Ravintola-ala ryhtyy rajuihin toimiin: kantelee koronarajoituksista oikeuskanslerille

MaRan mukaan rajoitusten lieventämisen jälkeenkin maakuntien ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoitukset ovat tartuntatautilain vastaisia.

Valtioneuvosto päätti tänään lieventää ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoituksia.

9.6.2021 9:42

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry tekee oikeuskanslerille kantelun, sillä se on pettynyt tiistaina tehtyyn päätökseen ravintolarajoitusten lieventämisestä ja pitää sitä lain vastaisena.

Valtioneuvosto päätti lieventää ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoituksia.

Lue lisää: Hallitus sopuun: Ravintola­rajoituksia puretaan – näillä alueilla sallitaan taas pian karaoke ja tanssi

Päätöksen mukaan epidemian perustasolla ravintoloiden anniskelu pitenee kello yhteen asti yöllä ja niiden tulisi sulkea ovensa tunti tämän jälkeen eli aamukahdelta.

Tämän lisäksi perustason alueilla poistetaan ravintoloiden istuma- ja pöytäpaikkavaatimus ulkona tapahtuvassa ravitsemistoiminnassa, minkä tarkoituksena on mahdollistaa erityisesti yleisötapahtumien ravintolatoimintaa.

Perustason ja kiihtymisvaiheen alueilta poistettaisiin myös maaliskuun alusta asti voimassa ollut karaoke- ja tanssikielto.

Leviämisvaiheen alueilla ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa laajennetaan siten, että anniskelu olisi sallittu kello 20 asti ja aukiolo kello 21 asti.

MaRan mukaan valtioneuvosto ei päätöksessään noudattanut tartuntatautilain 58 a §:n 4 momenttia.

– Sen mukaan valtioneuvosto voi päättää anniskelun lopettamisesta ennen klo 22 ja ravintoloiden sulkemisesta ennen klo 23 vain erittäin rajoittavilla edellytyksillä. Säännös ei jätä valtioneuvostolle poliittista liikkumavaraa.

– On selvää, etteivät leviämisvaiheen ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikasäännökset ole tartuntatautilain mukaisia. Ilmaantuvuus on selvässä laskussa, tartuntaketjut pystytään selvittämään eikä alueellista tai valtakunnallista väestöleviämisen uhkaa ole. Lisäksi riskiryhmien rokotukset ovat edenneet ripeästi, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan, että esimerkiksi viikoilla 7 ja 8 ravintolat saivat Uudellamaalla anniskella kello 22 asti ja ne piti sulkea kello 23. Viikolla 7 korona ilmaantuvuusluku oli 117 ja seuraavalla viikolla 145.

– 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku oli tänään Päijät-Hämeessä 38,6, HUS-alueella 53,9 ja Kanta-Hämeessä 52,0. Viikon ilmaantuvuusluvut ovat selvästi niitä pienemmät. On ikävä huomata, miten vähän valtioneuvosto välittää alamme yrittäjistä ja työntekijöistä. Jokainen päivä upottaa heitä yhä syvemmälle, Lappi toteaa.

Järjestön mielestä elinkeinovapautta, omaisuuden suojaa ja työntekijöiden oikeutta työhön on koronapandemian aikana poljettu.

– Oikeuskansleri ei voi katsoa tätä sivusta. Kysymys on kymmenien tuhansien yrittäjien ja työntekijöiden selviämisestä edes jotenkin koronakriisistä, tiedotteessa todetaan.

–  Valtioneuvoston lainvastaiseen päätökseen ei voida hakea muutosta tuomioistuimessa. Ainoa vaihtoehto on tehdä kantelu oikeuskanslerille.

Oikeuskanslerin virasto totesi Helsingin Sanomille 3. kesäkuuta, että oikeuskansleri katsoo, täyttyvätkö oikeudelliset edellytykset, mutta hallitus tekee osaltaan lopullisen tarkoituksen­mukaisuusharkinnan, johon ei voida puuttua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?