Suomalainen koronarokote ei ole saamassa valtiolta toivomaansa rahoitusta

Kotimaista nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta kehittävä Rokote Laboratories ei saa valtiolta toivomaansa kymmenien miljoonien eurojen rahoitusta. Soveltuvaa rahoitusta on tulossa jakoon kuusi miljoonaa euroa, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.

Nenäsumuterokotetta on kehitetty muun muassa FinVector Oy:n tuotantotiloissa Kuopiossa

9.6.2021 15:12

Suomalaista nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta kehittävä Rokote Laboratories ei ole näillä näkymin saamassa valtiolta toivomaansa rahoitusta rokotteen kalliisiin kolmannen vaiheen tutkimuksiin.

– Budjettiriihessä tähän soveltuva rahoitus on kuusi miljoonaa euroa osana terveysalan kasvustrategiaa, kertoo ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitus -osastolta.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Rokote Laboratories tarvitsisi 50–80 miljoonaa euroa kolmannen vaiheen ihmiskokeisiin, joissa rokotteen tehoa tutkittaisiin kymmenillä tuhansilla vapaaehtoisilla mahdollisesti eri puolilla maailmaa.

Lundströmin mukaan rahoitusta jakava viranomainen on Business Finland.

– Hakemuksia on käsittääkseni sisällä, joten viranomainen hoitaa tässä oman osuutensa, Lundström sanoo.

Myös Rokote Laboratories on hakenut rahoitusta Business Finlandin kautta, mutta vaikka Rokote Laboratories saisi koko kuuden miljoonan euron summan, se ei riittäisi rokotteen loppuvaiheen tutkimuksiin ja tuotteistamiseen.

– Meille on Business Finlandista hyvin selkeästi sanottu se, että heillä on omat toimintaohjeensa ja sen tyyppinen rahoitus minkä tämä tarvitsisi ei mahdu heidän raameihinsa, kommentoi rahoitustilannetta toukokuun alussa professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta, joka kuuluu Rokote Laboratoriesin perustajiin.

Business Finlandin kautta myönnettävän rahoituksen ehtona on ollut se, että yhtiöllä pitäisi olla myös yksityisiä rahoittajia. Sakselan mukaan myös yksityiset sijoittajat ovat toivoneet valtion tuloa mukaan rahoitukseen ehtona omalle sitoutumiselleen.

Lue lisää: Suomalaisen koronarokotteen kehittäjät pettyivät Suomen valtioon, muista maista tarjouksia on tullut

Rokote Laboratoriesin perustajiin ja alkuperäisiin osakkaisiin kuuluvat Sakselan lisäksi akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sekä professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, jotka työryhmineen ovat kehittäneet uudenlaista nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta työryhmineen.

Neljäs alkuperäisosakas on ollut yhtiön rahoitusjärjestelyistä vastaava Pasi Kemppainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?