosenttia. Kaupankäynti osakkeella oli moninkertaista normaaliin verrattuna, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Meemiosakkeilla tarkoitetaan lähinnä osakkeita, joita Redditin Wallstreetbets-kanavan kommentit ovat heilutelleet. AMC:n ohella kuuluisin näistä on peliketju Gamestop.

Viime aikoina kanavan aktiivit ovat kiinnittäneet huomionsa myös muihin yhtiöihin. Esimerkkinä on hampurilaisketju Wendy’s, joka on noussut uudeksi keskustelunaiheeksi Redditissä.

Ilmiö on herättänyt amerikkalaisviranomaisten huomion. Suomessakin Finanssivalvonta on varoittanut tällaisesta spekulatiivisesta kaupankäynnistä.

Kiinnostuksen pienehköön Clover Healthiin on herättänyt se, että osaketta on myyty viime aikoina runsaasti lyhyeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaja veikkaa hinnanlaskun jatkuvan. Hän myy osakkeen, jota ei vielä omista ja toivoo voivansa ostaa sen myöhemmin halvemmalla.

Tämä käy lainaamalla osake esimerkiksi suursijoittajalta ja ostamalla tälle korvaava ja halventunut osake myöhemmin. Erotus jää tuotoksi. Vastaavan "possan" voi ottaa myös johdannaisilla.

Jos käykin niin, että osakkeen hinta alkaisi jostain syystä nousta, voi syntyä niin sanottu ”short squeeze”, jolloin lyhyeksi myyjän on pakko hankkia äkkiä lainaamansa osakkeet. Tämä vain nostaa hintaa entisestään.

Näin tapahtui vuodenvaihteessa Gamestopin osakkeelle, kun Wallstreetbets-yhteisön sijoittajat alkoivat ostaa sitä. Nyt yhteisössä on huomattu, että myös Clover Healthia on viime aikoina myyty kasvavassa määrin lyhyeksi.

Verrattuna vuosikausia noteerattuihin AMC:hen ja Gamestopiin on Clover Health varsin uusi pörssiyhtiö, sillä se listautui vasta vuoden alussa. Pörssiura ei alkanut suotuisasti, sillä maaliskuun alussa kurssi kävi pohjatasoilla, mistä se oli vielä toukokuussa toipunut vain hieman.

Nyt kurssi on kääntynyt rajuun ylämäkeen. Toistaiseksi yhtiön kallistuminen on pysynyt aikaisempiin meemiverrokkeihin verrattuna kuitenkin suhteellisen maltillisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?